Damir Grgič preteklost, nov selektor je Grk

Rubrika: Ženska košarka

Na klopi slovenske ženske košarkarske reprezentante bo po novem sedel Georgios Dikaioulakos, ki je nasledil Damirja Grgića. Dvainpetdesetletni grški strokovnjak, ki ga je na dopisni seji že potrdil Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije, bo hitro zavihal rokave. #rakete namreč že 11. in 14. novembra čakata prvi tekmi kvalifikacij za domači EuroBasket 2023, na katerega so kot gostiteljice neposredno že uvrščene.

26. januarja leta 1969 rojeni Dikaioulakos bo postal deseti selektor ženske članske reprezentance. Slovensko izbrano vrsto so doslej vodili Sergej Ravnikar, Tone Corel, Branko Lah, Dragomir Bukvić, Boris Zrinski, Željko Ciglar, Goran Jovanović, Tomo Orešnik ter nazadnje Damir Grgić, ki je bil slovenski selektor od 16. decembra leta 2014 do letošnjega poletja in je #rakete trikrat zapored popeljal na evropsko prvenstvo.

Georgios Dikaioulakos v ženski evropski košarki velja za izjemno cenjenega strokovnjaka. Letošnjega junija je sedel na klop italijanskega velikana Famila Schio, s katero nastopa tudi v elitni evroligi. Pred tem je v najmočnejšem ženskem klubskem tekmovanju uspešno vodil že turški Fenerbahče in rusko Nadeždo iz Orenburga ter se z ekipama redno uvrščal na zaključne turnirje.

V svoji izjemno bogati trenerski karieri je deloval tudi na Poljskem, Romuniji in Kitajski. Kot enega izmed mejnikov trenerske poti velja omeniti sodelovanje s Slobodanom Subotićem, ki ga je v sezoni 2001/2002 postavil za pomočnika v evroligaškem Olimpiakosu. Svojevrsten rekord pa je med letoma 2008 in 2010 postavil na čelu ženskega grškega kluba Athinaikos, s katerim je serijsko osvajal lovorike in v dveh zaporednih sezonah ni izgubil tekme.

V sezoni 2019/2020 je prejel tudi lepo priznanje, saj je v glasovanju za najboljšega evroligaškega trenerja končal na drugem mestu. Prav tako velja izpostaviti, da je bil leta 2011 izbran za najboljšega košarkarskega trenerja v Grčiji, na drugem mestu je končal legendarni Željko Obradović, ter hkrati za drugega najboljšega trenerja med vsemi športi v svoji državi. Istega leta je vodil ekipo Evrope na ženski različici Fibine tekme vseh zvezd.

Prav tako mu ni tuja reprezentančna košarka. Po nekaj letih v vlogi asistenta je svoj prvi večji uspeh dosegel z grško moško reprezentanco do 20 let, ki se je leta 2009 veselila naslova evropskega prvaka. Z žensko člansko reprezentanco Latvije je na EuroBasketu 2011 osvojil osmo mesto, na evropsko prvenstvo leta 2015 pa je popeljal tudi grško izbrano vrsto.

Med trenerskimi kolegi velja za odličnega obrambnega strokovnjaka, saj so vse njegove ekipe blestele v tej prvini košarkarske igre. Georgios Dikaioulakos bo Slovenke prvič zbral 7. novembra, saj #rakete čakata uvodni tekmi kvalifikacij za domači EuroBasket 2023. V četrtek, 11. novembra ob 18. uri se bodo na Kodeljevem pomerile s Turčijo, v nedeljo, 14. novembra ob isti uri pa bodo gostovale v Albaniji. Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci bosta sicer merili moči tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023

Ob novembrskem prihodu v Slovenijo se bo novi slovenski selektor Georgios Dikaioulakos skupaj z reprezentančnim štabom tudi prvič predstavil slovenskim medijem in širši košarkarski javnosti.

Georgios Dikaioulakos, novi selektor slovenske ženske reprezentance:
”Vsakemu trenerju je v veliko čast, da prejme takšno reprezentančno vabilo. Še posebej, če gre za reprezentanco Slovenije, države s tako odlično košarkarsko kulturo, ki se še naprej razvija v vseh segmentih. Zelo sem vesel, da sem postal del te reprezentance ter, da bomo z igralkami in sodelavci pisali skupno zgodovino. Osebno bo eden izmed mojih ciljev nadaljevanje zelo dobro opravljenega dela dosedanjega selektorja Damirja Grgića. Vodstvu Košarkarske zveze Slovenije se zahvaljujem za izkazano zaupanje. Njihova ljubezen do slovenske košarke ter sama organiziranost zveze sta bila pomemben dejavnik, da sem sprejel ponudbo.”

Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije:
”Po temeljiti analizi in tehtnem premisleku smo se odločili za spremembo na mestu selektorja ženske članske reprezentance. Poleg Damirja Grgića sta bila v igri še dva kandidata, na koncu pa je izbor padel na grškega strokovnjaka Georgiosa Dikaioulakosa. Gre za trenerja z zelo bogato in uspešno trenersko kartoteko ter veliko izkušnjami. Damir Grgić je žensko reprezentanco postavil na evropski košarkarski zemljevid in se v zgodovino slovenske ženske košarke zapisal z velikimi črkami. Za odlično delo v vseh teh letih se mu v imenu Košarkarske zveze Slovenije in svojem osebnem imenu iskreno zahvaljujem. Prva reprezentančna akcija dekleta čaka že v uvodnih novembrskih dneh in želim jim uspešno delo.”