Daneu: “Slovenski klubi bodo to sezono verjetno želeli čim prej pozabiti”

Rubrika: ABA Liga

(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Končal se je redni del ABA lige. Bil je izredno zanimiv, ampak na žalost ne zaradi kvalitete temveč zaradi izenačenosti ekip. Vseeno pa se je zelo hitro rešilo vprašanje prvo uvrščenih moštev. Budućnost je bila najbolj konstantna, medtem ko sta Crvena Zvezda in Cedevita malce nihali v formi ter tudi imela več kiksov od Budućnosti. Kot presenečenje lahko smatramo uvrstitev Mega Leksa, ki je pokazal, da se da z mlado ekipo narediti dober rezultat. Seveda pa je Megi (Ražnjatoviću) vse skupaj precej lažje. Niso obremenjeni z rezultatom, hkrati pa so cene igralcev neprimerno nižje kot za ostale klube. Ne bi rad zmanjšal uspeha Mege,ampak dejstvo je, da so v letošnji sezoni tradicionalne ekipe (Union Olimpija, Partizan, Cibona, itd.) imele cel kup težav, predvsem same s sabo.

In prav zato se je na koncu bil velik boj za obstanek. Do zadnjega kola se namreč ni vedelo, kdo bo, poleg Tajfuna, v naslednji sezoni izgubil pravico do nastopa v ABA ligi. Normalno, kot se za našo regijo spodobi, je prišlo tudi do obtoževanja kdo je komu pustil kakšno tekmo. Ko potegnemo črto, lahko rečemo, da je bilo na koncu precej čisto ter da sta zadnji dve mesti osvojili moštvi, ki sta bili nekako najslabši. Mimogrede, pravilo, da zadnji dve mesti izgubita pravico do nastopa v naslednji sezoni, se mi zdi precej neposrečeno. V domačih ligah enostavno nimaš dovolj kvalitetnih klubov, ki bi bili sposobni, v vseh pogledih, nastopati v ABA ligi. Še ti klubi, ki sedaj nastopajo, imajo veliko težav.

TajfunTajfun je dokaj dostojno nastopal v prvem delu tekmovanja, potem pa jih je enostavno zmanjkalo. Nekaj so naredile poškodbe, nekaj pa zagotovo tudi kvaliteta samega kadra. Predvsem pa zaradi omejenih financ niso posegli po okrepitvah. To, da so bili zadnji v ABA ligi pa še ne pomeni, da ponovno ne morejo osvojiti naslova državnega prvaka.

Krka je osvojila 12. mesto ter v končnici tekmovanja imela tudi nekaj sreče, da se je Sutjeska prebudila prepozno. V vsakem primeru Krkaši ne morejo biti zadovoljni z letošnjo sezono. Verjetno jim zadovoljstvo lahko prinese samo še naslov državnega prvaka. Njihove igre v ABA ligi so bile zelo toplo – hladne. Njihov največji problem, bo seveda naslednja sezona, saj niso uveljavili nobenega mladega igralca. Močno dvomim, da jim bo uspelo v državnem prvenstvu, saj si ne bodo smeli privoščiti poraza. Hkrati pa močno dvomim, da si bo Anzulović upal tvegati.

Olimpija PartizanUnion Olimpija je sicer najbolje uvrščena slovenska ekipa in je na koncu celo uspela osvojiti 7. mesto. Dejstvo pa je, da smo pričakovali več. V letošnji sezoni, bi se glede na kvaliteto ostalih moštev Union Olimpija morala vsaj boriti za uvrstitev v končnico, če ne celo osvojiti 4. mesto. Močno si želim, da si ne bodo zatiskali oči s tem, ko naj bi dosegli vse zastavljene cilje.

 

Kakorkoli, slovenski klubi bodo to sezono verjetno želeli čim prej pozabiti. Nas pa čakajo zanimivi polfinalni obračuni. Napovedovati, kdo bo na koncu osvojil naslov v ABA ligi, bi pa bilo precej hrabro. Še najmanj možnosti ima Mega.

V domačem državnem prvenstvu pa nas čaka napeto tekmovanje. Kar tri moštva morajo ciljati na naslov, vsako sprenevedanje bi bilo namreč lažno. Poleg ABA-ligašev pa sta še vsaj dve moštvi, če ne celo tri, ki po tihem računajo, da lahko osvojijo naslov. To so Rogaška, Laško ter Helios Domžale.

Lep pozdrav,
Jaka