EuroBasket 1935

v rubriki
Eurobasket
s kategorijo
Sponzorirane objave
.
Ženeva

Plakat, ki je vabil na prvo prvenstvo Evrope.

V sodelovanju s SPAR Slovenija bomo v času priprav slovenske izbrane vrste pripravili nekaj zanimivih prispevkov, s katerimi bomo naredili nekakšen pregled dogajanja skozi zgodovino Evropskih košarkarskih prvenstev, ter vam tako hkrati pomagali pri reševanju košarkarskega kviza, ki vas z malo sreče lahko popelje v Zagreb na ogled ene od tekem slovenske reprezentace.
Tokrat pričenjamo na samem začetku in sicer smo za danes pripravili pregled dogajanja na prvem EuroBasketu…

Prvo košarkarsko Evropsko prvenstvo se je odvilo med 2. in 7. majem leta 1935, gostila pa ga je Švica oziroma natančneje Ženeva. Prvenstvo velja za prvo prvenstvo pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze (FIBA), hkrati pa je bila nekakšna generalka za vključitev košarke na poletne Olimpijske igre v Berlinu leta 1936.

Prvega prvenstva, ki je nastalo le tri leta po ustanovitvi Mednarodne košarkarske zveze, se je udeležilo deset reprezentanc in sicer so poleg gostiteljice Švice nastopile še Španija, Belgija, Latvija, Madžarska, Čehoslovaška, Francija, Italija, Bolgarija in Romunija.

KvalifikacijA
Pred začetkom prvenstva je bila odigrana kvalifikacijska tekma, v kateri sta se za nastop v Ženevi pomerili Portugalska in Španija. Slednja, danes košarkarska velesila, je v Madridu slavila s 33-12 in se tako pridružila deveterici reprezentanc.

Prvi krog
V prvem krogu sta se po dve ekipo pomerili v eni sami, izločini tekmi, katere poraženec je pristal v nekakšni razvrstitveni skupini, trije od petih zmagovalcev pa so se neposredno uvrstili v polfinale. Preostali dve reprezentanci (Italija in Švica) sta se pomerili v dodatni tekmi, v kateri je slavila Švica in se tako uvrstila v polfinale, Italija pa v prej omenjeno razvrstitveno skupino. Kot lahko vidite na spodnji tabeli, so bili končni rezultati tekem dokaj nizki, saj nekatere ekipe niso presegle 20 točk, Romunija celo ni uspela doseči dvomestnega števila.

Preliminary round

Razvrstitvena skupina
V razvrstitveni skupini se je šest, v prvem krogu poraženih ekip, pomerilo za končno razvrstitev od 5. do 10. mesta.

Razvrstitev za 5.-10. mesto: zmagovalec napreduje v boj za 5-8. mesto, poraženec igra za 9./10, mesto:  

Bolgarija

22 – 19

Madžarska

Francija

66 – 23

Romunija

Tekma za 9./10. mesto:  

Madžarska

24 – 17

Romunija

Razvrstitev za 5.-8. mesto: zmagovalec napreduje v boj za 5./6. mesto, poraženec igra za 7./8. mesto:

Francija 29 – 27 Italija

Belgija

29 – 11
Bolgarija

Razvrstitev za 7./8. mesto:

Italija

35 – 22

Bolgarija

Tekma za 5./6. mesto:

  Francija

49 – 30

Belgija

Boj za prva tri mesta
V veliki finale sta se, po zmagi nad Švico oziroma Čehoslovaško v polfinalu, uvrstili reprezentanci Latvije in Španije. Prva je domačine odpravila z rezultatom 28-19, druga pa je z nekoliko tesnejšim končnim rezultatom  21-17 premagala Čehoslovaško. Slednja je v boju za tretje mesto še tesneje premagala domačine, ki so tekmo izgubili s 25-23.

Polfinale
V finalu, ki je bil na sporedu 5. maja, sta se tako pomerili Latvija in Španija, ki  je na prvenstvo prišla preko kvalifikacijske tekme.  S 24-18 (16-8, 8-10) so  slavili Latvijci, predvsem po zaslugi odličnega centra Rudolfsa Jurcinsa, ki je  dosegel kar 11 točk. Danes se to ne sliši veliko, a kako  razpoložen je bil  latvijski center pove podatek, da je drugi najboljši strelec  Latvije dosegel le 4  točke. Pri Špancih je bil v finalu najbolj razpoložen Rafael  Martin, ki je  vpisal 6 točk in bil na koncu izbran tudi za MVP-ja prvenstva.  Najboljši  strelec prvega Evropskega prvenstva je bil v Trstu rojeni Livio  Franceschini, ki je v povprečju dosegel 16,5 točke na tekmo.
Latvijci so prvenstvo edini končali neporaženi, zlato pa so osvojili z zgolj tremi odigranimi tekmami, v katerih so dosegli 98 in prejeli 49 točk.

LAtvija

Člani litvijske reprezentace in prvi Evropski prvaki.

 

Spar mesto - Google Chrome_2

Klikni na sliko in sodeluj v kivzu!

Sodeluj v košarkarskem kivzu in odpotuj v Zagreb
Leta 1935 tekme morda res niso bile tako atraktivne, ekipe so v povprečju odigrale le 3,4 tekme, na prvenstvu pa ni nastopala ne Slovenija, ki takrat seveda še ni bila ustanovljena, ne Jugoslavija. Bodo pa tekme zato zagotovo toliko bolj atraktivne na letošnjem EuroBasketu 2015, na katerem bo Slovenija v prvem krogu igrala v sosednjem Zagrebu. In prav v Zagreb vas z malo sreče popelje Spar Slovenija, pri katerem so pripravili zanimiv košarkrski kviz, v katerem morate pravilno ogovoriti na pet, z Evropskimi prvenstvi poveznih vprašanj, ter se tako uvrstite v žreb, preko katerega bodo izbrali 600 srečnežev, ki jih bodo z vlakom odpeljali na eno izmed tekem slovenske reprezentance v Zagrebu.

 

K sodelovanju vas vabijo tudi člani slovenske reprezentance…