ČESTITAMO: Mladinci vnovič v A diviziji, v nedeljo za zlato!

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca do 18 let se je po zmagi proti Belgiji uvrstila v veliki finale evropskega prvenstva divizije B. Slovenci so v prvem polčasu zaostajali že za 17, z borbeno igro so ujeli nasprotnike in zasluženo zmagali. Finale bo na sporedu jutri ob 22. uri.

Posnetek tekme, kjer je Slovenija zaostajala že 17 točk!

EP U18, B divizija, polfinale, 4.8.
Belgija – SLOVENIJA 70:73 (23:8, 12:19, 21:23, 14:23)
Slovenija: Glas 20, Vujačić 19 (5 skokov), Jogan 8, Ličen 7 (7 skokov), Samar in Strel 6, Stavrov 3 (5 skokov), Kuralt (5 skokov) in Prepelič (6 skokov) po 2, Nemanič.

Slovenija se je po velikem preobratu in izjemno borbeni predstavi prebila v finale evropskega prvenstva divizije B ter bo prihodnje leto ponovno nastopala med elito.

Slovenska reprezentanca je tekmo začela v postavi Glas, Samar, Kuralt, Ličen in Vujačić, ki je obračun odprla s strelskim postom, ki je trajal dobrih pet minut, Belgijci pa so v tem obdobju dosegli 9 točk. Žiga Samar je na začetku šeste minute dosegel prvi točki, Slovenija pa je dotlej zgrešila že deset poskusov iz igre. Nadaljevanje četrtine ni prineslo povratka Slovenije, še več, prednost Belgije je rasla iz napada v napad in prvo četrtino zaključili s +15.

-17

Tudi v drugi četrtini so prevladovali Belgijci, ki so z dvema zaporednima trojkama ponovno povedli z najvišjo prednostjo na tekmi (+17). V drugi polovici druge četrtine pa je Slovenija strnila vrste v obrambi in Belgijcem dovolila zgolj štiri točk. Odprlo se je tudi v napadu in ob trojki Glasa, edini slovenski v prvem polčasu, je bil zaostanek Slovenije osem točk.

Tako kot se je končal drugi del tekme se je začel tretji. Pet zaporednih točk Petra Vujačića in koš Jureta Lična sta Slovenijo približalo na točko zaostanka in tekma je bila ponovno povsem odprta. Gregor Glas je v 23. minuti Slovenijo povedel v prvo vodstvo na tekmi, niz Slovenije po so Belgijci prekinili s petimi zadetimi meti za tri točke. Pred zadnjimi desetimi minutami so Belgijci vodili za šest.

Prednost Belgijcev so Slovenci stopili v prvi polovici zadnje četrtine in ekipi sta v zadnjih pet minut vstopili z rezultatom 63:63. Nato je na sceno stopil Gregor Glas, ki je v zadnjem delu dosegel 17 točk. Izjemna je bila predvsem trojka iz desetih metrov za +5. Belgija se je ponovno približala na zgolj točko zaostanka, Glas pa je pet sekund pred koncem zadel za končnih 73:70. Belgijci so imela na voljo še dva prosta meta, po namerno zgrešenem drugem pa je žoga pristala v rokah Jureta Lična in slavje se je lahko začelo.

Celotna reprezentanca si zasluži iskrene čestitke za borbeno predstavo, ki je prinesla nov pomemben dosežek za slovensko košararko. Najboljši strelec tekme je bil Gregor Glas, ki je dosegel 20 točk, 19 jih je dodal Petar Vujačić.

Finale bo na sporedu jutri ob 21. uri, tekmec Slovenije pa bo zmagovalec drugega polfinalnega obračuna med Estonijo in Nizozemsko.