Daneu napoveduje: ” V košarki zmaga tisti, ki dela manj napak!”

Rubrika: EuroBasket 2015
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Moram priznati, da že dolgo nisem užival v košarki, še posebej, ker so izločilni boji včasih zelo nervozni. Na vseh štirih četrfinalnih tekmah se je igrala odlična košarka. Naprej so šle popolnoma zasluženo vse reprezentance, ki so bile v danem trenutku boljše od svojih nasprotnikov oziroma so naredile manj napak. V košarki in pa tudi v večini drugih športov zmaga tisti, ki dela manj napak. Tukaj ne mislim na statistiko ampak na vse kar se dogaja na in ob igrišču, pred in med tekmo. Še najmanj privlačna je bila po pričakovanju tekma Francija – Latvija na kateri je Francozom zadostovalo nekaj zaporednih točk Parkerja, da so se sprostili in potem rutinirano pripeljali tekmo do konca proti Latvijcem, ki enostavno niso imeli več niti energije, niti želje še manj pa kvalitete, da bi se jim bolje upirali. Nas bi verjetno čakala podobna usoda.

gasollFrancoze danes čaka precej težje delo. Španci bi se Francozom radi maščevali za poraz na svetovnem prvenstvu. Sicer na letošnjem prvenstvu ne blestijo, vendar imajo Gasola starejšega, zaenkrat prvega strelca in petega skakalca prvenstva. Mislim, da že kar nekaj časa ni bil prvi strelec prvenstva iz ekipe, ki je zmagovala. Ponavadi so prvi strelci prvenstva (povprečje) igralci iz slabših ekip. Veliko so Španci pridobili z Mirotićem, dejansko pa so se uvrstili v polfinale zaradi dobrega izvajanja prostih metov (Španija 20 od 24, Grčija 4 od 9!!). Šele v končnici so namreč zgrešili dva od štirih zgrešenih in  s tem omogočili Grkom, da so imeli možnost, sicer majhno, za zmago. Grke pa je celo tekmo s svojimi skoki vračal v igro mladi Antetokounmpo, ki jih je na koncu zbral kar 17, od tega 8 v napadu. Drugi razlog je bil odlična obramba Llula na Spanoulisu. Prav užival sem, da ne rečem kaj drugega, ko sem gledal nesebično podrejanje rezultatu enega od najboljših igralcev, ne samo Španije ampak tudi Evrope , kako je potlačil svoj ego in se žrtvoval za ekipo v obrambni nalogi. Seveda mu je vse neprimerno lažje ob Gasolu in Mirotiću.

Danes nas čakata še dve tekmi v popoldanskih urah. Obe zelo pomembni, kako kvalitetni bosta je pa drugo vprašanje. V bojih od 5. do 8. mesta imamo dva para. Grčija – Latvija in Češka – Italija. Grki so načeloma boljša ekipa in bi jih z lahkoto lahko videli tudi v finalu. Na tej tekmi bo verjento odločala volja in kakšno razpoloženje vlada v ekipah (velja tudi za Češka – Italija) po porazih v četrfinalu. Problem Grkov je lahko predvsem v njih samih, če bodo dovolili, da Latvijci začutijo, da lahko zmagajo. To se ponavadi zgodi na dva načina. Hitro relativno visoko vodstvo, ponavadi ob visokem odstoku metov, in kasneje v nekem trenutku prevelika samozavest oziroma prepričanje, da je tekma končana. Narediš dve, tri napake, dodaš kakšno sodniško napako, nasprotnik zadene nemogoč met ali dva in kar naenkrat se ti nasprotnik približa oziroma ujame in začne igrati, ti pa si izgubil ritem. Drugi način je, da si ležeren, nasprotnik malo povede, ti si še zmeraj ležeren. Ko ugotoviš, da je vrag odnesel šalo začneš igrati vendar ne gre. Delaš napake, končno mogoče nekaj odbraniš, stečeš v protinapad ampak gre žoga v avt, narediš korake, zgresiš “zicer” ali pa se enostavno zapleteš.

italijaDrugi par bi znal biti bolj zanimiv. Čehi igrajo odlično, prav tako Italijani. Naveza Satoransky – Vesely deluje kot namazana. Satoransky je postal moderen prototip organizatorja in samo vprašanje časa je, kdaj bo končal v NBA. Mogoče ni tako luciden kot Teodosić ampak ima pa vse druge kvalitete, višina, hitrost, met, prodor, asistence, obramba, “you name it, he has it“. Njegovo povrpečje 14,1 točke, 5,7 skokov in 8,1 asistenca, kar kliče k trojnim dvojčkom v 48 minutah kolikor se igra v NBA. V normalni situaciji bi sicer dal prednost Italijanom, vendar so včeraj igrali tekmo šele ob 21.00 in to proti Litvi, s katero so izgubili po podaljških. Prednost bi jim dal predvsem, ker so po fizionomiji oboji precej podobni. Višina je tam tam. Čehi pa igrajo bolje proti ekipam, ki so počašnješi od njih. Italijani zagotovo niso. Me pa kar malo boli osnovšolska napaka Gentilea proti koncu tekme z Litvo, ego – jaz bom odločil tekmo, ko se je zapodil čez celo igrišče, se ustavil v kotu ter prijel žogo, kjer sta ga dva Litovca podvojila, in je komaj spravil žogo do Belinellija, kateremu ni preostalo nič drugega kot da vrže iz… Ne bom napisal od kod. Tam so Italijani zapravili priložnost za uvrstitev v polfinale.

Napovedati zmagovalca današnjega polfinala je zelo nehvaležna naloga. Dve vrhunski reprezentanci z odličnimi posamezniki. Polna dvorana. Pravi spektakel se nam obeta. Ali bomo gledali dvoboj Gasol – Parker? Ne vem. Se bo zbudil Fernandez (poškodba je kar velik faktor), ki ga ne prenesem ampak je sposoben marsičesa. Bodo Francozi podlegli pritisku? Bodo imeli slab dan? Ena poškodba pa se vse lahko obrne na glavo. Da ne govorim o sodniških odločitvah, ki na tem prvenstvu sodijo zelo dobro. Je to finale pred finalom? Srbi se zagotovo ne strinjajo. Jaz? Nimam pojma! Kaj pa vi?