DRAMA: Turkom se je zatresla roka, Američani ostajajo neporaženi

s kategorijo
Novice
.

Reprezentanca ZDA je bila na tekmi 2. kroga svetovnega prvenstva v skupini E že premagani, a Turkom se je ob nepravem času zatresla roka. V podaljšku je pri vodstvu za točko najprej dva prosta meta zgrešil Dogus Balbay, nato pa so živci izdali še Cedija Osmana.

Turška reprezentanca je bila tako v rednem delu tekme kot tudi v podaljšku na pragu zmage. Na krilih bučnega navijanja številnih navijačev in izjemnega Ersana Ilyasove so Američane spravljali v obup in jim skozi vseh 45 minut tekme niso dovolili, da bi lažje zadihali.

Ko je prav Ilyasova 12 sekund pred koncem zadel za vodstvo Turčije (79:81), je bila dvorana na nogah. Američani so imeli napad za podaljšek, s trojko bi si zagotovili zmago že pred podaljškom. Khris Middleton je kot prvi zgrešil za tri točke, v napadu je skočil Kemba Walker, podal do Jaysona Tatuma, ta pa je izsilil osebno napako Cedija Osmana pri metu za tri točke.

Balbay in Osman osmoljenca večera

Tatum je bil natančen dvakrat in izsilil podaljšek. Tam se je znova pričakovalo prevlado ZDA, a je tudi tokrat ni bilo. Turki so že povedli za 5 (84:89), na pragu zmage pa bili, ko so se sodniki pri rezultatu 91:92 odločili za nešportno osebno napako Joea Harrisa. A tudi to Turki niso izkoristili. Sprva je Dogus Balbay grdo zgrešil oba prosta meta, nato pa se je za črto, ki označuje proste mete, postavil še Osman in tudi sam bil v obeh primerih nenatančen. Vse skupaj je na drugi strani z dvema zadetima prostima metoma kaznoval Middleton.

Ostale rezultate 4. tekmovalnega dne si lahko ogledate TUKAJ.

SP v košarki, Kitajska, 3.9.2019
ZDA – Turčija 93:92* (26:21, 21:21, 18:19, 16:20) (12:11)
(Middleton 15, Walker 14, 6 skokov in 7 podaj; Ilyasova 23 in 14 skokov, Mahmutoglu 18)

Američani so si z zmago proti Turčiji že zagotovili preboj v osmino finala, medtem ko bodo Turki morali za preboj v drugi del tekmovanja v zadnjem krogu skupinskega dela premagati Češko.