Dončićevi ugnali Rogaško, Krka Helios, danes ponovitev finala pokala Spar

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V soboto se je začelo 2. kolo Lige Nova KBM za prvaka. Ilirija je na domačem parketu premagala Rogaško, Krka je bila boljša od Helios Suns. V nedeljo se bo Sixt Primorska srečala s Šenčurjem. Obračun Šentjur : Petrol Olimpija bo na sporedu v sredo.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 2. KOLO:

Nedelja, 11. marec, ob 19.00:
SIXT PRIMORSKA : ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA

Obe ekipi bosta v drugem kolu Lige za prvaka lovili prvo zmago. Primorci so bili v prvem kolu poraženi proti Krki, oslabljeni Šenčur je moral priznati premoč Rogaški. Moštvi sta se nazadnje pomerili v finalu Pokala Spar, kjer so bili boljši Primorci, varovanci Jurice Golemca pa so bili boljši tudi na obeh medsebojnih srečanjih v Ligi Nova KBM.

V dresu Sixt Primorske si v tej sezoni naziv najboljšega strelca lasti Marjan Čakarun, ki na tekmo v povprečju doseže 14,5 točk. Dino Murić je najučinkovitejši košarkar Šenčurja GGD (17,3 točk na obračun).

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Pred nami je obračun s Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo, ki bo zagotovo zelo zanimiv za vse športne navdušence. V drugi del sezone so Gorenjci vstopili osveženi, pripeljali so tudi novega igralca, Ivana Koljevića. Po napornem potovanju v Mostar in nazaj, bo to za nas težka tekma. Kljub temu pričakujem dobro predstavo mojih igralcev, ki pa bodo morali biti pripravljeni zaigrati na visoki ravni, če želimo zabeležiti prvo zmago v Ligi Nova KBM za prvaka.”

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
Pred nami je prava prvenstvena tekma. Igramo proti kakovostni ekipi Primorske, ki je odlično vodena. Odigrati moramo najboljše kot smo v tem trenutku sposobni.

Sreda, 14. marec, ob 19.00:
ŠENTJUR : PETROL OLIMPIJA (spletni prenos)

ŽE ODIGRANO:

Sobota, 10. marec:
ILIRIJA : ROGAŠKA 84:79 (19:20, 15:24, 34:15, 16:20)

Hukić 20, Mladenovski 16, Germ 14; Nikolić 20 (8 skokov), Kosič 14, Davis 12.

STATISTIKA

Košarkarji Ilirije, ki so v uvodnem kolu izgubili v Stožicah, so tokrat pokazali igro in obraz, ki jih je krasil v prvem delu Lige Nova KBM, in na kolena spravili finalista prejšnje sezone iz Rogaške Slatine. Odločilna je bila tretja četrtina, ki so jo Ljubljančani dobili s 34:15.

Šest trojk Jasmina Hukića, trinajst podaj Žana Marka Šiška ter delni izid 25:4 so poudarki zanimive tekme v Tivoliju, ki so jo imeli gostje dolgo časa pod nadzorom. Ko so na začetku drugega polčasa povedli z najvišjo prednostjo na tekmi 53:39, so verjetno mislili, da imajo dve točki v žepu. A to je bil račun brez Ilirije in njenega stratega Saša Dončića.

Ljubljančani so najprej naredili delni izid 10:0, izenačili rezultat na 55, do konca tretjega dela igre pa so si nabrali devet točk razlike. S trojko Jasmina Hukića na začetku zadnje četrtine so prišli do najvišje prednosti (71:59), ki je do konca niso izpustili iz rok.

Ilirija je dosegla trinajst trojk, Hukić je tekmo končal pri 20 točkah (trojke 6:10), Ljubomir Mladenovski je kljub osmim zgrešenim prostim metom zbral 16 točk, 14 jih je dodal Anže Germ, Žan Mark Šiško pa je ob 13 podajah dosegel enajst točk. Pri Rogaški je izstopal Mitja Nikolić z 20 točkami (8 skokov).

Ilirija ima zdaj pred seboj dve gostovanji, in sicer 17. marca v Šenčurju ter 25. marca v Kopru, Rogaška pa bo znova na parket stopila v svoji dvorani 17. marca, ko jo čaka lokalni derbi s Šentjurjem.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
V vseh pogledih je bila to prava prvenstvena tekma. Ekipi sta imeli številne vzpone in padce, na koncu pa smo prišli do zaslužene zmage. Danes smo imeli še dodaten motiv, saj bomo izkupiček zbranih sredstev na današnji tekmi poklonili nekdanjemu košarkarju Ilirije Goranu Kneževiću, ki je zbolel za rakom.

Damjan Novaković, trener Rogaške:
Odigrali smo zelo soliden prvi polčas. V tretji četrtini nam je popustila zbranost in Iliriji smo dovolili, da preobrne potek tekme. Poskušali smo se vrniti in zmagati, vendar smo pri zaostanku za točko naredili napako. Zaslužena zmaga Ilirije. Popraviti moramo napake in se pripraviti na prihajajoče tekme.

Sobota, 10. marec:
KRKA : HELIOS SUNS 89:81 (16:24, 25:22, 21:15, 27:20)

Jošilo 18 (7 skokov), Dimec 15, Kovačevič 13; Mahkovic 22 (6 skokov, 5 podaj), Pelko in Brodnik po 17.

STATISTIKA

Košarkarji Krke so vpisali drugo zmago v Ligi Nova KBM za prvaka, Helios Suns pa drugi poraz. Zmaga je potrditev visokih ambicij Novomeščanov, ki so v uvodnem kolu premagali prvouvrščeno ekipo prvega dela Sixt Primorsko, za Domžalčane pa je poraz slab obet pred nadaljevanjem, saj jih v naslednjih dveh kolih čakata dve zahtevni preizkušnji, Sixt Primorska in Petrol Olimpija.

Do dveh točk je Krka prišla veliko težje kot kaže končni rezultat. Osem točk prednosti je skoraj najvišja prednost domačih, ki so bili večino tekme v zaostanku, do zmage pa so se podobno kot v prvem kolu prebili v zaključku srečanja.

Helios Suns je narekoval ritem igre. V prvi četrtini je imel že enajst točk prednosti, tudi na odmor je šel z nekaj koši naskoka, v 35. minuti pa je po dveh trojkah Jake Brodnika povedel s 76:71. A tu se je tudi končala predstava izbrancev Jovana Beaderja. Krka je s koši Domna Bratoža naredila delni rezultat 10:0 in dve minuti pred koncem prišla do prednosti 81:76. Te tri minute posta so Domžalčane stale zmage, saj v preostanku časa niso več ujeli tekmeca.

Gostom tako ni pomagalo 22 točk Blaža Mahkovica oziroma sedemnajst Jake Brodnika in Jureta Pelka. Na drugi strani je imelo pri Krki šest igralcev dvomestne številke pri seštevku točk. Marko Jošilo jih je dosegel 18, petnajst jih je pristavil Žiga Dimec, trinajst Maj Kovačevič, po dvanajst Paolo Marinelli in Domen Bratož, enajst ter deset skokov pa je zbral Saša Zagorac.

Krko v naslednjem kolu 17. marca čaka derbi s Petrol Olimpijo, Helios Suns pa bo istočasno gostil Sixt Primorsko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
Helios se je ponovno izkazal kot zelo trd nasprotnik. Nikakor nismo mogli zaustaviti njihovega meta iz razdalje, ko pa smo se v obrambi pomaknili bolj ven, pa so nam težave povzročali s prodori. Vseeno smo s požrtvovalno igro uspeli preobrniti potek tekme v zadnjih nekaj minutah in prišli do pomembne zmage.

Jovan Beader, trener Helios Suns:
Škoda poraza, saj smo večji del tekme lepo kontrolirali rezultat. Žal smo ravno v končnici preveč popustili, kar so domači uspeli izkoristiti. Upam, da se čim prej v trenažni proces vrneta tudi Rojc in Đumić, da se lahko čim bolje pripravimo na prihajajoče tekme in poskušamo že na naslednjem obračunu s Primorsko obrniti naš trend.