Djordjević: Čudeži so se dogajali in verjamemo, da se bodo še

Rubrika: SP Španija 2014

“ZDA imajo toliko dobrih igralcev na klopi, da nasprotnike s svojim ritmom zmeljejo v drugem polčasu. Imeli so dan več za odmor, kar ni dobro, toda izgovori pri nas ne obstajajo,” je pred velikim finalom svetovnega prvenstva za mondo.rs dejal srbski selektor Aleksandar Djordjević.

srbija

Sale znova nacionalni heroj

Srbi so na tem prvenstvu formo tempirali kot rutinirana turnirska reprezentanca, po tem ko so že v skupini trikrat izgubili, se s četrtega mesta uvrstili v osmino finala, tam pa se je začel izjemen niz treh tekem. Najprej so povsem zasenčili do tedaj še neporažene Grke (90:72), skoraj povsem identična usoda je doletela Brazilce (84:56), Francozi pa so se po zaostanku 15-ih točk skoraj že vrnili, a jim Djordjevićevi varovanci primata niso prepustili.

“Proti Američanom je zelo težko postaviti kakršnokoli resno taktiko, predvsem se je treba dobro psihološko pripraviti,” nadaljuje Djordjević, čigar načrt bo bržčas podoben vsem ostalim nasprotnikom ZDA – v napadu igrati preudarno in umirjeno ter skušati izgubiti čim manj žog, preko katerih Američani prihajajo do lahkih točk. Glede na zasedbi pod samim obročem, lahko z gotovostjo trdimo, da se Srbi vsaj delno z Miroslavom Raduljico in Nenadom Krstićem zoperstavijo visokoletečima Anthonyju Davisu in Kennethu Fariedu. Izjemno pomemben bo tudi doprinos Nemanje Bjelice, 209 centimetrov visokega krilnega, a izjemno gibljivega in kreativnega košarkarja.

“Na košarkarskem terenu je vse mogoče, nepremagljivih ni. Čudeži so se v preteklosti dogajali in moramo verjeti, da se bodo tudi v prihodnje,” dodaja Djordjević.

“Srbija je najbolj vroča ekipa ta hip”

Američani tudi pred to tekmo nadaljujejo z izjavami v stilu celotnega prvenstva. Le-te so izjemno previdne in predvsem – včasih celo preveč – spoštljive do tekmecev. Slovenci imajo tako po mnenju Mikea Krzyzewskega najboljšo zunanju linijo v skupinah C in D, Srbi pa so najbolj vroča ekipa prvenstva: “Mislim, da je Srbija najboljša na tem turnirju in verjetno najbolj vroča ekipa ta hip. V svoji ekipi imajo zvezdnike, Teodosić je … Obožujem ga, odkar sem ga videl leta 2010 na svetovnem prvenstvu. Bogdanović je vzhajajoča zvezda. Njihovi centri so dobri. So dobro vodena in močna ekipa. Nevarni so z vseh položajev, generalno pa igrajo odlično košarko.” 

Nekaj zanimivosti: 

– slika s finalne tekme bo romala v 175 držav sveta,

– tekma med ZDA in Srbijo bo prva med tema dvema reprezentancama pod okriljem FIBE,

– Srbija napada prvo reprezentančno lovoriko,

– povprečna starost Američanov je 24 let, Srbi so dve leti starejši,

– po Turčiji leta 2010 imajo ZDA priložnost, da postanejo šele tretja reprezentanca z dvema zaporednima naslovoma, bivši Jugoslaviji je to uspelo v letih 1998 in 2002,

– najnižja zmaga Američanov na tem SP je s tekme proti Turčiji, ki so jo dobili “le” za 21 točk,

– aktualna ameriška reprezentanca lahko postane prva v zgodovini, ki bi vse tekme na svetovnem prvenstvu dobila za 20 ali več točk.

 

foto: fiba.com