Dekleta pričela s pripravami na domače evropsko prvenstvo

s kategorijo
Novice
.

V soboto zjutraj so se v Postojni zbrale kandidatke za nastop v reprezentanci do 18 let, ki jih v tem poletju čaka poseben izziv – nastop na domače evropskem prvenstvu. To bo med 30. julijem in 9. avgustom potekalo v celjskih športnih dvoranah Zlatorog in Golovec.

foto: KZS/Aljaž Močnik
foto: KZS/Aljaž Močnik

Med elitno evropsko šestnajsterico izbranih vrst U18 bo Slovenija letos nastopila šestič zapovrstjo. Ekipo bo po petih letih premora znova vodil 35-letni Trboveljčan Damir Grgič, ki je v preteklosti ravno s to reprezentanco poskrbel za največji uspeh slovenske ženske reprezentančne košarke. Leta 2009 je Slovenija pod njegovim vodstvom v izraelskem Eilatu osvojila drugo mesto in napredovala v divizijo A, leto za tem pa se v Popradu na Slovaškem zavihtela na četrto mesto v Evropi ter si zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu do 19 let v Čilu.

“Košarkarska zveza Slovenije nam je omogočila odlične pogoje za delo. Plan priprav je kvaliteten. Čaka nas 12 močnih pripravljalnih tekem, na katerih moramo postaviti dobre temelje ter najti pravi profil naše igre,” uvodoma pove glavni trener Grgič in obenem dodaja: “Na treningih treh vikendov v okviru Nacionalnega programa smo dobro delali. Zastavili smo že vso kombinatoriko v napadu. Tako v prvem ciklusu rednih priprav prihaja čas tudi za nekaj ostalih stvari. Mislim, da lahko igra naše reprezentance bazira na dobri obrambi, zato je naš prvotni cilj, da se dogovorimo za določene principe v njej.”

Na uvodnem treningu letošnjih priprav se je zbralo 15 deklet. Med zbranimi kandidatkami jih je kar devet na evropskem prvenstvu za mladinke sodelovalo že v letu 2014. “Zagotovo je vsaka izkušnja iz mladinskega prvenstva dobrodošla. Upam, da bodo naše igralke te izkušnje, ki so jih pridobile z dosedanjimi nastopi na evropskih prvenstvih, znale unovčiti,” pove Grgič, ki mu bosta to poletje pri trenerskih nalogah pomagala Gašper Sluga in Jure Krajnc.

foto: KZS/Aljaž Močnik
foto: KZS/Aljaž Močnik

Izmed preostale šesterice bosta dve košarkarici – Zala Friškovec in Aleksandra Krošelj -, letos trenirali po dvojnem programu, saj bosta po končani akciji te reprezentance branili še barve izbrane vrste U16. Ta bo med 13. in 23. avgustom nastopila na EP divizije B na Ohridu. “Aleksandra in Zala zagotovo spadata med najboljših 15 igralk, ki so bile pozvane na priprave. Če bo potrebno, bosta nastopili na obeh evropskih prvenstvih – za dekleta U18 in U16. Če se jima v mladinsko selekcijo ne bo uspelo prebiti, bosta na EP za dekleta do 16 let še vedno morali dokazati, da sta si zaslužili moj vpoklic,” pristavi Zasavec na slovenski klopi.

Na Notranjskem bo reprezentanca opravila prvi cikel priprav, ki se bo zaključil v sredinih večernih urah. Uvodoma bo med drugim posebna pozornost namenjena tudi dvigu telesne pripravljenosti kandidatk, ki so sicer pridno in vestno trenirale že po individualnih programih, ki jim jih je poprej pripravil trener za telesno pripravo Žane Bortek.

Za tem se bo reprezentanca trenirala v Slovenj Gradcu. Na Koroškem jo v ponedeljek in v torek čakata tudi prva preizkusa. Nasprotnice bodo tradicionalno zahtevne turške vrstnice. Obe tekmi se bosta v ŠD Slovenj Gradec začeli ob 18.30.

Po prosti sredi bo sledila pot v Francijo. V Nici bodo slovenske mladinke zaigrale na mednarodnem pripravljalnem turnirju, na katerem bodo poleg domačink nastopile še Hrvatice in Rusinje. Sledila bo vrnitev v Slovenj Gradec, od tam pa pot v Caorle, kjer naša dekleta čakata dve pripravljalni tekmi z Italijankami. Iz italijanskega obmorskega mesta se bodo vrnile v Postojno, se tam dvakrat pomerile z Angležinjami, nato pa bo sledil sklepni teden priprav.

Tega bo slovenska reprezentanca preživela v Laškem. Med 23. in 25. julijem bo odigrala še zadnji pripravljalni turnir, na katerem bodo dvoranah Golovec in Zlatorog gostovale Portugalke, Francozinje in Izraelke.

foto: KZS/Aljaž Močnik

foto: KZS/Aljaž Močnik

Slovenska reprezentanca bo v predtekmovanju 26. evropskega prvenstva za dekleta U18 nastopala v skupini C skupaj s Srbijo, Madžarsko in Belgijo. Košarkarice z nekdanje skupne države so to generacijo v kategoriji U16 postale prvakinje divizije B, vzhodne sosede so se okitile z bronom divizije A, Belgijke pa so v elitni skupini tekmovanje zaključile na 13. mestu.

“Skupina morda ni zelo atraktivna, a je zagotovo precej težka,” ko beseda steče o predtekmovanju evropskega prvenstva odkrito pove glavni slovenski trener, ki dobro pozna tudi prve nasprotnice Slovenije: “Srbija se je poleti 2012 prebila v divizijo A, leto za tem v tej kategoriji osvojila medaljo, lani pa bila četrta. Zadnja leta se torej nahaja v evropskem vrhu in enake ambicije ima tudi letos. Medtem na Madžarskem vsi govorijo, da že dolgo niso imeli tako talentirane generacije. Ta je medaljo osvojila na evropskem prvenstvu do 16 let. Tudi o Belgiji besed pretirano ni treba izgubljati besed, saj gre za državo, ki je zadnjih 10, 15 let resno dela v ženski košarki. Njena reprezentanca vedno ve, kaj hoče.”

Tudi slovenska zasedba pa ima na domačem evropskem prvenstvu svoje želje in cilje. “Želimo se dokazovati na vsaki tekmi. Naš kratkoročni cilj bo, da vsako tekmo odigramo po najboljših zmožnostih ter da se prebijemo v drugi del,” za konec doda Grgič. Dekletom bo vse skupaj zagotovo lažje ob bučni podpori z roba parketa, zato že sedaj, skupaj z maskoto Lipkom ter ambasadorko prvenstva Majo Erkić, vse ljubitelje košarke toplo vabimo, da se nam med 30. julijem in 9. avgustom pridružite na tribunah celjskih dvoran ter navijate za naša dekleta. Vstop na vse tekme evropskega prvenstva bo prost!

foto: KZS
foto: KZS