CSKA osmič ali Efes prvič? Ataman odgovor že pozna

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Danes se v Vitoriji zaključuje evroligaška sezona 2018/19. V Fernando Buesa Areni bosta na sporedu dve tekmi, vso pozornost pa dobiva tista finalna med Anadolu Efesom in CSKA-jem. Vloga favorita pripada Moskovčanom, a trenerja Anadolu Efesa Ergina Atamana to ne zaustavlja.

“Verjamem, da bomo po finalu vsi odšli v Ibizo. Če sem to obljubil, bomo to tudi storiti. Ibiza je le uro stran od Vitorije, zato bomo tja odpotovali, se zabavali, potem pa nas čaka priprava za končnico državnega prvenstva,” je po polfinalni zmagi nad Fenerbahčejem zadovoljno razlagal Ergin Ataman, ki je začinil tudi dogajanje na začetku novinarske konference pred finalom. “To je naš prvi finale in ta finale bomo zmagali,” je dejal 53-letni turški strokovnjak, njegov nasprotnik Dimitris Itoudis pa se je na ‘provokacijo’ Atamana odvzal z: “Kaj reči? Trener Ataman je rekel, da bodo zmagali, tako da finale sploh ne bo zanimiv.

Efes v finalu prvič, CSKA šestnajstič

Če je bila uvrstitev Moskovčanov na zaključni turnir nekaj povsem pričakovanega, pa tega še zdaleč ne moremo reči za Turke. Slednji so v lanski sezoni z vsega 7 zmagami na 30 tekmah zasedli zadnje mesto, letos pa veliko večino košarkarskih strokovnjakov presenetili že s prebojem na zaključni turnir.

Tam se pot Atamanovih še ni zaključila. “Igramo NBA košarko, zabavamo se, igramo kot Golden State, že več let šampion Lige NBA,” je dejal Turek na klopi Efesa, pri katerem so zadeli v polno z nakupom Shanea Larkina in Vasilija Micića. Srb je s povprečjem 12,5 točke na srečanje celo prvi strelec ekipe, s 5,5 podaje pa tudi prvi podajalec, medtem ko o izjemni formi Larkina ne gre izgubljati besed. 26-letni košarkar iz Ohia je na petih četrtfinalnih tekmah proti Barceloni zbral skupaj 98 točk, Fenerbahčeju pa jih je v polfinalu nasul kar 30.

Izkušnje in zgodovina na strani Moskovčanov

Ko enkrat vse teče kot namazano, je ekipo (beri Anadolu Efes) v naletu težko zaustaviti. Ena izmed redkih ekip, ki je tega zagotovo sposobna, je moštvo CSKA-ja. Moskovčani so se v zadnjih 14 letih 6-krat prebili v veliki finale, kjer so bili nato polovično uspešni. Nazadnje so se v tekmi za naslov pomerili v sezoni 2015/16, ko so z na krilih Nanda de Coloja z rezultatom 101:96 ugnali Fenerbahče.

Tudi tri leta kasneje je Francoz eno izmed glavnih orožij Dimitrisa Itoudisa, kar je Nando dokazal tudi na letošnjih medsebojnih tekmah proti Anadolu Efesu. Obe srečanji sta pripadli Moskovčanom, v Rusiji pa je de Colo Atamanovim nasul 21 točk. Zgodovina medsebojnih tekem je močno na strani Rusov, ki so v 20 srečanjih klonili le 3-krat, še nikoli pa Efes Moskovčanov ni uspel premagati drugje kot v Istanbulu.


Evroliga, Final Four, tekma za 3. mesto
Fenerbahče – Real Madrid (17.30)

Finale
Anadolu Efes – CSKA (20.30)

Slovenca na zaključnem turnirju
Klemen Prepelič (Real Madrid)

Anthony Randolph (Real Madrid)