Daneu: “Na našo srečo se mu je zgodil Prepelič!”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

Nekdanji slovenski reprezentant Jaka Daneu, bo za Košarka.si podajal svoje poglede in napovedi Slovenskih tekem na letošnjem EuroBasketu. Tokrat je strnil misli po prvih dveh že odigranih tekmah, že jutri dopoldan pa boste lahko prebrali kaj pričakuje od tekme proti novincih na evropskih prvenstvih, Nizozemcih.

 

 

Po pričakovanju, bi lahko v enem stavku strnil vtis po prvih dveh tekmah Slovenije na evropskem prvenstvu. Poraz po lepi predstavi proti Hrvaški in zmaga, nekoliko lažja kot bi sicer pričakovali, proti Gruziji. Realno smo slabši od Hrvatov in boljši od Gruzincev.

V soboto smo odigrali odlično tekmo proti nervoznim domačinom. Tri četrtine smo kontrolirali potek tekme, v zadnji četrtini pa nam je popustila koncentracija in disciplina. Nekako sta si tekma proti Hrvaški in Gruziji podobni z obrnjenimi vlogami. Na tekmi s Hrvaško je njihov (eden izmed) najboljših igralcev hitro naredil osebne napake in sta vlogo eksekuterjev prevzela dva igralca, na katere mogoče nismo toliko računali, Simon in Žorić. Na tekmi z Gruzijo pa se je popolnoma posrečil napad Kokoškova na Dragića, ki si je hitro nabral osebne napake. Kokoškov je pač normalno računal, da mu bo proti Sloveniji lažje, če iz igre izloči našega najboljšega igralca.

MME_6765

(foto: KZS)

Na našo srečo se mu je zgodil Prepelič. Prepelič je znan, da ko začne zadevati, zadeva v serijah. S svojimi projektili, ki so vsi bili popolnoma rezonski, nam je dvignil samozavest in spravljal v obup Gruzince. Sicer ne verjamem, da Kokoškov svojih igralcev ni opozarjal na Prepeliča, ampak vseeno ne razumem igralcev, ki dovolijo, da se nekdo kot je Prepelič (v smislu, ko je vroč, lahko zadene iz parkinga) sploh sprejme žogo, kaj šele vrže neoviran na koš, po potem ko je že zadel prvo trojko.
Nasploh se mi zdi, da je Prepelič odigral eno svojih boljših tekem pa ne zaradi 100% izkupička metov na koš, ampak predvsem zaradi zrelosti v drugem polčasu. Drug polčas je odigral tako kot da je najbolj zrel igralec. Ni forsrial, ampak je lepo vezal igralce na sebe in podajal soigrlacem. Ko se je razigral še Klobučar, je bilo vse lažje. Oba pa sta imela veliko pomoči soigralcev.

Še nekaj malega o Gruzincih. Njihov fond igralcev je majhen. Največji zvezdnik Pachulia je nervozen in jim dela več škode kot koristi. Namesto, da bi igral košarko, se ukvarja s sodniki. Selektorju Kokoškovu bo v nadaljevanju zelo težko. Imajo še tri težke tekme, potrebujejo pa vsaj dve zmagi, če ne vse tri. Glavna naloga je spraviti v red njegovega zvezdnika.

MME_6877

(foto: KZS)

Če se vrnem še malo na tekmo proti Hrvaški, kot sem že rekel, odigrali smo tri četrtine tako kot je bilo potrebno. V zadnji četrtini smo po domače povedano podivjali, pa kljub vsemu bi lahko tekmo pripeljali v izenačeno končnico, če ne bi zgrešili nekaj odprtih metov ter če bi bolje nadzorovali skok pod našim obročem. Ekipi, ki je boljša/kvalitetnejša od tebe ter je v danem trenutku nervozna, je dostikrat edina rešitev skok v napadu. Še posebej proti Hrvatom, ki niso obrambno naravnani, imajo en cel kup igralcev, ki jih obramba ne zanima preveč. Nasprotnikov skok v napadu je eden od elementov v košarki in s tem posledično koši iz druge akcije, ki te lahko dostikrat stane zmage. Poleg težav, ki jih bomo verjetno še imeli, z organizacijo igre, je obrambni skok zadeva, kjer bodo morali sodelovati vsi igralci na parketu. Neke višine in atletike pod košem žal nimamo, zato bodo morali naši zunanji igralci še posebej pomagati pri zapiranju ter šele nato steči v protinapad. Vse prelahko za obrambni skok bi bilo zvaliti krivdo na naše visoke igralce. Tukaj je v nekem trenutku Zdovc, ki je drugače obe tekmi vodil odlično, naredil manjšo napako, ki pa na koncu tako ali tako verjetno ne bi vplivala na končni rezultat. Omić je igral dobro vendar je oziroma ni naredil osebne napake in prejeli smo lahek koš. Logična poteza trenerja je, da ga potegne na klop in da ga okrca. Jaz bi ga nato takoj poslal nazaj na igrišče.

Kakorkoli, pred nami so še tri tekme in nič še ni odločenega. Že v torek bomo morali dobri predstavi s prvih dveh tekem ponoviti proti očitno neugodnim Nizozemcem.