Daneu napoveduje: “Ne smemo jih podcenjevati!”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

Nekdanji slovenski reprezentant Jaka Daneu, bo za Košarka.si podajal svoje poglede in napovedi Slovenskih tekem na letošnjem EuroBasketu. Tokrat opozarja, da je potrebno jiti v boj z Nizozemci maksimalno disciplinirano in s pravo energijo, saj Nizozemci kljub temu, da so novinci na EP, znajo igrati košarko.

Danes je na vrsti nov nasprotnik. Reprezentanco Nizozemske se nikakor ne sme podcenjevati. To so na svoji koži najbolje občutili Gruzinci. Čaka nas tekma, na kateri smo favoriti in prav zanimivo bo opazovati, kako bomo reagirali po dnevu počitka.
Slovenija nizozemskaOdigrali smo dve dobri tekmi, napadalno oziroma mogoče bolje rečeno strelsko dobro, še posebej proti Gruziji. Za dve točki 63%, za tri 52% (11 zadetih trojk) in presenetljivo 94% prost mete. Kar me še zmeraj skrbi, je naš skok v napadu (tudi v obrambi). Proti Gruziji smo imeli samo 3 skoke v napadu od 19 zgrešenih metov. Na drugi strani so imeli Nizozemci na prvih dveh tekmah kar 31 skokov v napadu, od recimo 75 (67 iz igre in polovica zgrešenih prostih metov) zgrešenih metov. Imel sem jih priložnost gledati samo drugi polčas proti Gruziji. Na tej tekmi so vodili tri četrtine nakar so jih Gruzinci ujeli ter je prišlo do izenačene končnice, v kateri pa so na krilih Kloofa in zadnjim metom Smeuldersa 18 sekund pred koncem uspeli premagati favorizirane Gruzince.

Radi igrajo hitro, so zelo gibljivi. Znanja igralca Kloof in Worthy De Jong sta zelo agilna in spretna pri prodorih, lahko tudi zadeneta od zunaj. Imajo kar nekaj visokih igralcevi kot so Nicholas De Jong, Norel in Smeulders, ki lahko zadenejo iz polrazdalje. Zelo je zanimivo, da imata Kloof in W. De Jong kot zunanja igralca slabši odstotek zadetih prostih metov od visokih igralcev. Še posebej slab je Kloof, ki jih tudi največ izvaja, s samo 36 odstotki zadetih prostih metov.

NizozemskaNa kaj bomo morali paziti? Predvsem jih ne smemo podcenjevati. Nizozemci znajo igrati košarko. Če ni kot opozorilo dovolj, da so v kvalifikacijah izločili Črno Goro, potem bi morala zmaga proti Gruziji v glavah igralcev sprožiti alarm. Njihova slabost je kratka klop in neizkušenost igranja na velikih tekmovanjih. Prepričan sem, da tako kot mi verjamemo, da lahko premagujemo boljše reprezentance kot sta Hrvaška in Grčija, tako oni verjamejo, da nas lahko premagajo. Še posebej, ker je bil dan počitka in so si lahko napolnili baterije.

V zmago Slovenije ne dvomim, če bo le prisotna prava energija, disciplina in koncentracija. Ne želim si, da bi bili odvisni od visokega odstotka zadetih trojk oziroma od ene žoge ali sodniške odločitve.