Daneu napoveduje: »Gasol si naslov zasluži…«

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

Pa imamo finale, ki smo ga vsi pričakovali. Pardon, mali finale. Zaradi takih nepričakovanih razpletov je šport lep. Zaradi tega se razvijajo debate na katerih smo vsi pametni. In po bitkah smo vsi generali. Eni bolj objektivni, eni manj.

V finalu sta popolnoma zasluženo Španija in Litva. Obe ekipi sta odigrali najbolje, ko je bilo to potrebno. Prvi s fenomenalno predstavo Gasola, drugi z neizmerno željo in energijo. Še zmeraj mislim, da so Srbi boljša ekipa od Litovcev, ampak to je potrebno dokazati na igrišču. Ko sem gledal tekmo, sem stalno imel občutek, da jim Litovci ponujajo zmago, pa Srbi tega enostavno niso znali vzeti. Srbi so odigrali najslabšo tekmo z mislijo pri Špancih in finalu. Že prva osebna napaka Kalinića nad Maciulisom, koš in dodatni prosti met, je dala slutiti, da koncentracija ni prava. Kalinić skoraj zagotovo ni bil v peterki, da bo dosegal koše, ampak da bo zaustavil Maciulisa.

LitvaZa slabo tekmo in poraz Srbov pa so v veliki meri krivi tudi Litovci, čeprav so s svojimi napakami kar ponujali Srbom, da jih premagajo. Litovci so šli v tekmo na edini način, ki jim je lahko prinesel zmago. Čvrsto, trdo z mislijo onemogočiti Teodosića in Bijelico, zagospodariti pod svojim obročem in prisiliti Srbe na mete od daleč ter  upati, da ne bodo pri metu. In vse to jim je uspelo. Kar 5 Litovcev je imelo na koncu tekme 4 osebne napake. Vsaj 2 pa sta bile nepotrebni, še posebej, ker sta bili v končnici. Valanciunosova v skoku v napadu in Kalneitosova nad Teodosićem. Predvsem pa so v napadu se držali nekih dogovorov. Stalno so enako kot v obrambi, pritiskali na Teodosića in Bijelico. Prav zanimivo je bilo opazovati Kazlauskasa, kako se je skozi celo tekmo pogovarjal in spodbujal Seibutisa. Ga vzel iz igre in ga vrnil z navodili kako naj napade Teodosića.

Vračati pa je uspelo tudi Srbom. Ali s slabo obrambo ali pa s svojo statičnostjo v napadu in marsikdaj z neracionalnimi odločitvami v napadu. Na primer Nedovićev met z 9 metrov v prvih sekundah napada, ko so Srbi končno povedli za tri točke, napad prej pa zgrešili. Vse to pa so Litovci izkoristili. Še najbolj Kuzminskas, ki je zadeval, prodiral, skakal v napadu in počel še marsikaj. Srbi niso imeli razpoloženega igralca in so celo tekmo čakali, da se bo nekdo razigral. Zgladalo je, da bi lahko igrali še par dni, pa ne bi zmagali. Raduljica je naletel na sebi enakega (boljšega), Erceg bled, Bogdanović in Nedović v preveliki želji, da bi z napadom nagnila tehtnico neprepoznavna. Vsi pa so imeli svoje svetle trenutke, ki pa jih niso zmogli povezati v celoto.

Zadnji napad Srbov? Bi lahko Srbi odigrali bolje? Če bi Bogdanović dosegel koš, bi ga vsi hvalili kako je hraber, tako pa ne bomo nikoli vedeli.

Boj za tretje mesto

ParkerKaj napovedati za jutri? Srbi igrajo proti Francozom, ki želijo in morajo popraviti vtis. Ne verjamem, da si Parker & Co. želi in sme privoščiti še en poraz pred 27.000 glavo množico. Veliko bo odvisno tudi Srbov. Se bodo lahko pobrali? Đorđević, je napovedoval, da je njihov cilj naslov oziroma direktna uvrstitev na olimpijske igre. Se jim bo to sedaj vrnilo kot bumerang in se bodo s prvenstva vrnili kot veliki poraženci? Samo upamo lahko, da se sestavijo in da sodniki ne bodo naklonjeni domačinu  ter da nas čaka še ena zanimiva predstava dveh nasprotnikov, ki sta bila favorita za naslov. En bo ostal brez medalje, a svet se zaradi tega ne bo ustavil in košarka se bo še igrala.

Finale

Finale? Gasol si naslov zasluži. Pa ne samo zaradi igre. Predvsem zaradi njegovega odnosa do igre in življenja nasploh. Vse razen zmage Špancev, ob predpostavki, da se Gasol ne poškoduje, bi bilo veliko presenečenje. Tudi ne verjamem, da so Litovci sposobni odigrati s tako energijo v obrambi. Želje jim zagotovo ne bo primanjkovalo. A želja ni dovolj. To najbolje ve Teodosić, ko je poskušal v končnici proti Litvi braniti Seibutisa. A presenečenja so se, se in se bodo dogajala. Povsod. Zato se jutri vsedimo pred male ekrane in uživajmo. Pa če bo to samo 5 ali 40 minut in upajmo na še eno maestralno predstavo velemojstra. Taki igralci v Evropi počasi izumirajo.