Daneu: “Z upanjem me navdajajo mladi igralci!”

Rubrika: ABA Liga
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Začetek ABA lige je natrpan s tekmami in tako bo vsaj še tri kola. Rezultati so nekako pričakovani. Je pa še kar nekaj neznank. Crvena Zvezda in Cedevita sta edini dvakrat zmagali, Budućnost, kot tretja ekipa iz kroga favoritov za osvojitev naslova, pa je enkrat zmagala in visoko izgubila ravno proti glavnemu favoritu Crveni Zvezdi. Te tri ekipe se bodo verjento borile za vrh. Za vse ostale ekipe bi pa lahko rekel, da je potrebno še počakati, kako se bo vse skupaj odvijalo. Na prvi pogled bi lahko rekel, da ima Union Olimpija lepo priložnost, da se bori za najvišja mesta. Za kvaliteto same košarke me sicer malo skrbi, kar pa me navdaja z upanjem so mladi igralci, ki bodo v danih razmerah lahko dobili več priložnosti za razvoj.

Slovenski klubi so iztržili polovičen izkupiček. Tajfun je premagal doma Sutjesko in izgubil v gosteh proti Ciboni. Žal niso izkoristili lepe priložnosti za zmago v gosteh. Cibona, v kateri žal nismo videli mladega Šiška, ima v svoji ekipa dva zelo nadarjeni centra letnika 1997, mlajšega Žižića in Zubca, ki pa je poškodovan in bo odsoten z igrišč mesec ali dva. Vsem ljubiteljem košarke toplo priporočam, da spremljajo Cibono, da bomo skupaj spremljali razvoj Žižića, Zubca in čim prej tudi Šiška. Igra Tajfuna bo kot kaže slonela na Čebularju, Clarku in Drobnjaku, katerim sta trenutno najbolj v pomoč Bolčina in Ponjavić. Bolčina je kot kaže saniral lanskoletno poškodbo in zaenkrat igra dobro. Upajmo, da se bo lepo razvijal ter da ne bo poškodb.

Tudi Krka je eno tekmo izgubila in eno zmagala. Poraz proti Budućnosti v gosteh je bil pričakovan in prav tako zmaga doma proti Zadru. Kaj več o sami igri težko rečem, ker jih še nisem imel priložnosti videti. Edino, kar se vidi po statistiki. Krka je precej spremenila ekipo, poleg tega imajo tudi novega trenerja. Po minutaži sodeč bodo nosilci Ivanov, Katnić, Lalić in Sinovec. Nisem najbolj navdušen nad potjo, ki so jo izbrali pri Krki, upam samo, da bo več priložnosti dobil tudi kdo od mlajših. Seveda pa si jo morajo zaslužiti.

Union Olimpija ima verjetno najboljšo ekipo od vseh treh slovenskih klubov. Prepričljiva zmaga doma proti MZT nam je vlila upanje, da lahko zmagajo tudi v gosteh proti Igokei, ki je pred sezono zamenjala kar nekaj igralcev. Žal so slabo začeli in kasneje porabili precej energije, da so se vrnili v igro. Na koncu so bili premalo zbrani, še posebej boli napaka Hrovata v protinapadu v sami končnici tekme. Verjetno je že videl, kako bo dosegel koš, pa še podaja ni bila najbolj natančna. Sprejel jo je malce nazaj in trenutek nezbranosti je bil dovolj, da je storil korake. Za razliko od tekme z MZT-jem je Union Olimpija imela proti Igokei katastrofalen odstotek meta za 2 točki, povrh vsega pa je Igokea prepričljivo dobila skok. Wright in Lešić igrata korektno in sta zaenkrat pravi okrepitvi. Problem Wrighta na zadnji tekmi je bil, da se mu je Ćapin odmikal in potem ni imel prostora za prodore, pri metu za 3 točke pa ni najboljši. Zakis? Pri Zakisu so Ljubljančani verjetno zgrešili, mu je pa kljub vsemu potrebno dati čas, da se navadi na nov način igre, ki je zagotovo drugačen od latvijskega, katerega je navajen. Lapornik zaenkrat igra dobro, bodo pa v prihodnosti nasprtoniki zagoto bolj pazili na njega. Kar nas pri Union Olimpiji seveda najbolj zanima, je kako se bosta razvijala oba najmljaša, Mesiček in Čančar. Slednji še ni dobil priložnosti in upam, da jo bo dobil čim prej. Mesiček je pa zelo dobro izkoristil svoje minute, mogoče bi si proti Igokei zaslužil še kakšno več. Bil je hraber in odločen, edino zaskrbelo me je, ko sem ga videl na prostih metih, pa ne zaradi zgrešenih, ampak zaradi same tehnike meta.