Đurišić: Vesel za Srbe, še posebej za Đorđevića

Rubrika: SP Španija 2014

Za nekdanjim košarkarjem Olimpije in slovenskim reprezentantom je pestro poletje. Ponovno ga je preživel v domači Črni gori. “Bilo je precej bogato košarkarsko poletje. Gledal sem evropska prvenstva do 18 in 20 let, kvalifikacije Črne gore za evropsko člansko prvenstvo, nato pa sem, normalno, odšel v Španijo in gledal sveotvno prvenstvo,” je za portal vijesti.me dejal Đurišić.

foto: vijesti.me
Đurišić je leta 1994 z Olimpijo osvojil evropski pokal. foto: vijesti.me

53-letnik je skoraj dve desetletji deluje pri NBA franšizi Minnesota Timberwolves, kjer je trenutno direktor za igralska vprašanja. Poudarja, da je na svetovnem prvenstvu bilo nekaj presenečenj, vsekakor pa to ni sprehod ameriške reprezentance do zlata.

“Nekatere ekipe so igrale dobro košarko, bilo pa je tudi nekaj nekvalitetnih reprezentanc, kar je za svetovno prvenstvo normalno. Presenetil je Senegal, kjer je igral član Minnesote Gorgui Dieng. Spremljal sem tudi Portoriko – zaradi JJ Baree, ravno tako našega košarkarja, pa Španijo zaradi Rickyja Rubia in Nemanjo Bjelico, ki je bil precej soliden, zanj pa imamo pravice. Američani me niso presenetili, saj njihove igralce dobro poznam in vem, česa so sposobni. Francozi so izločili Španijo, to je bilo presenečenje, vendar imajo v moštvu štiri NBA igralce. Srbija je napravila velik uspeh, zaradi česar sem vesel. Predvsem za Aleksandra Đorđevića, s katerim sem bil dnevno v kontaktu.”

Ko trener misli, da vse zna, je končal

V Črni gori sicer vlada reprezentančna kriza, kajti njihova izbrana vrsta bo tri leta brez udeležbe na velikih tekmovanjih, po tem ko so v zadnjih kvalifikacijah za EuroBasket 2015 kar dvakrat izgubili z Nizozemci. Đurišić poudari, da problem črnogorske košarke ni v igralcih, temveč v strokovnem kadru, ki ne sledi kvalitetam košarkarjev.

“Ta država je dala mnogo vrhunskih košarkarjev, svetovnih in evropskih prvakov, klubskih prvakov, toda iz nekega razloga ni dovolj trenerjev, predvsem tistih, ki so kariero začeli v Črni gori. Imam občutek, da neki trenerji po seminarju, ki traja 1 teden, dobijo licenco in že mislijo, da znajo vse. Ne spomnim se, kdaj bi nazadnje kateri izmed črnogorskih trenerjev odšel na izobraževanje v tujino. Takrat ko človek v trenerstvu pomisli, da zna vse, je končal s treniranjem. To je konec.”

Igralci sposobni za šestico, Pavičević zahteval osem ali več

Đurišić, kar 12 sezon je preživel pod Rožnikom pri Olimpiji, pa stoji ob strani selektorju Črne gore Luki Pavičeviću, ki je za zadnje predstave požel plaz kritik, za nameček pa z nekaterimi igralci ni v dobrih odnosih. Center Orlanda Nikola Vučević je denimo dejal, da se bo v reprezentanco vrnil šele takrat, ko bo Pavičevića zamenjal nekdo drug.

“Pavičević ne potrebuje advokata, niti si jaz ne želim biti. Ni izpolnil pričakovanj, tega se zaveda in zelo je samokritičen. Morda je bil v nekaterih izjavah po kvalifikacijah nekoliko nespreten, toda verjamem, da ve, kje je naredil napake in kaj bi lahko storil bolje. Mislim, da je bil v določenih situacijah prezahteven, preveč analitičen, poglobil se je v mikroanalizo. Matematično gledano, na lestvici od 1 do 10 so igralci bili sposobni, da dosežejo šestico ali sedmico, on pa ja od njih želel izvleči osmico, devetico ali celo desetico. Se pravi, Luka je bil prezahteven. Mislim, da ima ogromno trenerskega potenciala in vprašanje časa je, kdaj se bo ta potencial nadgradil z rezultatom.”