Dragić in Dončić v prvi peterki četrt finala, Prepelič, Vidmar in Randolph med najboljšimi!

Rubrika: Eurobasket

FIBA je objavila prvo peterko četrt finalnih obračunov in v njej sta kar dva slovenska košarkarja – kapetan Goran Dragić in Luka Dončić, ki jima družbo delajo še odlični Latvijec Kristaps Porzingis, Srb Bogdan Bogdanović in Španec Mark Gasol.


Vsi razen Porzingisa bodo po vsej verjetnosti tudi glavni kandidati tako za prvo peterko polfinala kot tudi za prvo peterko celotnega prvenstva.

Goran Dragić je trenutno na na primer na 6. mestu po povprečju doseženih točk na tekmo (21.9), vendar so pred njim le Bojan Bogdanović (22.5), Kristaps Porzingis (23.6), Denis Schroder (23.7) in Aleksei Shved (24), se pravi vsi košarkarji, ki so že (z izjemo Shveda) zaključil s tekmovanjem na letošnjem EuroBasketu. Luka je v trenutno na 18. mestu (15.), vendar so pred njim med še »aktivnimi« zgolj Pau Gasol (16.2), Bogdan Bogdanović (19.7) in že omenjeni Dragić.

Ko je govora o številu doseženih točk, je Dragić trenutno 5. s 153 točkami, pred njim pa le Porzingis (165), in Schroder (166), ki sta že zaključila tekmovanje ter Shved (168). Gogi tako potrebuje le 15 točk za preboj na prvo mesto. Njegov prvi zasledovalec je Bogdan Bogdanović, ki je do polfinala vpisal 138 točk. Tudi Luka, ki je trenutno na 10. mestu s 110 točkami, bo do konca prvenstva zagotovo pridobil še nekaj mest, saj sta med aktivni pred njim zgolj še Bogdanović in Dragić.

Luka je trenutno tudi 6. skakalec prvenstva (7.7 skoka na tekmo), pred njim pa so le Tornike Shengelia (7.8), Nikola Vučević (8.0), Zaza Pachulia (9.2), Gabe Olaseni (11.2) in Jonas Valaciunas (12.0).

PREPELIČ NAJBOLJŠI PRI PROSTIH METIH

Klemen Prepelič verjetno ne bo kandidiral za prvo peterko prvenstva, si pa prisluži posebno pohvalo, saj je do sedaj najboljši izvajalec prostih metov na prvenstvu in sicer je 94.1%, zgrešil pa je le dva (32/34)!

VIDMAR in RANDOLPH V BOJU ZA NAJ BLOKERJA

Zelo visoko pa sta tudi naša visoka košarkarja Gašper Vidmar in Anthony Randolph, ki si delita 4. mesto po številu podeljenih blokadah. Podelila sta namreč po 10 blokad (1.7 na tekmo) in sta tako le za Artem Pustovyijem (10 – tekma manj), Marcom Gasolom (12) in Kristapsom Prozingisom (13). Kar pomeni, da sta še vedno v boju za najboljšega blokerja prvenstva!