David Blatt spregovoril o hudi bolezni

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Eden najbolj priznanih in najtrofejnejših trenerjev, ki so kdajkoli delovali na evropskih tleh, David Blatt, je v odprtem pismu razkril, da je zbolel za multiplo sklerozo. 60-letnik se, tako kot je znan značilno tudi na košarkarskem igrišču, ne bo predal.

Evropski prvak z Rusijo na evropskem prvenstvu leta 2007 v Španiji, z Rusijo je osvojil tudi 3. mesto na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, prvak Evrolige (2014 z Maccabijem), prvak EuroCupa (2018 z Darussafako), italijanski državni in pokalni prvak (Benetton), prvak ABA lige (2012 z Maccabijem), 5-kratni izraelski državni in 6-kratni izraelski pokalni prvak. To niso vse lovorike, temveč le nekatere v trenerski karieri izjemnega Davida Blatta.

V ZDA rojeni 60-letni izraelski trener je pred kratkim izvedel za slabo novico. Zdravniška ekipa Olympiacosa je odkrila, da je nekdanji trener Cleveland Cavaliers zbolel za multiplo sklerozo. “Včasih ti življenje na pot vrže stvari, ki nimajo ne rime ne razloga. V teh trenutkih je na tebi, da prepoznaš, da je treba povleči poteze, ki dodobra preizkusijo tvoj karakter,” je v odprem pismu ekipi zapisal Blatt.

Po poklicu sem trener in moja naloga je, da vodim, učim in navdihujem ljudi. Srečo imam, da imam na voljo odlične zdravnike in fizioterapevte ter tudi vodstvo ekipe, ki sprejema moje težave in mi jih pomaga premagovati,” je še zapisal izvrstni trener, ki je dal hitro vedeti, da se boj proti bolezni odločno boril.

Posebna zgodba tudi iz Škofje Loke

Blatt je s svojimi moštvi, predvsem z Maccabijem, nemalokrat gostoval tudi v Sloveniji. Ena izmed izjemno zanimivih zgodb, ki kažejo na veličino Američana, prihaja iz Škofje Loke, kjer je Blatt leta 2007 gostoval z Efes Pilsnom.

David Blatt leta 2007 v Škofji Loki.

David Blatt leta 2007 v Škofji Loki.

Bilo je leta 2007, ko so Železnike, bližnjo občino Škofje Loke, zajele hude poplave. “Košarkarji Efes Pilsna so prišli v Škofjo Loko odigrati humanitarno košarkarsko tekmo ob zadnjem hudem neurju v Železnikih. Trener Efes Pilsna, David Blatt, ki je na zadnjem EP v Španiji s reprezentanco Rusije osvojil zlato medaljo je svojo ekipo pripeljal v Slovenijo na večdnevne priprave. Ko je izvedel, kakšna naravna katastrofa je prejšni teden zajela sosednjo občino Železniki je takoj predlagal, da odigramo namesto zaprte trening tekme, tekmo v humanitarne namene,” so tedaj zabeležili na spletni strani KK Škofja Loka.

Več o humanitarni tekmi lahko najdete TUKAJ.