Erjavec pojasnil, zakaj Slovenija želi Eurobasket 2021

Rubrika: Eurobasket

Predstavniki Košarkarske zveze Slovenije so v zadnjem obdobju precej dejavni na številnih košarkarskih področjih. Vložena kandidatura za organizacijo ene od skupin EuroBasketa 2021, trenutno stanje v evropski košarki, selektorjev delovni obisk v ZDA in Španiji, zaključek državnega prvenstva, ki je pred nami in kampanja Niš nas ne ustavi za bližajoče se žensko evropsko prvenstvo, je nekaj izmed tem, ki so jih na novinarski konferenci predstavili predsednik KZS Matej Erjavec, generalni sekretar Rašo Nesterović in selektor moške članske reprezentance Rado Trifunović.

Matej Erjavec o kandidaturi za organizacijo ene od skupin EuroBasketa 2021

Predsednik KZS Matej Erjavec je ob oddaji kandidature pohvalil hiter odziv državnih organov, še posebej, ker je zadeva potekala medresorsko, ter izpostavil dejstvo, da mora KZS FIBA Europe do sredina aprila predati garancijo države ter mesta, se pravi Ljubljane, za varnost, finančna nakazala pa stečejo šele, ko bo upravni odbor FIBA Europe določil organizatorje. ”Kandidaturo smo oddali iz dveh razlogov. Prvi je, da reprezentanci, v kateri so večinoma zelo mladi košarkarji, omogočimo dve leti dozorevanja brez pritiska rezultata, saj bi bili kot organizatorji neposredno uvrščeni na prvenstvo, drugi pa je želja oziroma realnost, da pred domačo publiko pripeljemo Luko Dončića. Zavedamo se namreč, da v takšnega sistema kvalifikacij, kot je bil za svetovno prvenstvo, igralci iz lige NBA ne bodo mogli sodelovati. ”

Rašo Nesterović o volilni skupščini FIBA Europe

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki se je z predsednikom Erjavcem pred dnevi mudil na sedežu FIBA Europe, je povedal, da še ni povsem jasno, kako bodo organizatorji skupin vključeni v kvalifikacije, zagotovo pa bodo v njih sodelovali. Bo pa 24. maja v Münchnu skupščina FIBA Europe, na kateri se bo izbiralo novo vodstvo. Slovenija bo v organe FIBA Europe kandidirala kar nekaj predstavnikov; najpomembnejša sta Matej Erjavec, ki se bo potegoval za vstop v 25-članski upravni odbor, ter Rašo Nesterović, ki želi dobiti mesto v tekmovalni komisiji. “V teh komisijah in odborih je zdaj veliko ljudi, ki so tam samo zaradi želje po neki funkciji, jaz pa si želim vstopiti v to organizacijo, da nekaj spremenim. V zadnjih letih je na najpomembnejše položaje v nacionalnih zvezah prišlo veliko nekdanjih košarkarjev, ki imajo precej drugačne poglede na košarko kot ljudje, ki zdaj oblikujejo košarkarsko politiko.”

Rado Trifunović o delovnem obisku v ZDA

Novinarske konference v Ljubljani se je udeležil tudi selektor moške reprezentance Rado Trifunović, ki bo #mojtim vodil tudi v naslednjih kvalifikacijah. Trifunović se je ravnokar vrnil iz obiska v ZDA, kjer se je srečal z Luko Dončićem in Goranom Dragićem. ”Z direktorjem reprezentance Matejem Likarjem sva Luko obiskala v Dallasu, kjer sva se pogovarjala tudi z vodstvom kluba. Luka ima rad reprezentanco. Vedno ji bo na voljo, če bo le utegnil in bo zdrav. H Goranu na Florido pa nismo šli, da bi ga v karkoli prepričevali, ampak zato, ker je Goran naredil toliko velikih stvari za reprezentanco in nikoli ne veš, ali jih bo še kdaj. To bo njegova odločitev.”