Ekipa iz BiH odnesla naslov iz Ljubljane

Rubrika: Košarka na vozičkih

V športni dvorani vojašnice Edvarda Peperka je Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine 18. in 19. maja 2019 pripravilo že 39. Pogačnikov memorial in 23. mednarodni turnir. Na turnirju je nastopilo šest ekip iz Italije, Srbije, Romunije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije.

V predtekmovanju so se ekipe v dveh skupinah pomerile za uvrstitve v nadaljnje tekmovanje.
Rezultati skupine A – DP Ljubljana Mercator : KKK Singidunum (51:43), DP Ljubljana Mercator : KKI Zagreb (86:61), KKI Zagreb : KKK Singidunum (62:75)

Rezultati skupine B – KIK Una-Sana : ASP Oradea (90:22), PDM Treviso : ASP Oradea (70:25), PDM Treviso : KIK Una-Sana (55:62).

V nadaljevanju dvodnevnega turnirja sta se prvi tekmi za peto mesto pomerili zadnje uvrščeni ekipi iz predtekmovanja –  KKI Zagreb in ASP Oradea. Hrvaška ekipa je bila za razred boljša in je Romune brez težav premagala (67:41).

Drugouvrščeni ekipi predtekmovanja PDM Treviso in KKK Singidunum sta se v naslednji tekmi borili za bronasto odličje. Ob polčasu so bili nekoliko boljši Italijani, v nadaljevanju so z dobro igro nadaljevali in slavili s 55:46.

V finalni tekmi sta se za pokal Toneta Pogačnika udarili neporaženi ekipi skupine A DP – Ljubljana Mercator in skupine B – KIK Una Sana. Po nervoznem začetku je povedla domača ekipa in četrtino zaključila s tremi točkami prednosti. V drugi četrtini sta ekipi prikazali povsem enakovredno igro, nato pa je v drugem polčasu DP Ljubljana Mercator v raztrgani igri zgrešila preveč metov in KKI Una Sani dovolila, da je povedla in tekmo rutinirano zaključila z rezultatom. 63:44. S tem je ponovno osvojila pokal Toneta Pogačnika.

Tekme so vodili sodniki Mitja Dečman, (SLO), Nedžad Budimlić (SLO) in Sinan Ferizović (BiH), razglasili pa so tudi najboljšega strelca turnirja. Naslov si je priboril igralec ekipe KKI Zagreb Ante Štimac.

Ob razglasitvi rezultatov je udeležence turnirja nagovorila predsednica društva Mirjam Kanalec in pripomnila, da smo v dveh dneh turnirja spremljali trde in borbene igre in da je društvo turnir posvetilo tudi 40letnici delovanja društva. Čestitala je zmagovalnim ekipam, se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji te tradicionalne košarkarske prireditve in podelila pokale. Finalno tekmo si je ogledal tudi župan MOL Zoran Janković.

Organizacijske niti zahtevne košarkarske mednarodne prireditve so bile tudi tokrat v rokah športnega referenta društva Roberta Žerovnika in njegovih sodelavcev. Tudi tokratni športni dogodek smo v slovenskem in angleškem jeziku predstavili v ličnem biltenu.

Župan MOL Zoran Janković – »Ponosen sem, da v Ljubljani vsako leto gostimo tekmovanje v košarki na vozičkih na najvišji ravni. Ljubljana je namreč športno mesto, v katerem se zavedamo, da je aktivno življenje osnova za kakovostno, izpolnjeno in zadovoljno življenje na vseh področjih in vseh starostnih skupinah. Zato ves čas dopolnjujemo in nadgrajujemo športno infrastrukturo, pri tem pa posebno pozornost namenjamo tako rekreativcem kot tudi vrhunskim športnikom.«
Predsednik Zveze Dane Kastelic – »Vsi, ki skušate prispevati k čim boljši organizaciji športnih dejavnosti paraplegikov, počnete to z zavestjo, da je prav šport nepogrešljiva metoda v sodobni rehabilitaciji paraplegika. Pri obnavljanju izgubljenih moči, vzdržljivosti in koordinaciji ima neprecenljivo terapevtsko vrednost.« Predsednica društva Mirjam Kanalec – »Šport je tista rdeča nit, ki se vseskozi vije skozi štiridesetletno zgodovino društva ter paraplegikom in tetraplegikom ponuja način vključevanja v aktivno življenje po okvari hrbtenjače. Bržkone pa postane naše življenje s športom bolj celostno, saj predstavlja način preživljanja prostega časa in druženja, kjer obenem poskrbimo za zdravje.«

V biltenu so predstavljene tudi vse ekipe s fotografijami in imeni igralcev. Letošnje košarkarsko srečanje so podprli: zlati sponzor Mercator, srebrni sponzor Inotherm, bronasta sponzorja Livarstvo Szilagyi in Thomy F.E. Športni dogodek so podprli še: Stratkom d.o.o. Pirnat d.o.o., Kvader MT d.o.o. Mercis d.o.o., Trival antene d.o.o., Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d.o.o. Elektro Ljubljana d.d., Korona d.d., Helpy d.o.o. in Zveza paraplegikov Slovenije.