Daneu Napoveduje: “Nekako se točno ve, kdo in kdaj bo kaj naredil”

Rubrika: EuroBasket 2015
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

To je to! To je košarka! Rahlo nervozna, kot se spodobi za pomembne tekme, kjer je na kocki vse. Nekaj spornih sodniških odločitev ampak brez posledic. Menjavanje v vodstvu. Podaljški. veliko lepih potez in tudi napak, v glavnem v želji, da bi naredili najboljšo možno potezo. In pa, Pau Gasol. Gasol je prikazal vrhunsko predstavo. Španci z njim ali brez so popolnoma druga zgodba. Malce ležerno v obrambi, še posebej na začetku tekme. Ko pa je bilo potrebno, je odigral tudi v obrambi. Napadalno? Človek je dosegel 40 točk. Polovico! Prikazal je kompleten repertoar centerske tehnike. Hrbtna igra z različnimi zaključki, v levo in desno, prodori po varanju meta. Kar hočete in si zaželite. Edino kar bi mu lahko zameril je to, da je v nekem trenutku razigral Lauvergnea, ki je sicer roko na srce zadel drugo trojko od table, ter omogočil Francozom, da so se vrnili v igro. Francozi? Niso igrali slabo. Igrali so tako dobro kot so jim dovolili Španci ter niso izkoristili nekaterih odprtih metov. Parker ni bil pri metu, Batum tudi ne, DeColo je bil odličen, Diaw ne preveč razpoložen, Gobert korekten. Gelabale je bil zelo dober vendar je igral samo 17 minut. Občutek sem dobil, da je trener malce pozabil nanj ali pa je imel zelo dober razlog, da ga je držal na klopi. Kakorkoli, Francozi so imeli svojo priložnost vendar je niso izkoristili. Aja, poglejte malo proste mete. Veliko lažje je, če jih mečeš veliko in še zadevaš.

ČeškaDanes se bosta za 7. mesto in za mesto v kvalifikacijah za OI pomerila dva poraženca včerajšnjih tekem. Češka in Latvija. Latvija je izgubila proti Grčiji, ki se je vrnila po velikem zaostanku in s tem pokazala karakter. Marsikatera reprezentanca bi se razpadla. Bourousis je bil razigran in je dobro izkoristil svojo premoč. Dobro so mu pomagali Zisis, Calathes in Antetokounmpo ter Spanoulis, ki je po tekmi oznanil, da se poslavlja od reprezentančnega dresa. Latvijci pa so bili verjetno preveč izčrpani. Čehi so se Italijanom, ki so se uspeli zbrati in pobrati po porazu proti Litvi, dobro upirali smo  en polčas. Kdo bo osvojil 7. mesto? Težko je reči. Ekipi sta enakovredni. Podobne konstitucije. Mogoče bi manjšo prednost dal Čehom. Vse pa bo odvisno kako bo razpoložen dvojec Satoransky – Vesely, in koliko pomoči bosta imela od svojih soigralcev. Latvijci so jih že premagali v prvem delu, vendar pred domačim občinstvom. Po neki logiki, bi tokrat morali zmagati Čehi.

SrbijaZvečer še poslastica. Srbija – Litva. Želim si, da bi zmagali Srbi, pa ne toliko zaradi njih samih kot zaradi mnenja, da bodo lažje igrali proti Špancem kot Litovci. Že v eni od prvih kolumen sem napisal, da v Ljubljani na tekmi proti Sloveniji pred prvenstvom, morda gledamo bodoče evropske prvake. Litovci niso slabi, ekipa je že dalj časa skupaj. Imajo odlične posameznike v Kalneitisu, Maciulisu in Valenciunasu, ki lahko sami odločijo tekmo. Menim pa, da so Srbi bolj čvrsti in imajo poleg Špancev najbolj uravnoteženo ekipo. Teo igra najbolj preudarno košarko do sedaj, Bjelica zadeva ter ima vrhunske rešitve v igri ena ena, “Drvar” Raduljica (po Mirku Novoselu) je samozavesten in igra dobro. Je malo počasnejši ampak še vedno dovolj solidno tehnično podkovan, da lahko zakluči na več načinov. Te trije so glavni igralci in imajo veliko pomoč v Ercegu, Nedoviću in Bogdanoviću v napadu ter Kaliniću in Markoviću v obrambnih nalogah. Nekako se točno ve, kdo in kdaj bo kaj naredil. Res pa je, da še niso imeli slabega dneva. Bomo videli.