Čestitke Primorcem, ki so abonirani na pokal

Rubrika: Pokal Spar

Košarkarji Koper Primorske so tretjič zapored postali zmagovalci slovenskega pokalnega tekmovanja in v velikem finalu zaključnega turnirja na Kodeljevem s 93:84 premagali Cedevito Olimpijo. Naziv najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja je prejel Aleksandar Lazić, za Koprčane pa je to že šesti naslov v zadnjem letu dni. Prvi strelec Koper Primorske v finalu je bil Nejc Barič z 22 točkami, 15 jih je dosegel Alen Hodžić, po štirinajst pa sta jih dodala Žiga Dimec in Sterling Dupree Gibbs. Pri Cedeviti Olimpiji je Jaka Blažič zbral 33 točk.

19. POKAL SPAR – FINALE
KOPER PRIMORSKA –
Cedevita Olimpija 93:84 (27:32, 23:14, 19:17, 24:21)
Koper Primorska: Gibbs 14, Barič 22, Kosi 6, Lazić 10, Hodžić 15, Dimec 14, Luković 12.
Cedevita Olimpija: Krušlin 15, Hopkins 8, Murić 8, Mulalić 3, Miller-McIntyre 13, Blažič 33, Marinković 4.

Koprčani so naslov osvojili presenetljivo, predvsem zaradi dejstva, da je ekipa pred dvema mesecema povsem razpadla. Konec decembra so jo zapustili štirje ključni igralci, ki so bili odločilni na poti do zgodovinskih uspehov v prejšnji sezoni. Kljub temu je nov strateg – ekipo je prevzel Andrej Žakelj, tedanji prvi trener Jurica Golemac pa je odšel v Ljubljano v Cedevito Olimpijo – iz obstoječega kadra sestavil ekipo, ki je pripravila eno največjih presenečenj v zgodovini slovenskega pokala.

Do naslova so Koprčani, za katere je bila to peta tekma v osmih dneh, prišli z borbeno igro, predvsem pa z zgolj sedmimi igralci. Trener Andrej Žakelj je poleg Sterlinga Duprre Gibbsa, Nejca Bariča, Jana Kosija, Aleksandra Lazića, Alena Hodžića, Žige Dimca in Marka Lukovića v igro za dobre štiri minute poslal že mladega Roka Nemaniča.

In kljub temu je Koper Primorska vodila ves drugi polčas – Cedevita Olimpija je bila nazadnje v ospredju v 17. minuti (45:44), predvsem pa ni ponovila napake Krke iz polfinala, ko je ta v zadnji četrtini zapravila enajst točk prednosti, šest točk pred zadnjo minuto rednega dela in pokleknila šele po čudežnem košu Eda Murića v izdihljajih podaljška.

Cedevita Olimpija je v zadnji četrtini dvakrat prišla na dve točki zaostanka (81:79, 83:81), vendar ni znala zaustaviti raznolike predstave Kopra Primorske, ki je zadela šestnajst trojk, v skoku zaostala le 35:37 ter imela boljši odstotek zadetih metov iz igre (49,2/42,9 %), za dve točki (51,9/42,9 %) in za tri točke (47,1/42,9%).

Prvi strelec Kopra Primorske je bil Nejc Barič z 22 točkami, 15 jih je dosegel Alen Hodžić, po štirinajst pa sta jih dodala Žiga Dimec in Sterling Dupree Gibbs. Pri Cedeviti Olimpiji je Jaka Blažič zbral 33 točk.