Domžalčanom prvi turnir turnir Samsung 3×3

s kategorijo
Novice
.

Z rekordnim številom ekip, na turnirju jih je nastopilo preko 80, se je preteklo soboto na Stritarjevi ulici v Ljubljani začela nova sezona Samsung košarke 3×3, uradnega državnega prvenstva Košarkarske zveze Slovenije v ulični košarki.

foto: KZS

foto: KZS

Uvodno dejanje 12. zaporedne sezone je tudi tokrat pospremila množica radovednežev in košarkarskih sladokuscev, ki so na in ob igrišču imeli kaj videti. Že tako razgreto ozračje so med prekinitvami dodatno naelektrile brhke plesalke iz celjskega Plesnega vala. V članskih kategorijah sta se zmag razveselili zasedbi Gotive in novincev iz Domžal.

Košarka za vse

Pod grajskim gričem pa so se v okviru projekta Telekom Slovenije Košarka za vse predstavili tudi košarkarji Zveze Sožitje. Tem se je na igrišču pridružil raper Zlatko, ki v tej sezoni skrbi za dodatno popestritev celodnevnega dogajanja. “Na zvezi se ukvarjamo z otroki s posebnimi potrebami, ki imajo motnje v duševnem razvoju. Eden izmed športnih projektov, ki jih izvajamo, je tudi košarka. Vse skupaj je namenjeno zabavi. Trenutno je v košarko vključenih 12 oseb, izmed katerih je tudi eno dekle,” pove njihov mentor Marko Marinovič.

Izjemen odziv med rekreativci

Po dobrem odzivu v lanski sezoni, so letos organizatorji Samsung državnega prvenstva košarke 3×3 še dodatno pozornost namenili kategoriji rekreativcev. V njej se je prestolnici za prvo zmago udarila kar četrtina vseh prijavljenih ekip, končna zmaga pa je pripadla ekipi Underdogs (Marko Kastelic, Matic Meško, Jaka Debeljak, Branko Prolič), ki so bili v finalu boljši od zasedbe T3xM (Tomaž Dolgan, Miloš Šušteršič, Mitja Mehora, Marko Obreza). Za nagrado bodo zmagovalci potovali na ogled tekme moške reprezentance Slovenije na EuroBasketu v Zagrebu, poprej pa bodo izbrance selektorja Jureta Zdovca spremljali tudi na eni izmed pripravljalnih tekem.

Košarkarji treh klubov zmagali v konkurenci U15

Prve zmagovalce v Samsung državnem prvenstvu smo dobili tudi v najmlajših fantovskih kategorijah do 15 in 18 let. V prvi se je zmage proti Mlademu kupusu (Žiga Grubar, Benjamin Batič, Elvin Kerič, Blaž Rugelj) razveselila ekipa JHJ (Jernej Pustovrh, Žiga Samar, Saša Stanišič, Rok Radovič), katero so sestavljali mladi košarkarji treh klubov – Jesenic, Heliosa in Janč. Ti so bili od nasprotnikov boljši s 13:9. Medtem so zmago v kategoriji U18 slavili Prštimanci (Rok Stanič, Filip Stanegačnik, Peter Papič, Jure Ličen), ki so v finalu z 22:14 zaustavili Mašine (Gašper Širovnik, Bor Mirkovič, Jaka Čolič, Vid Mehle).

Multinei prva zmaga v zgodovini med fanti U21 

Prvič v zgodovini Samsung košarke 3×3 so na turnirju v Ljubljani zaigrali fantje U21. V posebni kategoriji, ki je namenjena lažjemu prehodu teh mladih fantov med člane. “Vsi vemo, da je članska kategorija v ulični košarki v Sloveniji zelo močna ter da je težko parirati ostalim ekipam. Kategorija U21 je zelo dobrodošla, nam ustreza. Konkurenca je bila dobra, izenačena. To se je pokazalo tudi skozi dejstvo, da je vsaka ekipa doživela vsaj en poraz. Turnir je bilo zelo dober,” je povedal Grega Sajevic, ki se je z ekipo Multinea (Jakob Jesih, Aljaž Stopar, Grega Sajevic, Filip Leskovar) po napetem finalnem obračunu, polnem lepih potez, razveselil zmage proti ekipi Domžal (Janez Konjar, Peter Ulčar, Tomaž Ulčar, Tilen Hočevar, David Gabrovšek).

Brez drame ni šlo

A vse le ni šlo gladko. Multinea je 80 sekund pred koncem vodila že s 15:9, pa so jo Domžale s tremi zaporednimi uspešnimi meti izza polkroga ujele na 16. točki. Po minuti odmora je Multinea z Generali MVP-jem turnirja U21 Sajovicem stvari znova hitro postavila na svoje mesto in zmagala z 19:16.

Prvakinje v sezono krenile z veliko okrepitvijo

Posebna pozornost je bila v prestolnici usmerjena tudi v obe članski konkurenci, v katerih košarkarji in košarkarice zbirajo točke za nastop v dresu z državnim grbom. Med dekleti so aktualne prvakinje iz ekipe Gotiva (Živa Zdolšek, Maša Piršič, Ana Ljubenović, Sandra Piršič), ki jo čez nekaj dni čaka nastop na evropskih igrah v Bakuju, že na uvodnem turnirju napovedale, da jih tudi v tej sezoni ne zanima nič drugega kot končna zmaga. Zasedba, ki jo je tokrat okrepila reprezentančna kapetanka v dvoranski košarki, 195 centimetrov visoka Sandra Piršič, pri pohodu na vrh ni imela večjih težav. “To je moj prvi nastop na takšnem turnirju. Zanj sem se odločila predvsem zaradi tega, da sem po dolgem času znova zaigrala s svojo sestro, ki nastopa za aktualne in upam da tudi prihodnje prvakinje. Bilo je super,” po koncu turnirja veselja ni skrivala Sandra, ki se je v zasedbi priključila mlajši sestri Maši.

Gotiva suvereno do prve zmage

Gotiva je imela v predtekmovanju največ dela s 3×3 ladies (Anja Ilievski Vilfan, Polona Zalar, Sara Valenčak), katere so premagale le za točko, z 10:9. Z njimi so se znova srečale v finalu, a tam članice Gotive zadev nikakor niso želele prepuščati naključju. Po vodstvu s 6:2 so se povzpele do prednosti s 15:3 in suvereno zaključile finale. “Zadeva je stekla je od začetka, bilo je rutinsko. Naša ekipa ima izkušene igralke in mislim, da je to veliko pripomoglo k uspehu. Nekoliko me je presenetilo le majhno število ženskih ekip. Upam, da se jih v prihodnje več opogumi za nastope na turnirjih,” je še pristavila starejša izmed sester Piršič.

Aktualni prvaki izpadli že v četrtfinalu

Medtem ko v ženski konkurenci do presenečenja ni prišlo, pa so med člani številne novonastale ekipe pošteno mešale štrene favoritom. Aktualni prvaki Prošport Škorci so se tako denimo od turnirja poslovili že v četrtfinalu. Za lovoriko prvega kvalifikacijskega turnirja sta se na koncu udarili moštvi Srpska-slava.com (Grega Jakhel Kolarević, Mirko Stambolija, Robert Abramovič, Mirza Sarajlija) in 3×3 Domžal (Jakob Čebašek, Luka Snoj, Nik Gregorčič, Aljaž Korošec), ki sta iz polfinala napredovali po pravi drami. Prva je z 21:18 odpravila 3×3 Maribor, Domžalčani pa so bili z 21:20 boljši od 3×3 Ljubljane-Brezovice.

Skok novincev iz Domžal na sam vrh

Na finalnem obračunu zbrana množica ni bila prikrajšana za pravi košarkarski dvoboj. Domžalčani so bili vseskozi korak pred nasprotniki, a ti niti za trenutek niso vrgli puške v koruzo. 3×3 Domžale so na koncu, predvsem po zaslugi dobre igre Jakoba Čebaška pod obročem, slavile zmago z 21:18. “Bilo je zelo težko, sploh zaradi dejstva, da nas je cel dan spremljalo sonce. Ogromno je bilo trde igre, saj je bilo prisotnih veliko ekip, ki že več let igrajo skupaj in so izkušene, na drugi strani smo mi nova, mlada ekipa,” je po koncu tekmovanja povedal član zmagovalne ekipe Čebašek. Košarkar, ki je bil izbran tudi za Generalijevega MVP-ja, je obenem dodal: “V finalu smo igrali z glavo. Vedeli smo, kje ima nasprotnik šibko točko. Odigrali smo pod koš, kjer je Srpska slava igrala z dvema nižjima košarkarjema.”

Hudobivnikova roka najmirnejša, Kolarevićeva najbolj atraktivna

Med turnirjem smo dobili še prva zmagovalca v individualnih tekmovanjih. V metanju Eurojackpot trojk se je uspeha razveselil stari znanec turnirjev v ulični košarki Mark Hudobivnik, ki je šele po podaljšku z 8:7 ugnal ljubljenca ljubljanske publike, še ne 14-letnega Miho Cerkvenika. Sveta vladar v zabijanju je po zaslugi boljšega predtekmovalnega izkupička postal Grega Jakhel Kolarević.

Naslednji turnir v Novem mestu

Karavana Samsung državnega prvenstva košarke 3×3 bo svojo pot nadaljevala v soboto, 27. junija, v Novem mestu.