Fiba in KZS rešila Dončića in Dragića, Slovenija brez Čančarja

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je v Ljubljani začela priprave na tretji cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023. #mojtim je tik pred začetkom kvalifikacijskega cikla ostal brez Vlatka Čančarja, ki še ni povsem okreval po poškodbi in žal še ni pripravljen za reprezentančne napore.

Na uvodnem treningu se je zbralo 11 košarkarjev. Strokovni štab zaenkrat pogreša Gorana Dragića in Luko Dončića ter Žan Mark Šiška, ki v teh dneh še igra finale nemškega prvenstva.

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića se bodo 30. junija ob 20.15 uri v Ljubljani pomerili s Hrvaško, nato pa 3. julija za konec prvega dela kvalifikacij ob 17. uri gostovali še v Stockholmu. Vstopnice za košarkarski spektakel v Stožicah so razprodane. Ljubitelji košarke, ki si sosedski dvoboj ne boste mogli ogledati v živo, ga bosta lahko v neposrednem prenosu spremljali na Sportklubu.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
5. kolo
Četrtek, 30. junij 2022, ob 20.15 uri
Ljubljana – Arena Stožice
SLOVENIJA : HRVAŠKA – prenos na Sportklubu

6. kolo
Nedelja, 3. julij 2022, ob 17. uri
Stockholm – Hovet Stockholm Arena
ŠVEDSKA : SLOVENIJA – prenos na Sportklubu

#mojtim se bo med pripravami na kvalifikacijski tekmi s Hrvaško in Švedsko  na slovenski praznik Dan državnosti v Trstu pomeril z italijansko izbrano vrsto. Generalka pred kvalifikacijskima tekmama se bo v soboto, 25. junija v Allianz Dome Areni začela ob 20.30 uri.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Dragić in Dončić prejela zeleno luč za nastop v reprezentančnem dresu
Potem ko s strani Fibe dolgo časa ni bilo konkretnih informacij glede plačila zavarovalnin za igralce lige NBA, je dokumentacija v zadnjih dneh le prispela do košarkarskih zvez. Goran Dragić in Luka Dončić sta tako dobila tudi uradno dovoljenje za nastop v reprezentančnem dresu. Dragić, ki je v tem trenutku prost igralec se bo ekipi pridružil v četrtek, igralci lige NBA pod pogodbo pa se ekipnim pripravam lahko priključijo 27. junija. ”Pred dnevi smo od lige NBA dobili obvestilo, da so z mednarodno košarkarsko zvezo FIBA dosegli dogovor glede udeležbe igralcev v poletnih reprezentančnih aktivnosti. Igralec lige NBA lahko, ob predpostavki sklenjenega zavarovanja, s svojo reprezentanco sodeluje na dveh od treh reprezentančnih aktivnostih, ki so pred nami. Če želi igralec z reprezentanco sodelovati tudi na tretji, mora za to dobiti dodatno zeleno luč svojega kluba, nato pa mora nastop odobriti še vodstvo lige,” je ob zboru #mojtim razkril direktor reprezentance Matej Likar.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
”Na žalost Vlatko Čančar še ni povsem okreval po poškodbi in želimo si, da bo povsem pripravljen za evropsko prvenstvo, tako da bo tokratni cikel izpustil. Zavedamo se, da smo februarja odigrali pod pričakovanji in smo bili precej razočarani. Verjamem, da smo se iz tega kaj naučili. Zaenkrat je primarni cilj tekma s Hrvaško. Vedno si želimo igrati pred polnimi Stožicami, saj so navijači vsakič naš šesti igralec. Sedaj je naša obveza, da odigramo tako, kot navijači od nas pričakujejo. Želimo igrati košarko, ki nas je krasila minulo poletje.”

Gregor Hrovat, slovenski reprezentant:
”Verjetno bi mi ustrezal še kakšen dan počitka, a reprezentanca je vedno velika čast in je prisotna dodatna energija, ko se s fanti zberemo. Komaj čakamo na tekme in verjamemo, da smo sposobni novih dobrih rezultatov. Zavedamo se, da v tem kvalifikacijskem ciklu potrebujemo dve zmagi. Trenutno smo osredotočeni na tekmo s Hrvaško in storili bomo vse, da jo pričakamo dobro pripravljeni. Dodaten motiv bo vsekakor polna dvorana. Slovenski navijači so vedno zelo glasni in tudi tokrat nam bodo zelo v pomoč.”

Slovenski reprezentanti so po novembrskih zmagah nad Hrvaško in Švedsko februarja doživeli dva poraza proti finski izbrani vrsti. Po štirih odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini C je Finska zbrala tri zmage in en poraz, Slovenija in Švedska imata po dve zmagi in dva poraza, Hrvaška pa zmago in tri poraze. Vse štiri ekipe bodo tako bile hud boj za prva tri mesta na lestvici, ki vodijo v drugi del kvalifikacij. Le ta bo na sporedu 25. in 28. avgusta 2022, 10. in 13. novembra 2022 ter 24. in 27. februarja 2023. Svetovno prvenstvo bodo med 25. avgustom in 10. septembrom leta 2023 gostile Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

SISTEM KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023