Derbi na Polzeli, sonca na Obalo

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Prihajajoči vikend Lige Nova KBM prinaša dva zanimiva derbija 2. kola drugega dela tekmovanja. V sobotnem večeru se bosta v Ligi za prvaka na Polzeli pomerili ekipi Hopsov in Rogaške, v nedeljo pa v Ligi za obstanek Zlatorog gosti Šentjur.

V preostali tekmi 2. kola se bodo košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur pomerili z Ilirijo, Sixt Primorska pa v vnaprej odigrani tekmi 4. kola doma pričakuje Helios Sunse. Tekma 2. kola med Sixt Primorsko in Petrol Olimpijo bo odigrana naknadno.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 2. krog, 9.3.
Hopsi Polzela – Rogaška (19.00)

Prvo tekmo drugega dela so Hopsi sicer izgubili proti Sixt Primorski, vendar tokrat na Polzeli pričajujejo povsem drugačno ekipo. Gostje pa so v prvi tekmi drugega dela Lige za prvaka po razburljivi končnici doma premagali Helios Sunse. Polzeljani v tekoči sezoni državnega prvenstva, klub težavam s poškodbami, tekmecem povzročajo kopico težav, medsebojni obračuni z Rogaško pa so vedno zanimivi in napeti do zadnjega trenutka. V prvem delu tekmovanja sta se ekipi dvakrat pomerili, prvi obračun so dobili Hopsi, drugega pa Rogaška.

Pri domači ekipi, za katero igra kar nekaj ameriških košarkarjev, je najučinkovitejši Donovon Matthew Jack, ki v povprečju dosega 12,6 točke in 6,3 skoka na tekmo. Pri gostih v letošnji sezoni vajeti igre prav tako drži ameriški košarkar Rashun Jarrel Davis, ki v povprečju dosega 14,4 točke in 5,1 podaje na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
‘’Pred nami je nov lokalni derbi, v katerem gostimo Rogaško in katerega bomo za morebiten uspeh morali odigrati veliko bolje kot tekmo proti Primorski. Popraviti moramo predvsem met z razdalje, le tako se lahko ob podpori naših zvestih navijačev nadejamo ugodnega rezultata proti vedno neugodni ekipi Rogaške.’’

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Tekme med Polzelo in Rogaško imajo zelo dolgo tradicijo in so praviloma dobro obiskane in zanimive. Letos bo še posebej težko, saj so Hopsi v tej sezoni izjemno neugodni, uvrstili so se tudi v finale Pokala Spar. Vemo, da nas čaka izjemno težka naloga. Čvrsta obramba, premišljeni napadi in dobra dnevna forma so recept za zmago.”

4. krog, 9.3.
Sixt Primorska – Helios Suns (19.00)

V vnaprej odigrani tekmi 4. kola Primorci gostijo Domžalčane. Sixt Primorska je drugi del tekmovanja pričakovano začela z zmago, medtem ko so košarkarji Helios Suns po napeti končnici premoč priznali Rogaški.

Primorci v tekoči sezoni državnega prvenstva prikazujejo odlične predstave, predvsem neustavljivi so pod obema obročema kjer dominira trojec Jagodić Kuridža-Marinković-Čakarun. Za nameček pa imajo Primorci v svojih vrstah še najboljšega podajalca letošnje sezone Lige Nova KBM. Žan Mark Šiško poleg 6,6 podaje na tekmo dosega še 10,4 točke, 2,9 skoka in 1,2 pridobljene žoge.

Moštvo iz Domžal je pred nadaljevanjem okrepil Igor Tratnik, kar se je v prvem obračunu nadaljevanja izkazalo za pravo odločitev. Tratnik je proti Rogaški v dobrih 16 minutah dosegel 21 točk. Helios ima v svojih vrstah še kopico odličnih strelcev iz igre, Blaž Mahkovic je s povprečjem 17,5 točke na tekmo drugi najboljši strelec lige, med njihovimi branilci pa je strelsko najučinkovitejši Miroslav Pašajlić s povprečjem 13,6 točke na tekmo.

Izjave trenerjev pred tekmo
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
‘’Helios Sunsi so zelo neugodna ekipa, ki se je nedavno okrepila z novim igralcem. Za pripravo na tekmo veliko časa ni, a se med seboj že dobro poznamo. Vse navijače vabim, da se nam v soboto pridružijo na tribunah Arene Bonifika in pomagajo na poti do začrtanega cilja. V Ligi za prvaka šteje vsak glas!’’

Dejan Jakara, trener Helios Suns:
”Primorska na domačem parketu vsekakor velja za favorita, smo pa tudi mi letos že dokazali, da se jim lahko zoperstavimo. V kolikor bomo pravi od prve do zadnje minute, se lahko nadejamo lepe košarkarske predstave.”

LIGA NOVA KBM ZA OBSTANEK, 2. krog, 9.3.
Gorenjska Gradbena družba Šenčur – Ilirija (19.00)

V Šenčur prihaja ekipa Ilirije, ki je v prvi tekmi Lige Nova KBM za obstanek pošteno namučila Šentjurčane in v samem zaključku tekme tesno izgubila.
Moštvo Ilirije je pred nadaljevanjem sezone zapustil ameriški košarkar Joshua Stanley Heath, težave pa imajo tudi s poškodbami nekaterih visokih igralcev. Ekipa Gorenjske gradbene družbe Šenčur se je pred nadaljevanjem drugega dela tekmovanja igralsko okrepila, v prvem obračunu pa je izkušena naveza Rizvić-Murić-Pavić dominirala pod košem Zlatoroga in bila ključna za zmago v gosteh.

V dveh medsebojnih srečanjih sta ekipi enkrat zmagali in enkrat izgubili, Ilirija pa je edino zmago v tekoči sezoni državnega prvenstva dosegla v gosteh proti Gorenjski gradbeni družbi Šenčur.

Domačini se bodo zanašali na izkušenega Rama Rizvića, ki v povprečju dosega 13,8 točke in 4,3 podaje na tekmo. Goste po odhodu Heatha strelsko vodi preostali ameriški košarkar Larry Demetrius Williams, ki v povprečju dosega 13,4 točke na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Konstantin Subotič, trener Gorenjske gradbene družbe Šenčur:
‘’Po daljšem premoru igramo v domači dvorani. Ne glede na nasprotnika se moramo potruditi in uspešno braniti domači teren, da uresničimo cilje, ki smo si jih zadali. Gremo iz tekme v tekmo in upam, da bom ponovili dobre stvari iz zadnjega gostovanja v Laškem. Čaka nas zahtevna naloga. Vabim čim več navijačev, da pridejo na tekmo in nas podprejo.’’

Saša Dončić, trener Ilirije:
“V soboto gostujemo pri izkušeni ekipi Šenčurja, ki smo jo v tej sezoni že premagali, zato gremo na tekmo samozavestno. Zavedamo se pomena srečanja, saj bi se z morebitno zmago približali obstanku v Ligi Nova KBM.”

10.3.
Zlatorog – Šentjur (18.00)
Laščani so drugi del tekmovanja začeli z bolečim porazom pred domačimi gledalci, Šentjurčani pa so doma premagali Ilirijo. Nedeljski derbi Lige za obstanek je za gledalce vedno zanimiv, ekipi pa sta v letošnji sezoni statistično precej izenačeni. Domačini so trenutno na lestvici drugega dela tekmovanja na tretjem mestu s tremi točkami zaostanka pred Šentjurjem.

Obe medsebojni srečanji v prvem delu so dobili košarkarji Šentjurja, pri katerih statistično dominira Davor Konjević s povprečjem 20,8 točke, 8,2 skoka in 3,4 podaje na tekmo. Pri ekipi Zlatoroga Nejc Barič v povprečju dosega 17,2 točke in 5,6 podaje na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Chris Thomas, trener Zlatoroga:
“Veselimo se nedeljske tekme proti talentirani ekipi Šentjurja. Ta teden smo oddelali zelo dobro ter se pripravljali, da obranimo domačo dvorano.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
‘’Z lokalnim rivalom iz Laškega se dobro poznamo, tako da taktičnih presenečenj ne pričakujem. V zadnjem obdobju so nam ritem priprav krojile poškodbe, kljub temu pa menim, da imamo možnosti, da pridemo do zmage in novih točk, ki bi nas približali k cilju, ki je uvrstitev končnico.’’