Daneu: “Vzeli so ponujeno”

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Kolumna
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

Prvo res pravo presenečenje je pripravila Union Olimpija z zmago proti Crveni Zvezdi sredi Beograda. Sicer je Krka doma pred tednom premagal Cedevito, vendar pa ni isto, če presentiš boljšega od sebe v domači dvorani ali na gostovanju. S četrto zaporedno zmago, 3 v ABA ligi in 1 v Eurocup-u, je Union Olimpija postala resen kandidat za četrto mesto v ABA ligi. Crvena Zvezda je zagotovo podcenjevala Ljubljančene, kar je bilo očitno, saj so skozi celo tekmo delali napake, ki so posledica nezbranosti ter ne dovolj velike angažiranosti. Poskušali so biti agresivni, vendar so kljub temu imeli samo tri ukradene žoge, par dni prej v Evroligi pa 10. Za Crveno Zvezdo in trenerja Radonjića je značilno, da igrajo čvrsto obrambo ter da radi stečejo v protinapad, kjer so najbolj nevarni.

OlimpijaČe k temu dodamo, da je Union Olimpija nevtralizirala Schortsanitisa ter katastrofalno izvajanje prostih metov Zirbesa in en cel kup tehničnih napak (koraki, slabe podaje), potem je razumljivo, da je Union Olimpija imela priložnost, ki jo je znala izkoristiti. Povrh vsega pa se je proti koncu tekme poškodoval, do takrat njihov najboljši igralec Luka Mitrović. Prve napovedi niso najboljše in fant res nima sreče, kajti to je že njegova druga podobna poškodba. Povdaril bi rad, da je zmaga Union Olimpije povsem zaslužena in samo posledica slabšega pristopa nasprotnika. Bili so bolj zbrani in so skozi tekmo vedeli, kaj so njihove prednosti ter na kakšen način lahko zmagajo. To, da je nasprotnik nemotiviran ter da tekmeca ne jemlje čisto resno pa ni njihov problem. Vzeli so ponujeno.

ZagoracZa Ljubljančane je značilno, da se izredno dobro pripravijo na nasprotnika, povrh vsega pa so trenutno v zelo dobri strelski formi. Proti Trentu in Crveni Zvezdi so imeli odličen odstotek meta za tri točke (14/22 64% in 10/20 50%), kar jim zaenkrat daje sigurnost v napadu. Še posebej Lapornik je bil s petimi zadeti trojkami nazaustavljiv, povrh vsega pa jih je metal še 100 odstotno. Verjetno eden od ključnih trenutkov na tekmi, je bila zadeta trojka Mesička, ki roko na srce ni igral najbolje, vendar je suvereno zadeval proste mete. Še enkrat več je potrdil, da gre za odličnega napadalca, ki pa bo počasi moral napredovati tudi v obrambnih nalogah. Wright, kljub temu, da v napadu ni bil preveč razpoložen, je naredil posel v skoku (8 skokov, 6 + 2) ter za razliko od tekme v Eurocup-u tudi zadel proste mete v končnici in s tem poskrbel za mirno zadnjo minuto tekme. Hrovat odličen v obrambi in daje prepotrebno energijo. Lesić in Zagorac korektna, še posebej Zagorac, ki je zadel nekaj pomembnih metov od daleč. Veseli me, da je priložnost dobil v prvem polčasu tudi Čančar. Vsaka minuta na parketu je za mladega igralca dragocena vendar bodo pri Union Olimpiji morali paziti, da ne bosta skupaj z Mesičkom na parketu, čeprav  te splet okoliščin včasih lahko prisili v takšne poteze. Razlog je popolnoma preprost. Oba fizično še nista povsem dorasla članski košarki ter v paru na igrišču predstavljata določeno tveganje. Vendar so njune minute ključne za drugi del sezone, ko se bo šlo za naslove. Vsak dodaten igralec v rotaciji zna biti jeziček na tehtnici. Tega Union Olimpija v zadnjih letih ni znala narediti ter je tudi zaradi tega že lep čas brez naslova državnih prvakov.

Če se dotaknem še ostalih dveh slovenskih predstavnikov. Tajfun je izgubil v Zadru, kar ni presenečenje. Zadar je neugoden nasprotnik s trenerjem, ki ve kaj hoče. Bili so izenečani vendar so v drugem polčasu popustili, predvsem v skoku, saj je Zadar nabral kar 15 skokov v napadu. Poraz Krke doma proti Metalcu nam je še enkrat več potrdil, da je Krka v resnih težavah. Predvsem bode v oči, da ne delujejo kot ekipa. Upajmo, da bodo v prihdnjih tednih strnili vrste.