Daneu: “Olimpija in Tajfun nista razočarala”

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Kolumna
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

V tretjem in petem kolu smo videli kar dva slovenska dvoboja. V prvem je Tajfun premagal Krko. To je bila tekma, kjer Krka tudi, če bi igrali še dva dni, ne bi premagala Tajfuna. Zato pa je Tajfun dva dni kasneje doživel pričakovan debakl v Beogradu proti Crveni Zvezdi, še posebej, ker je odigral tekmo brez prvega organizatorja igre Clark-a. Krka je na drugi strani strnila vrste in doma premagala zelo bledo Cedevito. Krka je skozi celo tekmo igrala z veliko energijo ter si bolj želela zmage. Najboljši so bili Sinovec, Lalić, Rojec, Lapornik in, v odsotnosti prvega organizatorja Katnića, Kastrati, ki je dosegel pomembni dve točki približno 2 minuti do konca tekme. Malo prej pa je Sinovec z dvojko in trojko popeljal Krko do prednosti 5 točk.

RupnikV nedeljo je Krka ponovila slabo predstavo proti Union Olimpiji, ki je v petek skoraj zapravila visok proti Ciboni. Z malo sreče so se izognili podaljšku in si s pomembno zmago dvignili samozavest. Trenerja Krkašov čaka težko delo v naslednjih tednih. Krka kaže diametralno nasprotne predstave doma in v gosteh. To kar je Krka včeraj prikazala v Ljubljani, ne samo, da je bila slaba predstava, bila je antipropaganda košarke, za razliko od tekme proti Cedeviti, ki je proti Krki imela očitno slab dan, saj je včeraj v Zagrebu premagala Crveno Zvezdo. Igro Ljubljančanov težko ocenim. Union Olimpija je takorekoč brez protinapadov in brez nekih zadetih norih metov prišla do razlike 22 točk ob polčasu. Ljubljančani so odigrali solidno obrambo, predvsem so bili zelo zbrani skozi celo tekmo, Krka pa enostavno ni psihološko pripravljena za gostovanja. Ko sem včeraj opazoval njihovo klop, je izgledalo kot da so igralci prišli vsak za sebe na tekmo in da so na smrt skregani. Trenerju Potočniku lahko zamerim samo, da ni kakšne minutke ponudil mlademu Čančarju.

TajfunPo petih kolih lahko rečemo, da Union Olimpija in Tajfun nista razočarala. Union Olimpiji lahko štejemo v plus, predvsem trenerju Potočniku, ki je po zelo neprijetnem porazu doma proti novincu Sutjeski znal prirpraviti ekipo in jo pripeljati do dveh zaporednih zmag. Res, da sta Cibona in Krka slabši ekipi od Ljubljančanov, vsaj v tem trenutku, ampak vseeno, zmaga je zmaga.

Krka? Ne bo jim lahko. Nikomur, igralcem, trenerju in še posebej upravi kluba. Kot kaže se je pekratni zaporedni državni prvak ujel v past. Past pretirane samozavesti in premajhne samokritičnosti, ko misliš, da so tvoji uspehi izključno rezultat tvojega vrhunskega dela in znanja. Niso pa pomislili, da so ostali, predvsem Union Olimpija, zabluzili. Naslov Tajfuna jim ni bil dovolj veliko opozorilo. Enako velja tudi za Union Olimpijo. Tudi oni morajo paziti, da ne bodo mislili, da so boljši kot je bil zadnji rezultat.