Doma derbiji v Rogaški, Šentjurju in Ljubljani

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V soboto, 16. marca, bosta na sporedu dve tekmi Lige za obstanek. V derbiju kola se bosta pomerila Šentjur in GGD Šenčur, preostala tekma pa bo med Ilirijo in Zlatorogom. V sobotni tekmi Lige za prvaka pa se bosta pomerili Rogaška in Sixt Primorska. V že odigranih tekmah so novi dve točki vpisali košarkarji Petrol Olimpije in Krke.

Liga Nova KBM za prvaka, 3. krog, 15.3.
Rogaška – Sixt Primorska (19.00)

Košarkarji Rogaške, ki so v 2. kolu drugega dela državnega prventsva izgubili proti Hopsom, so se v regionalni ligi v sredo pomerili s Primorci, jutrišnja tekma pa bo za njih zelo pomembna. Po dveh medsebojnih obračunih v prvem delu tekmovanja imata ekipi sicer izenačen izkupiček, a vedar imajo tokrat statistično prednost Primorci, ki v zadnjem času prikazujejo odlične igre.

Pri Rogaški, katere igra sloni na odličnih strelcih za tri točke, je strelsko najuspešnejši Mirza Sarajlija s povprečjem 14,8 točke na tekmo. Pri Sixt Primorski dominirajo visoki igralci, med katerimi v državnem prvenstvu največ točk dosega Ivan Marinković (11,9). 21-letni Žan Mark Šiško je s povprečjem 6,7 podaje na tekmo najboljši podajalec tekoče sezone Lige Nova KBM.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Damjan Novaković, trener Rogaške:
”Po treh dneh nas čaka že druga tekma proti Primorski, ki je za nas zelo pomembna. Zavedamo se, da so Primorci glede na kvaliteto ekipe in rezultate, ki jih dosegajo v vseh tekmovanjih, favoriti te tekme. To pa ne pomeni, da se bomo kar tako predali. Pred domačimi navijači bomo naredili vse, da pridemo do presenečenja.”

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
”V Rogaški Slatini te vedno čaka težko gostovanje. S tekmeci se dobro poznamo, saj bo to že peta medsebojna tekma v sezoni. Kakšnih večjih presenečenj tako ni za pričakovati. Zmagovalca bosta odločili energija košarkarjev in osredotočenost. Cilj naše ekipe je, da se iz Štajerske vrne z novo zmago.’’

Liga Nova KBM za obstanek, 3. krog, 16.3.
Šentjur – GGD Šenčur (19.00)

Sobotni derbi Lige Nova KBM za obstanek bo izredno zanimiv saj je ekipama v drugem delu tekmovanja pomembna vsaka točka. Z morebitno zmago GGD Šenčurja, bi se ekipi izenačili na lestvici Lige za obstanek, v primeru zmage Šentjurja pa bi domačini povišali prednost pred zasledovalci.

Šentjurčani so v prejšni tekmi državnega prvenstva izgubili visokega igralca, Mateja Krušiča, zato bodo gostje izkoristili prednost pod obročem kjer dominira dvojec Pavić-Murić.

Ekipo Šentjurja v večini statističnih kategorij vodi Davor Konjević, s povprečjem 21 točk, 8,3 skoka, 3,4 podaje in 1,9 pridobljene žoge. Gorenjci imajo v svojih vrstah kopico izkušenih igralcev med katerimi je statistično najboljši Ramo Rizvić s povprečjem 13,7 točke, 5 skokov in 4,3 podaje na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Jakša Vulić, trener Šentjurja:
”V primerjavi z našo zadnjo medsebojno tekmo izpred mesecem dni, Šenčurjani prihajajo s tremi novimi igralci. Vseeno večjih sprememb v sistemu igre ni. Gostje so najmočnejši pod obročema in v skoku. Mi smo ostali brez Mateja Krušiča, tako da bomo morali del igre, kjer je njegovo mesto, reševati z ekipno igro. Kot vedno pričakujem podporo navijačev, da nam pomagajo priti do novih točk.”

Konstantin Subotič, trener GGD Šenčur:
”Ekipi se dobro poznata, saj sta igrali tako v državnem prvenstvu kot tudi pokalu Spar. Šentjur v domači dvorani igra zelo dobro, kar je tudi pokazal v dosedanjih tekmah. Mi moramo odpraviti napake v obrambi in biti napadalno osredotočeni do konca tekme. Verjamem, da bomo dali svoj maksimum.”

Ilirija – Zlatorog Laško (19.00)
Košarkarji Zlatoroga so v zadnjih petih tekmah državnega prvenstva izgubili le enkrat in v nadaljevanju tekmovanja kažejo odlične predstave, ki bi jim lahko prinesle četrtfinalne boje. Iliriji, ki ima v zadnjih mesecih precej težav s poškodbami zapustil pa jih je tudi prvi strelec ekipe Joshua Stanley Heath, bi morebiten neuspeh zmanjšal možnosti napredovanja in jih približal izpadu. Zagotovo se v legendarni hali Tivoli obeta zanimivo srečanje.

Pri Iliriji ameriški košarkar Larry Demetrius Williams v povprečju dosega 14,3 točke in 4,6 skoka na tekmo. Pri Zlatorogu izstopa Nejc Barič, ki v povprečju dosega 16,9 točke in 5,5 podaje na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Saša Dončić, trener Ilirije:
”Tako kot že večji del sezone nas še vedno spremljajo poškodbe. Zavedamo se, da nas zmaga pelje bližje obstanku v Ligi Nova KBM, poraz pa izpadu, zato se bomo v soboto borili kot levi.”

Chris Thomas, trener Zlatoroga:
”Čaka nas težka tekma z mlado, talentirano ekipo Ilirije. Zadnje dve tekmi so odigrali zelo dobro, zato bomo mi morali odigrati na nivoju in s pravo energijo, da bomo zabeležili zmago.”