Cleveland zapadel v krizo, kako iz nje? Menjave same po sebi ne bodo dovolj …

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna
.

V zadnjih dnevih je bilo moštvo Cleveland Cavaliers eno najbolj aktivnih moštev v NBA pri izboljšanju svojega igralskega kadra. Pa bodo spremembe pripomogle k izboljšanju igre in posledično slabih rezultatov?

foto: cavaliersnation.com
foto: cavaliersnation.com

Na začetku sezone je bila postava Clevelanda medijsko (neupravičeno) dvignjena v nebesa zaradi povratka LeBrona Jamesa in podpisa pogodbe s Kevinom Loveom. A kot so pokazali tudi rezultati, je Clevelandu  do izzivalca za NBA naslov manjkalo še marsikaj. Slaba klop, premalo dobrih obrambnih igralcev, premalo višine in sposobnih centrov za obrambo so zadeve, ki so najbolj bodle v oči. Če na to dodamo še neizkušenost na tej ravni novinca med trenerji v NBA Davida Blatta, je kmalu postalo jasno, da Cleveland še ni zgradil organizacije za najvišje dosežke.

foto: Mike Lawrie/Getty Images
foto: Mike Lawrie/Getty Images

A generalni manager David Griffin je eden bolj cenjenih mlajših managerjev v NBA in se je tudi tokrat pokazal kot eden boljših umov pri zamenjavah v NBA. Jasno je bilo, da Cleveland potrebuje boljše obrambne igralce na pozicijah 2 in 3 ter da mora po poškodbi ahilove tetive Andersona Varejaa v svoje vrste zvabiti centra, ki je sposoben igrati obrambo. Griffin se je lotil prav tega in v nekaj dnevih izpeljal zamenjave, ki bodo v naslednjih tednih izboljšalo ekipo. Slednja je na zadnjih devetih tekmah klonila sedemkrat, čeprav so poškodbe (LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love, Shawn Marion) dodobra zdesetkale rotacijo moštva na tekmah.

Cleveland je v torek, 6.1.2015 po slovenskem času zamenjal Diona Waitersa v Oklahomo City, Alexa Kirka in Louja Amundsona v New York, iz New Yorka pa je dobil J.R. Smitha in Imana Shumperta iz Oklahome City pa še izbor 1. kroga nabora v letu 2015. Vendar to je bil le začetni manever Clevelanda, ki je v četrtek 8.1.2015 z Denverjem izvedel še eno menjavo. Tokrat sta šla dva izbora 1. kroga nabora 2015 (zamenjava Waitersa v Oklahomo City in zamenjava Johna Leuerja leta 2013 v Memphis) v Denver, novi član franšize pa je postal ruski center Timofej Mozgov. Cavsi so prejeli še izbor 2. kroga nabora 2015.

Zamenjava igralca za dva izbora prvega kroga nabora se ne zgodi velikokrat – najbolj znani primeri so Dwight Howard, James Harden in Steve Nash v boljših časih. A to kaže, da so v Clevelandu zelo razočarani nad dosedanjim potekom sezone in da so celo malo panični, saj v tem trenutku Mozgov ni vreden prej omenjenih dveh izborov. Toda Cleveland pod črto ni potegnil kratke. Za problematičnega Diona Waitersa so dobili boljšega obrambnega igralca v Shumpertu, boljšega strelca v Smithu in še zelo dobrega obrambnega centra v Mozgovu. Dva nabora, ki ju omenjamo, sta bila v lasti Oklahome City in Memphisa ter nato predana Clevelandu a bila bi v rangu od 20. do 30. mesta v letu 2015, Cleveland pa je kljub vsemu zadržal svoj izbor v 1. krogu nabora. Torej, zamenjava je bila za Cleveland solidna, a sedaj pridejo na vrsto tudi vprašanja.

foto: deadspin.com
foto: deadspin.com

Ali bo “nora glava” J.R. Smith bolje funkcioniral ob boku LeBrona Jamesa, še vedno najboljšega igralca v NBA? Iman Shumpert je bil veliko boljši obrambni igralec, dokler si ni strgal križnih vezi, trenutno pa ima izpahnjeno ramo in za igro ne bo nared še dva tedna. Koliko bo zares lahko pomagal v obrambi? Timofej Mozgov bo velika pridobitev za obrambo na centrski poziciji, toda prvič v NBA bo postavljen v vlogo, da bo zadnji branik obrambe moštva, ki želi na sam vrh lige. Vendar je pri njemu najmanj vprašanj, saj je poleg vsega tudi manj plačan kot drugi NBA centri, ki začenjajo v prvi peterki, Cleveland pa kontrolira njegovo pogodbo tudi naslednjo sezono. Kar se kvalitete tiče, je več kot dovolj sposoben na skoku, pri metu iz polrazdalje, ima ustrezno višino in zna solidno odigrati “pick and roll”. Njegovo poznanstvo z Davidom Blattom, nenazadnje sta skupaj osvojila bronasto medaljo z reprezentanco Rusije na  Olimpiskih igrah 2012 v Londonu, bo gotovo v veliko pomoč pri hitrejši prilagoditvi na novo okolje.

Vendar zadnje zamenjave, ki jih je opravil Cleveland, ne bodo same po sebi izboljšale obrambe, ker se mora le-ta začeti pri njihovih največjih zvezdnikih – Jamesu, Irvingu in Loveu. Trojica v dosedanjem delu sezone nosi največjo odgovornost za slabe obrambne predstave, zato novi soigralci ne bodo uspešni, če glavne zvezde moštva ne bodo dvignile ravni igranja v obrambi in se bodo le skrivale.  To predvsem leti na Jamesa, saj že dostikrat v tej sezoni ni pokazal t.i. voljnega momenta v obrambi.

foto: eurohoops.net
foto: eurohoops.net

Prav tako bo spet veliko stvari odvisnih od Davida Blatta, kateremu so nekateri mediji (in tudi navijači) že “žagali vejo”. David Griffin je strasti pomiril in v enem zadnjih intervjujev izjavil: “Zgodba o trenerski situaciji v Clevelandu ne obstaja. David Blatt je naš trener. Ostal bo naš trener. To nikoli ni bilo vprašanje.” Kljub temu bo moral vodja stroke zavihati rokave, saj je do zdaj pokazal, da še nima rutine pri izbiri rotacije za tekme in da se na nekatere dogodke na terenu prepozno in/ali neustrezno odziva. Seveda bo rutino pridobil s kilometrino, a vprašanje je, ali ga lahko lastnik franšize Dan Gilbert počaka. Cleveland ima namreč še leto do štiri časa, da osvoji naslov prvaka lige NBA (James je pravkar napolnil 30 let), potem bo moral spet graditi novo moštvo.

Cleveland je navkljub vsemu vendarle postal bolj uravnoteženo moštvo v obeh pogledih, tako v obrambi kot napadu, zato bo kljub vsemu prva naloga najti novo kemijo med igralci, kajti ne moremo poudariti dovolj, kako pomemben aspekt košarke je ta famozna beseda. Za uigravanje in izboljšanje trenutnega rezultata je preostalo še 46 tekem, kar mora zadostovati, da se Cleveland dobro pripravi za končnico, kjer pa bo možnih še veliko stvari, odvisnih od forme, navdiha, sreče, poškodb in (spet) kemije moštva.