Dobra novica za prvoligaše

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

S tekmo med  Cedevito Olimpijo in Krko se bo v sredo, 26. februarja začel drugi del državnega prvenstva, ki se bo spet poimenovalo Liga Nova KBM, po banki Nova KBM, ki je univerzalna banka z najdaljšo tradicijo bančništva v Sloveniji.

Nova KBM se je že pred časom projektom Košarkarske zveze Slovenije pridružila kot eden najpomembnejših sponzorjev, obe strani pa sta s ponovnim preimenovanjem 1. SKL za moške v Ligo Nova KBM okrepili odlično začeto partnerstvo. Po Novi KBM se bo moško državno prvenstvo imenovalo najmanj do konca sezone 2019/2020.

Ob tej priložnosti je Jure Bračko, direktor korporativnega komuniciranja in strateškega marketinga Nove KBM, povedal: “Slovenska košarka je šport z bogato tradicijo in vrhunskimi dosežki, dobri dve leti je odkar smo s člansko reprezentanco zasedli vrh Evrope, še pomembneje pa je, da je košarka šport s svetlo prihodnostjo. Tudi zato Nova KBM nadaljuje sodelovanje s  Košarkarsko zvezo Slovenije, imamo namreč skupen cilj, da košarka v Sloveniji napreduje, postane še bolj atraktivna in privlačna. Ponosni smo, da bo prva liga nosila ime Nove KBM, prav tako pa kot sponzor košarkarske zveze veselimo dobrih iger naših reprezentanc.”

Veseli nas, da se je Nova KBM odločila znova podpreti slovensko moško prvoligaško tekmovanje. Verjamemo, da bo drugi del letošnje klubske sezone in dogajanje na prvoligaških parketih medijsko še bolj zanimivo, eden prvih korakov k temu pa je zagotovo tudi vnovična podpora banke Nova KBM,” pa je ob podpisu sodelovanja dodal Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije.

Konec meseca februarja prinaša začetek drugega dela Lige Nova KBM za moške. Deset ekip bo v nadaljevanju razdeljenih v dve ligi, Ligo za prvaka in Ligo za obstanek. V Ligi za prvaka bo sodelovalo šest ekip, aktualni državni prvak Koper Primorska, Helios Suns, Hopsi Polzela, Krka, Rogaška in Cedevita Olimpija, ki bodo po dvokrožnem ligaškem sistemu odigrale 10 kol. Točke in rezultati naštetih ekip se iz prvega dela niso prenesli. Najboljša ekipa prvega dela 1. SKL za moške je bila Koper Primorska, ki je v 16 tekmah zabeležila 13 zmag in 3 poraze. Druga je bila Krka (11/5), tretji Helios Suns (10/6), četrta Rogaška (10/6) in peti Hopsi (9/7), omenjenim ekipam pa se je sedaj pridružila še Cedevita Olimpija.

Preostale ekipe, Gorenjska gradbena družba Šenčur, Šentjur, Zlatorog in Terme Olimia Podčetrtek, bodo s tekmovanjem nadaljevale v Ligi za obstanek. Le ta se bo za razliko od Lige za prvaka igrala po trikrožnem sistemu, prvo in drugouvrščena ekipa po koncu drugega dela pa si bosta zagotovili igranje v končnici. Medtem, ko bodo ekipe v Ligi za prvaka drugi del začele z enakega položaja, so ekipe v Ligo za obstanek prenesle rezultate in točke z medsebojnih obračunov prvega dela. Z najboljšim izkupičkom bodo tako začeli Šenčurjani (12 točk), ki proti tekmecem (Šentjur, Zlatorog, Podčetrtek) v prvem delu tekmovanja niso izgubili. Na drugem mestu je Šentjur (9 točk), ki je v prvem delu dvakrat premagal Podčetrtek in enkrat Zlatorog, tretji so Laščani (8 točk) s po eno zmago nad Šentjurjem in Podčetrtkom, četrti pa so Podčetrtčani (7 točk) z eno zmago nad Zlatorogom. Četrtouvrščena ekipa tega dela tekmovanja bo v prihodnji sezoni sodelovala v tekmovanju 2. SKL.

Za uvod v drugi del tekmovanja v Ligi Nova KBM se bosta v prvem kolu v sredo, 26. februarja, v neposrednem televizijskem prenosu na Šport TV pomerili ekipi Cedevite Olimpije in Krke. Ekipi sta si nasproti stali pred kratkim, in sicer v polfinalu Pokala Spar, kjer so Ljubljančani po podaljšku z neverjetnim metom Eda Murića prišli do tesne zmage. Cedevita Olimpija v prvem delu državnega prvenstva ni sodelovala, Krkaši pa so v 16 tekmah zabeležili 11 zmag in 5 porazov.

V soboto, 29. februarja, se bodo v boj podale še preostale ekipe. V Ligi za obstanek bosta v prvem kolu na sporedu dve tekmi, Šentjur doma pričakuje Zlatorog, Gorenjska gradbena družba Šenčur pa Terme Olimia Podčetrtek. V Ligi za prvaka bo na Polzeli še obračun med Hopsi in Helios Sunsi, tekma med Rogaško in Koper Primorsko pa je preložena na kasnejši termin.

RAZPORED TEKEM DRUGEGA DELA LIGE NOVA KBM IN LESTVICA

Najboljši posameznik, oziroma MVP prvega dela 1. SKL, je postal košarkar Gorenjske gradbene družbe Šenčur, Dino Murić. 29-letni Ljubljančan je zaigral na vseh 16-ih tekmah in v povprečju dosegal 16.2 točke, 8.8 skokov in 2.4 podaje, povprečna valorizacija 21.1, s čimer je tudi prvi strelec in skakalec lige. Skupno je dosegel 259 točk (1. mesto) in 140 skokov (1. mesto), kar v osmih tekmah pa je v statistiko vpisal dvojnega dvojčka.

Najboljši podajalec prvega dela je košarkar Hopsov, Anthony Deray Collins, s povprečjem 10.6 podaj na tekmo. Skupno je v prvem delu zbral kar 169 podaj, kar je 96 več od drugouvrščenega soigralca, Mihe Vašla.

Nekaj zanimivih statističnih podatkov prvega dela 1. SKL:
Največ minut: Jakob Čebašek (Šentjur), 535:51
Največ pridobljenih žog: Anthony Deray Collins (Hopsi), 34
Največ blokad: Emir Ahmedović (Šentjur) in Anthony Jesse Washington (Rogaška), 21
Največ zadetih prostih metov: Blaž Mahkovic (Helios Suns), 76
Največ zadetih metov za dve točki: Dino Murić (GGD Šenčur), 95
Največ zadetih metov za tri točke: Miha Vašl (Hopsi), 40
Največ izgubljenih žog: Nejc Strnad (Podčetrtek), 58