Danes se smeji Romanu Liscu

Rubrika: Liga NBA

Z izborom Luke Šamanića na letošnjem naboru Lige NBA s strani San Antonio Spurs, je Petrol Olimpija še drugo sezono zapored v najmočnejšo ligo na svetu izstrelila mladega nadarjenega evropskega košarkarja.

Leta 2018 je bil s strani Washington Wizards kot 44. izbor na naboru Lige NBA izbran ukrajinski košarkar Issuf Sanon, ki se je Petrol Olimpiji pridružil v sezoni 2017/18. Letos je bil Luka Šamanićizbran kot 19. s strani štirikratnih prvakov najmočnejše lige na svetu, San Antonio Spurs, mladi hrvaški košarkarski biser pa je bil izbran takoj za Gruzincem Gogo Bitadzejem, ki je bil v sezoni 2018/19 izbran za najkoristnejšega igralca Lige ABA in vzhajajočo zvezdo Evrolige.

Hkrati je bil Šamanić tretji najvišje uvrščeni evropski košarkar na letošnjem naboru, kar je svojevrsten dosežek ob dejstvu, da je bilo na naboru izbranih le šest Evropejcev. Hrvat je bil na letošnjem naboru najvišje uvrščeni košarkar s področja nekdanje Jugoslavije.

Zadnji košarkar pred Sanonom in Šamanićem, ki je bil na naboru Lige NBA izbran v času, ko je še nosil dres ljubljanskega moštva, je bil latvijski košarkar Dāvis Bertāns, leta 2011. Zanimivo, tudi Bertānsa so takrat, kot 42. izbor, izbrali San Antonio Spurs, dres teksaške ekipe pa Latvijec nosi od leta 2016, ko se je tja preselil po igranju za Partizan in Laboral Kutxo.

Od slovenskih igralcev je bil leta 2008 na NBA naboru kot 45. izbor izbran Goran Dragić, ki je med letoma 2007 in 2008 nosil Olimpijin dres, tudi njega pa so izbrali San Antonio Spurs, a ga nato takoj zamenjali v Phoenix Suns. V novem tisočletju je preskok iz Olimpije na nabor Lige NBA uspel šeYotamu Halperinu leta 2006 (53. izbor, Seattle SuperSonics), Jiříju Welschu leta 2002 (16. izbor, Philadelphia 76ers) ter Primožu Brezcu leta 2000 (27. izbor, Indiana Pacers).

Spomnimo, prvi slovenski košarkar, ki je zaigral v Ligi NBA, je bil Marko Milić. Legendarni Zmaj je bil izbran kot 33. izbor s strani Philadelphia 76ers leta 1997, tudi on pa je v najmočnejši ligi na svetu, tako kot kasneje Dragić, zaigral za Sonca iz Phoenixa. Takoj naslednje leto je bil na naboru kot 27. izbor s strani Seattle SuperSonics izbran Vladimir Stepania, več kot dve desetletji pa je trajalo, da sta bila dva igralca Olimpije v zaporednih letih zopet izbrana na naboru Lige NBA.

Sanona in Šamanića, ki sta oba že v Združenih državah Amerike, čaka poletje dokazovanja v Severni Ameriki, oba pa se bosta tudi predstavila v poletni Ligi NBA, Ukrajinec še drugo sezono zapored.

Petrol Olimpija je tako v vsega dveh sezonah znova postala odskočna deska za mlade nadarjene evropske košarkarje. Ob izborih Sanona in Šamanića na lanskem in letošnjem naboru Lige NBA, pa košarkarska javnost že pogleduje proti prihajajoči sezoni. V svojih vrstah ima ljubljanski klub namreč še Marka Simonovića, črnogorskega košarkarja, ki se je Petrol Olimpiji pridružil pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19 in se bo najverjetneje tudi prijavil na nabor prihodnje leto.

»Zadovoljni in ponosni smo, da je Petrol Olimpija v zelo kratkem času znova postala valilnica evropskih talentov. Dva izmed kopice najbolj nadarjenih mladih evropskih košarkarjev ta trenutek, ki smo ju imeli priložnost spremljati v dresu ljubljanskega kluba na stoženskem parketu, Issuf Sanon in Luka Šamanić, sta že bila izbrana na naboru Lige NBA, ki je največji oder za nadarjene košarkarje iz vsega sveta. Samo dejstvo, da se je to zgodilo v dveh zaporednih letih je izjemno, saj se je to v zgodovini Košarkarskega kluba Olimpija zgodilo le še enkrat, in sicer leta 1997, ko je bil izbran Marko Milić in leta 1998, ko je bil izbran Vladimir Stepania,« je ob izboru Luke Šamanića na naboru Lige NBA povedal direktor KK Petrol Olimpija LjubljanaRoman Lisac, in dodal: »Izbor Sanona in Šamanića je rezultat dobrega dela z mladimi igralci in priložnosti za igro, ki sta jo v minulih dveh sezonah dobila oba. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na njun košarkarski talent, ki ga bosta lahko še naprej razvijala in vsi upamo, da bomo čez nekaj let še z večjim ponosom lahko rekli, da sta dva izmed najboljših evropskih košarkarjev nosila dres Petrol Olimpije. Ne smemo pa pozabiti, da imamo na seznamu košarkarjev še Marka Simonovića, ki je v sezoni 2018/19 večkrat pokazal, za kako nadarjenega košarkarja gre, vsi pa se nestrpno čakamo, kaj bo Simonović prikazal v prihodnji sezoni.«