FIBA Europe potrdila: Slovenija bo prihodnje leto igrala v Zagrebu

Rubrika: ReprezentancaEurobasketŽenska košarka

Poleg dodelitve evropskega prvenstva do 18 let za dekleta, ki bo naslednje leto v Celju, je izvršni odbor FIBA Europe sprejel še en za Slovenijo pomemben sklep – uradno je potrdil, da bo slovenska reprezentanca prvi del EP 2015 igrala v Zagrebu.

foto: fiba europe
foto: fiba europe

FIBA Europe, ki je organizacijo EuroBasketa 2015 septembra dodelila Franciji, Hrvaški, Nemčiji in Latviji, je vsem štirim organizatorjem dala priložnost, da v svojo skupino povabijo eno izmed reprezentanc po njihovi izbiri. Košarkarska zveza Hrvaške (HKS) se je po predhodnih pogovorih med vodstvi obeh zvez odločila, da v Zagreb povabi našo reprezentanco, izvršni odbor FIBA Europe pa je na zadnji seji to odločitev tudi uradno potrdil. Francija v svojo skupino povabila Fince, Nemčija Turke, Latvija pa Estonce.

foto: kzs.si
Zagrebška arena. foto: kzs.si

Po skupinskem delu takoj na izpadanje

Prvi del EuroBasketa 2015 bo potekal od 5. do 10. septembra 2015 v štirih različnih državah, najboljših 16 reprezentanc pa se bo nato preselilo v Lille, kjer bodo tekme organizatorji pripravili na stadionu Grand Stade Pierre Mauroy, preurejenem za košarko, ki bo sprejel skoraj 30.000 navijačev. Za razliko od prejšnji prvenstev, leta 2015 ne bo več skupinskega drugega dela tekmovanja, temveč končnica na izpadanje, začenši z osmino finala, ki bo poleg medalj dala tudi potnike na olimpijske igre ter dodatne kvalifikacije za to veliko tekmovanje v Riu de Janeiru 2016.

Žreb EuroBasketa 2015 bo potekal 8. decembra v francoskem Disneylandu.

Spremenjen sistem kvalifikacij za ženski EuroBasket

Izvršni odbor FIBA Europe je potrdil tudi nov sistem kvalifikacij za ženski EuroBasket 2017, za katerega organizator še ni znan. Vse evropske reprezentance se bodo za 16 prostih mest borile jeseni 2015, spomladi 2016 in jeseni 2016 po sistemu tekem doma in v gosteh. Sistem tekmovanja na EP za ženske 2017 bo enak, kot na SP za ženske 2014.