Djordjević ni mogel prehvaliti Teodosića: Neverjeten je!

Rubrika: SP Španija 2014

Malokdo je po treh porazih v skupini A in napredovanju v osmino finala s četrtega mesta verjel, da lahko Srbi tako dvignejo svojo formo, da bi povsem razorožili dotlej še neporažene Grke, potolkli Brazilce s praktično celotno prvo peterko NBA igralcev in za konec odbili še nalet Francozov, ki so se vrnili v igro za veliki finale. Toda zgodilo se je – Sale “Nacionale” je ponovno srbski heroj, pa čeprav je pred in tekom prvenstva užival vse prej kot takšen status.

Djordjeviću je uspelo prebuditi "najboljšega Teodosića doslej"
Djordjeviću je uspelo prebuditi “najboljšega Teodosića doslej”

“Teodosić je MVP turnirja”

“Prvi polčas je bil nekakšno nadaljevanje tekem v osmini finala in četrtfinalu tu v Madridu. Čestitam vsem mojim varovancem. Za nami je odličen turnir. Počaščen sem, da imam take igralce … da jih lahko nekaj naučim. Tudi sam se učim od njih od prvega dne, ko smo pričeli s pripravami,” so bile ene izmed prvih besed Djordjevića na tiskovni konferenci, kjer je večkrat vidno zadrževal solze. Če v tako kolektivni igri vendarle iščemo tisti jeziček na tehtnici, je to brez dvoma Miloš Teodosić, ki morda igra celo košarko svoje kariere. Sicer večkrat veliki ego pred vsako tekmo pusti v slačilnici in kar je najpomembneje – pristop, predvsem v obrambi, je takšen, kot ga pri “Teu” že dolgo nismo videli.

“Miloš je neverjeten igralec. Zame je zdaj najkoristnejši igralec tega prvenstva. Brez dvoma. Pripeljal nas je do sem s svojim znanjem in je vodja te ekipe. Njegove predstave so neverjetne in jezen sem, da je imel poškodovan gleženj, tako da do tedna pred tekmami v skupini sploh ni treniral,” je o svojem prvem ‘playju’ dejal nekdaj izvenserijski organizator igre Djordjević in ga postavil na najvišji košarkarski piedestal.

Ob koncu na sceno stopil Bogdanović

Po izjemnem prvem polčasu so se v drugem Francozi osredotočili na 27-letnega branilca in ga dobro ustavili. Kljub temu Srbi niso dovolili popolnega preobrata, saj sta v ospredje stopila 22-letni Bogdan Bogdanović in izjemno versatilni Nemanja Bjelica. “Ko je Teodosiću zmanjkalo moči za kreiranje dobrih situacij, je Bogdanović prevzel iniciativo in s svojim karakterjem dobil tekmo za nas. Za to je gospod  Bogdan Bogdanović,” je še dodal selektor Djordjević.

Prispevek nekdanjega košarkarja Partizana, zdaj Fenerbahčeja, je bil izjemno pomemben, kajti 10 od svojih 13 točk je dosegel v zadnji četrtini, ko so Francozi s serijo trojk ogrozili do nekaj minut poprej povsem realno zmago Srbije. “Tekmo smo začeli čvrsto, nato pa v zadnji četrtini izgubili svojo smer. Francozi so zadeli 10 trojk, vse skupaj smo prejeli kar 39 točk, kar je neverjetno. Sicer je za nami dobra napadalna predstava, dosegli smo 90 točk – največ na turnirju,” je tekmo pokomentiral najboljši mladi igralec Evrolige.

Batum: Še vedno lahko pišemo zgodovino

Francozi imajo kljub porazu za sabo izjemen turnir, le redki so bili tako optimistični, da bi jim napovedali borbo za kolajne. V primeru zmage na tekmi za tretje mesto bi popravili svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. “Le še 18 ur nas loči do borbe za bron z Litvo. Še vedno lahko pišemo zgodovino, ostanimo skupaj,” je dejal francoski junak Nicolas Batum, ki pa navkljub 35 točkam in 8 trojkam iz 12 poizkusov ni imel dovoljšne pomoči soigralcev, da bi tekmo spreobrnili v svojo korist.

 

foto: fiba.com