Djordjević: Ponosen sem, ker jih treniram

Rubrika: SP Španija 2014

Navkljub visokemu porazu Srbije v finalu proti ZDA, lahko “Orli” svetovno prvenstvo ocenijo s čisto petico. Po težavah na pripravah, treh porazih v predtekmovalni skupini in nezaupanju javnosti, so v izločilnih dvobojih prikazali izjemno košarko in povsem zasluženo končali kot druga reprezentanca sveta.

Srbi so na prvenstvo odšli z mešanimi občutki, zato je uvrstitev v finale presenetila marsikoga
Srbi so na prvenstvo odšli z mešanimi občutki, zato je uvrstitev v finale presenetila marsikoga

Vsem kos, le Američani so jih “nabrcali v zadnjico”

“Ponosen sem, ker jih treniram in sem delal z njimi. Vsak večer so igrali s srcem za državo in zaslužijo vse pohvale. Oni so naredili to izjemno zgodbo, jaz sem le srečen, ker sem njihov trener,” je po zadnjem dejanju prvenstva ponosno dejal selektor Aleksandar Djordjević, ki je podporo javnosti na svojo stran dobil s tekmo osmine finala proti do tedaj še neporaženi Grčiji in ga s slavjem proti Braziliji in Franciji le še dodatno okrepil.

“Nihče ni pričakoval, da bomo prišli tako daleč. Z vsemi ekipami smo se kosali, so nas pa Američani dobro nabrcali v zadnjico,” je še dodal Sale Nacionale.

Četrto zlato za Colangela in Krzyzewskega

Tudi Djordjevićev kolega na klopi ZDA Mike Krzyzewski je bil, razumljivo, prešerne volje, po tem ko so Američani postali šele tretja država v zgodovini z dvema zaporednima naslovoma svetovnih prvakov: “S to skupino igralcev je bilo odlično delati. Vseskozi so želeli trenirati, dobro so se pripravili in ponosen sem na njih. Bilo je veliko motečih dejavnikov, a ostali so osredotočeni le na tekmeca, ki jih je naslednji čakal.” 

Američani so prva reprezentanca, ki je na SP vse nasprotnike premagala za 20 ali več točk
Američani so prva reprezentanca, ki je na SP vse nasprotnike premagala za 20 ali več točk

Američani so v Španijo sicer poslali drugo ali morda celo tretjo garnituro zvezdnikov, kar pa pri doseganju rezultata ni imelo nikakršne vloge. Reprezentanti, v povprečju štejejo 24 let, so s pravim odnosom, borbenostjo in le sem ter tja kakšnim prebliskom nadutosti, presenetili marsikoga. Še najbolj morda s spoštljivimi, včasih celo pretiranimi, izjavami o nasprotnikih pred posameznimi tekmami.

Z mislimi tudi pri Georgeu

“Ko sva z Jerryjem Colangelom pred 9 leti prevzela reprezentanco, sva imela dva cilja. Eden izmed njiju je bil osvajanje zlatih kolajn, drugi pa pridobiti spoštovanje naši državi. Eden od razlogov, da smo osvojili zlato, je ta, da imamo spoštovanje. Za vsakega vemo, kako dober je. Pripravljali smo se kot nori in se učili od mednarodne skupnosti,” je še dodal “Coach K.” Zlato iz Španije je že njegovo četrto v tem obdobju, je pa tudi razkril, da se je po tekmi slišal z nesrečnikom Paulom Georgom. Slednji si je namreč tekom priprav grozovito zlomil nogo, Krzyzewski pa mu je dejal, da so vseskozi misli in pozitivne želje švigale tudi do njega.

 

foto: fiba.com