Evropska prvenstva mlajših selekcij v novem formatu

Rubrika: Mlajše selekcije

Izvršni odbor FIBA Europe je na svojem zasedanju sprejel odločitev, da evropska prvenstva mlajših reprezentančnih kategorij v letošnjem poletju ne bodo potekala v klasičnem formatu. Namesto prvenstva z več udeleženci bo namreč izvedenih več turnirjev s po šestimi nastopajočimi.

FIBA Europe je bila zaradi epidemije koronavirusa že lani primorana odpovedati evropska prvenstva mlajših reprezentančnih kategorij. Za letošnje poletje pa je našla rešitev v obliki več reprezentančnih turnirjev, ki se bodo odvili v okvirnih datumih, ki so tudi sicer predvideni v koledarju tekmovanj reprezentanc mlajših starostnih kategorij.

Kot poudarjajo na evropski košarkarski zvezi, so rešitev za izvedbo prvenstev iskali zaradi velike želje večine košarkarskih zvez, ki si močno prizadevajo, da se tekmovanja izvedejo. Skupine bodo oblikovane na podlagi uvrstitev reprezentanc v posamezno kakovostno divizijo. V najmočnejših treh skupinah bo nastopilo 16 reprezentanc iz divizije A ter najvišje postavljeni reprezentanci iz divizije B. Reprezentance, ki so na jakostnih lestvicah uvrščene nižje od 19. mesta bodo prav tako tekmovale na turnirjih s šestimi reprezentancami.

Posledično temu je prilagojeno tudi uvrščanje reprezentanc na svetovno prvenstvo do 17 let, kamor bo iz letošnjega evropskega tekmovanja do 16 let napredovalo po pet moških in ženskih ekip. Španija pri moških ter Madžarska pri dekletih sta kot gostiteljici na prvenstvo že uvrščeni, tako da se bo s turnirjev, na katerih bosta sodelovala gostitelja SP U17 uvrstila le še ena ekipa, s preostalih dveh turnirjev pa bosta napredovali dve reprezentanci. Svetovni prvenstvi za dekleta in fante do 19 let bosta izvedeni po obstoječem formatu tekmovanja. Izvršni odbor FIBA Europe je prav tako odločil, da bodo države, ki so bile predvidene za organizacijo letošnjih evropskih prvenstev, v prednosti pri izbiri organizatorjev za prvenstva prihodnje leto.

Vse tri slovenske fantovske ekipe in dekliška ekipa do 16 let so v letu 2021 uvrščene v divizijo A, dekleta do 18 let pa v diviziji B. Fante do 20 let nastop na turnirju čaka med 20. in 25. julijem, fantje do 18 let bodo igrali med 3. in 8. avgustom, fantje do 16 let pa med 16. in 21. avgustom. Od 27. julija do 1. avgusta bodo na turnirju nastopila dekleta do 18 let in od 9. do 14. avgusta še dekleta do 16 let. Dokončna sestava reprezentanc na posameznih turnirjih ter organizatorji le teh bodo znani v prihodnjih tednih.