Članice dobile skupino na EP, Barič in Oblak optimistično gledajo proti Španiji

Rubrika: Ženska košarka

Mednarodna košarkarska zveza FIBA je ob dnevu žena izvedla žreb skupin 38. evropskega prvenstva za ženske, ki bo v španski Valencii in francoskem Strasbourgu potekalo med 17. in 27. junijem letos. Na njem bo tretjič zapored nastopila tudi slovenska reprezentanca. Ples kroglic je #raketam namenil skupino C, ki bo igrala v Strasbourgu. Izbranke selektorja Damirja Grgića se bodo v skupinskem delu prvenstva pomerile z Belgijo, Turčijo ter Bosno in Hercegovino.

Na 38. evropskem prvenstvu za ženske je šestnajst reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Španska Valencia in francoski Strasbourg bosta gostila vsak po dve skupini uvodnega dela prvenstva ter pripadajoči repasaž in četrtfinale, zaključni boji EuroBasketa pa se bodo odigrali v Valencii.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA 2021

Skupina A (Valencia): Švedska, Belorusija, Španija, Slovaška
Skupina B (Valencia): Črna gora, Srbija, Italija, Grčija
Skupina C (Strasbourg): Bosna in Hercegovina, SLOVENIJA, Turčija, Belgija
Skupina D (Strasbourg): Francija, Rusija, Češka, Hrvaška

Uvodno tekmo bodo Slovenke odigrale proti Turčiji (17. junij), dan kasneje proti Belgiji (18. junij), nato pa po dnevu premora še proti Bosni in Hercegovini (20. junij).

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3), ki bo na sporedu 21. junija, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile.

Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 23. junija, polfinalna dvoboja in tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta 26. junija, boja za medalje pa v nedeljo, 27. junija 2021.

RAZPORED IN DATUMI TEKEM ŽENSKEGA EUROBASKETA 2021

#rakete bodo na prvenstvu stare celine zaigrale tretjič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
”Zagotovo smo dobili težke nasprotnice. Smo v skupini, v kateri lahko vsak premaga vsakega. A se s tekmicami, ki so vsekakor vrhunske, ne bomo obremenjevali. Verjamem, da bomo s sodelavci pripravili kvaliteten načrt priprav in se na prvenstvo dobro pripravili. Upam, da se bomo zbrali zdravi in prvenstvo pričakali v najboljšem stanju. Naredili bomo vse, da izboljšamo rezultat iz minulega evropskega prvenstva. V dekleta maksimalno verjamem in se že veselim reprezentančne akcije, ki je pred nami.”

Nika Barič, kapetanka slovenske ženske članske reprezentance:
“Kot sem že večkrat poudarila, se osebno s tekmicami nikoli ne obremenjujem, saj je na parketu vse odvisno od nas samih. Dejstvo je, da so vse reprezentance v naši skupini zelo kakovostne. Menim, da so vse premagljive, po drugi strani pa z njimi lahko tudi izgubimo. Sigurno bo manj kot preboj iz skupine veliko razočaranje, če bi skupinski del končale na prvem mestu pa bi bila že manjša uresničitev sanj. Nastopa na prvenstvu se že zelo veselim.”

Teja Oblak, slovenska reprezentantka:
“Pristale smo v zelo izenačeni skupini. Vesela sem, da smo iz prvega bobna dobile Belgijo, ki nam po slogu igre morda še najbolj ustreza. S Turčijo smo se srečale na zadnjem evropskem prvenstvu in jih poznamo, tudi Bosna in Hercegovina pa je v kvalifikacijah sestavila zelo dobro ekipo. Odločale bodo malenkosti. Me si želimo narediti korak naprej v primerjavi z zadnjim prvenstvom in mislim, da nam skupina to tudi omogoča. Komaj čakam, da se reprezentanca zbere in začnemo s projektom evropskega prvenstva.”