Dončić opozarja na Hopse, Rogaška po zmago v Laško

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V soboto, 19. januarja se bo s tremi tekmami začelo 14. kolo Lige Nova KBM. Košarkarji Ilirije doma pričakujejo ekipo Hopsov, Helios Suns gosti ekipo Sixt Primorske, Rogaška pa gostuje v Laškem pri Zlatorogu. V nedeljo se bosta pomerili ekipi Krke in Šentjurja, tekmo pa si bo moč ogledati tudi v neposrednem prenosu na Šport TV. Zadnja tekma kola bo v ponedeljek, ko v Stožice k Petrol Olimpiji prihaja ekipa Šenčurja.

Liga Nova KBM, 14. krog, 19.1.

ILIRIJA : HOPSI POLZELA (19.00)
Pred košarkarji Ilirije, ki v zadnjih kolih igra vedno bolje, je niz treh domačih tekem, kjer bodo zagotovo iskali priložnost za naslednje zmage v Ligi Nova KBM. V soboto, 19. januarja, v dvorano Tivoli prihaja ekipa Hopsov, ki je na zadnjih petih tekmah državnega prvenstva izgubila le proti Petrol Olimpiji. Pri domačih bo dirigentsko palico zagotovo vihtel ameriški košarkar Joshua Stanley Heath, ki je med drugim tudi prvi podajalec lige (povprečno 6,6 asistenc) in kar tretji strelec (17,2 točke). Pri gostih pa je najboljši igralec Donovan Matthew Jack, ki v povprečju dosega 13,8 točke in 6,4 skoka na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo:
Saša Dončić, trener Ilirije:
“Jutri v Halo Tivoli prihaja ekipa Hopsov s Polzele, ki v tej sezoni igra odlično in se bori za uvrstitev v Ligo za prvaka. Kljub temu bomo naredili vse, da jih premagamo in si s tem dvignemo samozavest pred zaključkom prvega dela.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
‘’Ilirija v zadnjih kolih igra vse bolje, z veliko mero samozavesti. Mi v Tivoli odhajamo z velikim spoštovanjem do gostiteljev, upam pa, da si bomo s podporo naših zvestih navijačev uspeli priigrati ugoden rezultat.’’

HELIOS SUNS : SIXT PRIMORSKA (19.00)

Košarkarji Helios Suns so v prejšnem kolu na gostovanju v Šentjurju dosegli pomembno zmago in tako pridobili eno mesto na lestvici Lige Nova KBM. Tokrat jim v goste prihaja vodilna ekipa državnega prvenstva, Sixt Primorska. Domačo ekipo čaka težak boj, v kolikor želijo vpisati novi 2 točki, veliko pa bo odvisno tudi od razpoloženosti najboljšega strelca ekipe, reprezentanta Blaža Mahkovica (16,9 točke na tekmo). Gostujočo ekipo krasi odlična ekipna igra, najboljši podajalec moštva je Žan Mark Šiško (6,5 asistence na tekmo), najboljši strelec pa Ivan Marinković (13,5 točke na tekmo).

Izjavi trenerjev pred tekmo:
Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Analizirali smo zadnji poraz proti Primorski v regionalni ligi, vemo kaj smo počeli narobe in to bomo tokrat poskušali popravit. Žal smo ostali še brez Gajića, ki upam da se bo čim prej lahko vrnil v trenažni proces. Ne glede na to, v kakšni zasedbi bomo zaigrali tokrat, želim, da fantje v tekmo vstopijo veliko bolj čvrsto in pogumno, kot smo to naredili včeraj.”

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
‘’Čaka nas isti nasprotnik kot v četrtek. Po visoki zmagi se ne bomo sprostili, saj se dobro zavedamo, da se v športu ne zmaguje zaradi preteklih uspehov. Čaka nas popolnoma nova tekma. V Domžale se bomo podali z enako mero energije in osredotočenosti, saj se želimo na Obalo tudi v drugo vrniti z dvema točkama.’’

ZLATOROG LAŠKO : ROGAŠKA (19.00)

Za košarkarje Zlatoroga je tekma z Rogaško izjemno pomembna, saj so v zadnjih petih tekmah državnega prvenstva le enkrat uspeli premagati nasprotnika. Prav tako pa tekma teh dveh nasprotnikov velja za tradicionalen derbi, saj je na medsebojnih tekmah vedno napeto in zanimivo. Ekipa Zlatoroga je v prejšnem kolu, po napeti končnici, v zadnji minuti izgubila tekmo v Šenčurju, medtem ko je Rogaška doma premagala ekipo Ilirije. Najboljši strelec domačih je Nejc Barič, ki v povprečju dosega 17,3 točke na tekmo poleg tega pa tudi 6,1 asistence kar ga uvršča na drugo mesto strelcev in četrto mesto podajalcev lige. Najboljši strelec Rogaške je Rashun Jarrel Davis, ki v povprečju dosega 15,6 točke na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo:
Chris Thomas, trener Zlatoroga:
“Pred nami je zelo pomembna tekma katero moramo odigrati na najvišjem nivoju z visoko intenzivnostjo in strastjo, kakor igramo celo sezono. Veselim se novega iziva za igralce proti zelo dobrem nasprotniku v soboto.”

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“V situaciji, ko se tekme vrstijo na dva dni, igralci niso niti fizično, niti psihično, niti taktično pripravljeni na naslednjo tekmo, saj med tekmami sploh ni pravega treninga. Zelo težko bo, tokrat imamo dan več premora, moramo se sestaviti in videti kdo bo zdrav. Verjamem, da bodo igralci, ki bodo stopili na parket, dali vse od sebe, da pridemo do pomembne zmage na poti do končnega cilja.”

20.1.
KRKA : ŠENTJUR (16.00)

Krka je na zadnjih petih tekmah državnega prvenstva štirikrat zmagala in enkrat izgubila, medtem ko košarkarji Šentjurja, po odličnem začetku sezone, poskušajo uspejo ujeti zmagovalni ritem. Ekipa Šentjurja je sicer prvo medsebojno srečanje v tekoči sezoni dobila za 13 točk, a vendar bodo igralci Krke tokrat pred domačimi gledalci še dodatno motivirani in željni uspeha. Pri domačih je najboljši strelec Jure Lalić, ki v povprečju dosega 14,1 točke na tekmo, pri gostih pa izstopa prvi strelec in skakalec Lige Nova KBM, Davor Konjević s povprečjem 21 točk in 7,6 skoka na tekmo. Tekma bo v neposrednem prenosu na Šport TV.

Izjavi trenerjev pred tekmo:
Simon Petrov, trener Krke:
“Šentjur nam je prizadejal enega od treh porazov v Ligi NKBM in zagotovo bo to še dodaten motiv, da pokažemo, da smo boljše moštvo. Tekma bo tudi v televizijskem prenosu, zato si želimo prikazati lepo in gledljivo košarko. Upam, da nam bo to uspelo.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
‘’Pred nami je tekma z enim od favoritov prvenstva, ki ima v nogah številne tekme prve jadranske lige. Naša ekipa je zašla v krizo, zato potrebujemo dobro tekmo, da si povrnemo samozavest in pozitivno vzdušje, ki nas je krasilo večji del sezone.’’

21.1.
PETROL OLIMPIJA : ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA (19.00)

V dvorano Stožice tokrat prihaja ekipa Šenčurja, ki je v prejšnem kolu na domačem parketu premagala Zlatorog. Obe ekipi sta v zadnjih petih tekmah Lige Nova KBM dvakrat zmagali in trikrat izgubili, zato bo ponedeljkova tekma še kako zanimiva. Košarkarji Petrol Olimpije, ki v tem delu sezone nastopajo s kombinirano ekipo in bodo zagotovo željni zmage, medtem ko košarkarji Šenčurja želijo stopnjevati zmagovalni ritem. Najboljši strelec gostujoče ekipe je Ramo Rizvić, ki v povprečju dosega 12,3 točke, pri domačinih pa trenutno najboljši strelski izkupiček v domačem prvenstvu pripada Aleksandru Laziću z 12,6 točke na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo:
Žiga Mravljak, trener Petrol Olimpije:
‘’Še tretjič zapored bomo tekmo državnega prvenstva odigrali dan po obračunu v regionalni ligi, posledično pa tudi tokrat časa za pripravo na naše ponedeljkove tekmece ne bo. Ekipa Šenčur Gorenjske gradbene družbe je po zamenjavi glavnega trenerja odigrala tri tekme, prikazala tri dobre predstave in zabeležila dve zmagi, med drugim so na domačem igrišču ugnali tudi novomeško Krko. Njihovo moštvo sloni pretežno na izkušenih košarkarjih, zato bomo poskušali našo mladost izkoristiti in skozi celotno tekmo diktirati visok tempo igre. Napravili bomo vse, kar bo potrebno, da z zmago na ponedeljkovi tekmi nekoliko zabrišemo neprijeten spomin na visok poraz na prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni.’’

Konstantin Subotič, trener Šenčurja:
‘’Petrol Olimpija je favorit. Ljubljančani imajo veliko število igralcev, zatorej večjo rotacijo. Gledamo na to tekmo kot na vsako drugo. Pravzaprav je za nas vsaka tekma zelo pomembna. Poskusili bomo vse, da dosežemo dober rezultat. Pripravljamo se normalno, upam le, da bomo igrali v popolni zasedbi.’’