Drugi polčas in kapetanski Prepelič dovolj za 1. zmago

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2025. V koprski Bonifiki je s 87:73 premagala Ukrajino. V nedeljo ob 18. uri še proti Izraelu.

Kvalifikacije za EP 2025, 1. krog, 22.2.
Slovenija – Ukrajina 87:73
Slovenija: Prepelič K. 30 (9 podaj), Blažič 18 (8 skokov), Tobey 11 (9 skokov), Hrovat 10, Samar 10, Dimec 5, Kunc 2 (6 skokov), Prepelič B. 1, Čebašek, Lapornik, Stergar, Mirtič.

V drugi tekmi skupine A sta se v večerni tekmi pomerila Portugalska in Izrael. Para nedeljskega drugega kola sta Slovenija : Izrael in Ukrajina : Portugalska. Poleg uvodnih februarskih tekem, se bodo kvalifikacije odvile še v dveh kvalifikacijskih ciklih. V drugem se bo Slovenija dvakrat pomerila s Portugalsko, in sicer v gosteh 22. novembra ter doma 25. novembra 2024. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu pa bo #mojtim dvakrat gostoval. 20. februarja 2025 se bo pomeril z Ukrajino in 23. februarja z Izraelom.

Selektor Aleksander Sekulić na tekmi proti Ukrajini zaradi zdravstvenih težav ni mogel računati na Alekseja Nikolića. Debi med dvanajsterico je tako takoj dočakal Tibor Mirtič, ki je edini novinec v tokratni zasedbi #mojtim in je v zadnji minuti dočakal tudi ognjeni krst v dresu #mojtim. Tako kot tudi Aljaž Kunc, ki je v prvem uradnem nastopu dosegel dve točki in ujel šest žog.

Slovenija je tekmo začela v postavi Žiga Samar, Jaka Blažič, Miha Lapornik, Bine Prepelič in Mike Tobey. Po uvodnih dveh zapravljenih napadih so prvi trojko zadeli Ukrajinci, prvo slovensko točko v kvalifikacijah pa je s črte prostih metov za znižanje na 1:3 dosegel Bine Prepelič.

Igra #mojtim v uvodnih minutah sicer ni in ni stekla. Ukrajina je tako povedla s 7:1 in 9:2, stvari pa so se na parketu spremenile z vstopom kapetana Klemna Prepeliča na začetku četrte minute. Z devetimi točkami je ekipo pravzaprav sam pripeljal na točko zaostanka (11:12), po dveh zadetih prostih metih Blažiča pa je Slovenija prvič vodila (13:12). Varovanci Aleksandra Sekulića so do najvišje prednosti v prvi četrtini prišli z vodstvom 20:16, a je uvodnih deset minut kljub vsemu pripadlo Ukrajincem z izidom 22:21.

Tudi druga četrtina se ni začela po slovenskih željah in je imela pravzaprav podoben scenarij. Pomagala ni niti minuta odmora selektorja Aleksandra Sekulića. Gostje so najprej izenačili svojo najvišjo prednost in jo v naslednjem napadu povišali na osem točk (33:25). Nato pa je vendarle začela igrati tudi Slovenija in ob odhodu v slačilnice je semafor kazal izid 39:40.

Tretji del igre pa se je vendarle odvil po željah številnih glasnih navijačev in slovenskih košarkarjev. Jaka Blažič je zadel svojo prvo, drugo ter kmalu še tretjo trojko in #mojtim je vodil 50:42. Ko je svoje delo nadaljeval še navdahnjeni Klemen Prepelič, se je v Bonifiki lažje dihalo. Predvsem pa je bila spodbudna tudi slovenska obramba, ki je prejela le 13 točk. Slovenija je pred zadnjimi desetimi minutami vodila 64:53. Prepelič in Blažič sta v uvodnih tridesetih minutah dosegla 25 oziroma 18 točk.

Na koncu je Slovenija suvereno prišla do prvih dveh točk, Klemen Prepelič pa je s 30 točkami (iz igre 6:12, trojke 4:9, 9 podaj, indeks 29) izenačil svoj rekord na uradnih tekmah v državnem dresu. Enako število točk je dosegel pred dvema letoma prav v Kopru proti Švedski.

Osemnajst točk, kar je pet manj od rekorda v reprezentanci, je zabeležil Jaka Blažič (trojke 4:9), enajst jih je dodal Mike Tobey (9 skokov), po deset pa sta jih prispevala Žiga Samar in Gregor Hrovat.