Eurobasket 2021 v Sloveniji? Odločitev znana 15.7.

Rubrika: Eurobasket

Za slovensko košarko sta v drugi polovici meseca julija dva pomembna datuma. Ta ponedeljek, 15. julija bo FIBA v Münchnu izbrala prireditelje evropskih prvenstev 2021 za moške in ženske, natanko teden dni kasneje pa izžrebala kvalifikacijske skupine za nastop na prvenstvih. Slovenija je z Ljubljano ena od sedmih kandidatk za organizacijo predtekmovalne skupine EuroBasketa 2021.

V ponedeljek bodo v Münchnu najprej v ospredju dekleta. Kandidaturo za organizacijo ženskega EuroBasketa so oddale Švedska (Stockholm), Ukrajina (Kijev in Zaporožje) ter s skupno kandidaturo Španija in Francija (Valencija in Lyon ter Pariz), ki se bodo v dopoldanskih urah predstavile članom odbora FIBA Europe. Potem ko bo znano, kje se bodo za naslov evropskih prvakinj leta 2021 merile košarkarice, pa bo padla še odločitev o organizatorjih moškega prvenstva.

Slovenija je z ljubljansko Areno Stožice ena od sedmih kandidatk za organizacijo predtekmovalne skupine. Ena skupina bo zagotovo igrala v Nemčiji (Köln), ki je edina oddala kandidaturo tudi za finalni del prvenstva (Berlin), za preostala tri mesta pa se bodo poleg Slovenije potegovale Češka (Praga), Estonija (Talin), Gruzija (Tbilisi), Madžarska (Budimpešta) in Italija (Milano).

Vse kandidatke za organizacijo EuroBasketa med 13.15 in 15.45 uro čaka še zadnja, deset minutna predstavitev članom odbora FIBA Europe. Slovensko delegacijo bodo v Münchnu zastopali generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Radoslav Nesterović, poslovni direktor Aleš Križnar in vodja projektov na KZS Matevž Homovec, medtem ko je predsednik zveze Matej Erjavec član odbora FIBA Europe in bo tudi s svojim glasom odločal o prirediteljih obeh prvenstev.

Slovensko predstavitev – del katere je tudi krajši zabavni video v katerem zablestita brata Goran in Zoran Dragić, ki ju je v Tivoliju obiskal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor – bosta v Münchnu izvedla največja košarkarska navdušenka med športnimi novinarji Sanja Modrić ter poslovni direktor KZS Aleš Križnar. Slednji ima z organizacijo EuroBasketa bogate izkušnje, saj je z ekipo odličnih sodelavcev leta 2013 že poskrbel za izvrstno organizacijo evropskega prvenstva v Sloveniji.

Po predstavitvi vseh sedmih kandidatov, razpored je pripravljen po abecednem vrstnem redu, tako da se bo Slovenija predstavila kot zadnja, bodo člani odbora FIBA Europe glasovali o organizatorjih, odločitev pa bodo sporočili predvidoma med 16.30 in 17. uro.

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:
“Najprej bi se za hiter odziv ob oddaji kandidature še enkrat rad zahvalil vsem državnim organom, še posebej ministru za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneju Pikalu, vladi Republike Slovenije in pristojnim ministrstvom. Prav tako tudi sodelavcem na košarkarski zvezi, ki so v tem kratkem času pripravili odlično zasnovo projekta. Izkušenj pri organizaciji velikih dogodkov nam ne manjka, kar smo v preteklosti na najvišji ravni večkrat dokazali. Tudi ob majskem obisku delegacije evropske košarkarske zveze in ogledu dvorane Stožice ter hotelskih namestitev smo bili deležni pohval. Konkurenca za organizacijo evropskega prvenstva je velika, vsak kandidat pa seveda s svojimi aduti računa, da mu bo zaupana organizacija. Za sam zaključek kandidature smo za člane odbora FIBA Europe pripravili še zabavno predstavitev in seveda vsi iskreno upamo, da nam bodo v ponedeljek namenili svoj glas.”