Finžgar na vrhu, zmagal tudi Ortar

v rubriki
Nižje slovenske lige
s kategorijo
Novice
.

Po osmih letih se je ulična košarka v dolenjski prestolnici s Športnega parka znova vrnila na Novi trg, kjer se je obetal pravi spektakel z zaključnimi boji v soju žarometov. Žal po letu 2013 vreme znova ni vzdržalo. Odločilne tekme so tako resda potekale pod soji žarometov, a tistih v Športni dvorani Marof.

2806_ulicna

Zmaga Finžgarju in soigralcem (foto: kzs.si)

Tudi tehnična napaka jih ni ustavila

Konkurenca v najprestižnejši, članski kategoriji je bila tokrat zavoljo nastopov nekaterih naših najboljših ekip na turnirjih širom Evrope precej okrnjena, kljub temu pa so bili boji pod obroči neizprosni, motivacija in borbenost pri igralcih pa na vrhunci. Na koncu so se zmage zasluženo razveselili morski konjički (Anže Srebovt, Simon Finžgar, Gašper Ovnik, Adin Kavgić), ki so v finalu z 21:12 ugnali zasedbo ASP Jesenice-Lesce (Luka Završnik, Žiga Fifolt, Žiga Erčulj, Luka Grum). Ta je po petih minutah igre zaostajala z 9:14, po tehnični napaki Finžgarja pa se je uspela približati na 12:15. Na to so morski konjički odgovorili s trojkami Finžgarja, najkoristnejšega igralca turnirja Ovnika ter Kavgića in zmagovalec je bil odločen.

Novomeški turnir je presenečenje prinesel v ženski kategoriji, kjer so se zmage razveselila domača dekleta iz ŽKK Krka (Nataša Vene, Ema Leskovšek, Eva Gregorčič, Mirela Milanković), zbrana pod imenom Dres. Novomeščanke so že v predtekmovanju pokazale zobe proti drugouvrščeni zasedbi ljubljanskega turnirja 3×3 ladies. Ta je na Novem trgu nastopila brez Polone Zalar, ki barve Slovenije zastopa na univerzitetnem evropskem prvenstvu v Kopru, zato se je Anji Ilievski in Sari Valenčak pridružila Teja Kropivšek. Soigralke iz ženskega domžalskega prvoligaša tudi v finalni borbi niso bile kos domačinkam in klonile z 11:15.

Nagrada za Venetovo

Posebna Generalijeva nagrada za najboljšo posameznico turnirja je pristala v rokah Nataše Vene. »Košarke 3×3 ne igramo ravno veliko, na treningih se bolj poslužujemo košarke pet na pet. Na turnirju smo se s soigralkami potrudile po najboljših močeh, delovale enotno in na koncu presenetile same sebe. Škoda je, da nam jo je zagodlo vreme, saj bi bil ta turnir na prostem pravi spektakel. A na koncu je najbolj važno, da se nekaj dogaja,« je povedala nekdanja slovenska reprezentantka v dvoranski košarki.

Nove zmagovalce kvalifikacijskih turnirjev smo v Novem mestu dobili še pri rekreativcih ter fantih U21. Med prvimi se je do končne zmage dokopala zasedba Wellman Spalding (Boštjan Ortar, Gianpaolo Zore, Damjan Hegler, Jan Tušek), ki je bila v finalu boljša od ekipe Parkl.si (14:4), med mlajšimi člani pa so se zmage razveselili fantje, zbrani pod imenom Quince (Jaka Potočnik, Matija Lajnšček, Timotej Cuk, Žiga Šrot, Jan Pogladič), ti so v finalu s 17:13 odpravili ŠD Drska. Iste zmagovalce pa je turnir v Novem mestu prinesel med fanti U18. Znova so se najbolje odrezali Prštimanci (Rok Stanič, Filip Senegačnik, Peter Papič, Jure Ličen), ki so v finalu znova ukrotili Mašine in jih premagali z 20:11.

Podpora paraplegikom

Turnir Samsung državnega prvenstva košarke 3×3 je tudi to pot spremljal projekt Košarka za vse pod pokroviteljstvom Telekoma Slovenije. Po Društvu Dožitje, ki je gostovalo v Ljubljani, so bili tokrat z nami košarkarji na vozičkih iz Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. »Poleg ostalih športov se v našem društvu 12 fantov ukvarja tudi s košarko na vozičkih. Košarkarji so glede na poškodbo ocenjeni s točkami, peterka v košarki tri na tri pa lahko šteje 14 točk. Igramo v ligi ter sodelujemo na mednarodnih turnirjih. Vsa sodobna medicina priporoča ukvarjanje s športom in ni lepšega, kot da se lahko sredi januarja, ko je zunaj temperatura pod lediščem, pošteno preznojiš v dvorani,« pove Mirko Sintič iz društva paraplegikov.

Do konca rednega dela Samsung košarke 3×3 preostajata še dva turnirja. Po dveh tednih premora bo karavana 11. julija gostovala v Piranu, 18. julija pa še v Laškem. Vse ekipe se lahko že sedaj prijavite na spletni strani www.kzs.si/3×3