Daneu napoveduje: “Smo boljša ekipa, smo bolje pripravljeni in bolje vodeni”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Analize slovenskih nastopov
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

Najprej na brzino k včerajšnji tekmi. Proti ekipi kot je Grčija ponavadi ni dovolj, da igraš dobro manj kot en polčas. Grkom se je zgodilo podobno kot nam dan prej proti Nizozemcem. Po odličnem prvem polčasu so popustili takoj na začetku drugega polčasa. Blažič in soigralci so odlično izkoristili nepazljivost Grkov. Uspelo nam je zmanjšati razliko na samo 2 točki. Žal pa nismo imeli dovolj kvalitete ali pa moči, da bi lahko tekmo zmagali. V prvem polčasu smo dejansko imeli probleme povsod, predvsem pa v obrambi, še posebej v skoku in vračanju v obrambo. Drug polčas je bil precej boljši, predvsem po zaslugi Blažiča in Dragića. Nora serija Blažiča nas je vrnila v igro, žal pa je v obrambi imel velike težave s Spanoulisom. Problem je bila obramba predvsem v ključnih trenutkih, ko smo prehitro dovolil, da se Grki ponovno odlepijio.

Blažič Grčija

(foto: KZS)

Z zmago Gruzije proti Makedoniji se je v naši skupini zapletlo pri uvrstitvi za 3. in 4. mesto. Kar naenkrat je Makedonija v težkem položaju. Za uvrstitev med 16 najboljših potrebuje zmago proti Sloveniji. Kajti ob porazu proti Sloveniji, je Gruziji že dovolj poraz proti Hrvaški, da se kot 4. uvrstijo v naslednji krog. Na drugi strani pa nas lahko poraz proti Makedoniji s 13 točkami ali več spravi v neprijeten položaj, ko bomo morali čakati na izid tekme Hrvaška – Gruzija. V primeru zmage Gruzije proti Hrvaški se ne bomo uvrstili v naslednji krog. To je sicer malo verjetno. O Makedoncih težko kaj rečem, ker jih nisem imel priložnosti gledati, vedno pa so imeli dobre strelce. Cela situacija okoli menjave trenerja dva dni pred začetkom priprav, skoraj zagotovo ni dobro vplivala na igralce. Kljub vsemu pa imajo dovolj znanja, da nas premagajo. Vprašanje je samo, koliko verjamejo, da so to sposobni ter kakšno je vzdušje v njihovi garderobi po porazu proti Gruziji. Mi na drugi strani, še nismo imeli slabe tekme. Imeli smo slabe trenutke oziroma dele tekem, zadnja četrtina proti Hrvaški, drug polčas proti Nizozemski in prvi polčas proti Grčiji ampak generalno gledano igramo dobro. Delujemo kot ekipa, ki ve kaj hoče. Dobili smo dodatnega igralca v Prepeliču, proti Grkom ni prišel do izraza, verjetno predvsem ker so fizično močnejši, hkrati pa so se dobro pripravili na njega, s tem pa se je odprla priložnost Blažiču.

SLO-GRČ

(foto: KZS)

V vsakem primeru smo boljša ekipa, smo bolje pripravljeni in bolje vodeni. Vendar to samo posebi ni dovolj za zmago. Na vseh prvenstvih se dogajajo presečenja in nepričakovani razpleti. Ena poškodba, ena nespametnost, trenutek nepazljivosti ali prevelike zaverovanosti vase in vse se postavi na glavo. Po vsem skupaj, ko smo vsi malce dvomili v te fante, potem ko so nas s svojim pristopom in igro ponovno prepričali, da lahko računamo na morebitno uvrstitev med 8 najboljših in še posebej zaradi prekrasnih navijačev, ki se kljub neobičajnim uram odpravijo v Zagreb, bi bilo zares škoda, da bi zaradi neumnosti in ob pomanjkanju športne sreče pokvarili celoten vtis. V tem trenutku smo sami sebi največji nasprotnik. Takorekoč že z obema nogama med 16 najboljših, a kaj hitro ti lahko spodrsne. Dogajalo se je že boljšim ekipam, nekatere se pa včasih zvlečejo skozi šivankino uho, kot se bo zgleda Gruzija.