“Češka liga je v Sloveniji neupravičeno podcenjena!”

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

Medtem ko je Aleksander Sekulič sinoči vzel še 4. lovoriko na Češkem, pa ima razloge za zadovoljstvo tudi Jure Pelko. Z ekipo Olomoucko je zasedel 3. mesto, s svojimi igrami pa je 29-letnik opozoril nase. Po 9.9 točke, 6.3 podaje in 3.1 skok je beležil v kakovostnem in dolgem prvenstvu. S tem izkupičkom je bil 4. podajalec lige, tretje mesto pa je zasedel njegov soigralec rojak Jan Močnik.


Finale pred finalom

„Kar naporno je bilo,“ priznava Pelko, ki pravi, da so s klubom ciljali na preboj med štiri najboljše v državi. „V polfinalu smo igrali z Nymburkom. Vsi pravijo, da je bil to kar finale pred finalom. Imeli smo smolo, da smo se z njimi pomerili že v polfinalu,“ razmišlja Pelko, ki spomni, da ima Nymburk izjemno ekipo – od tega tudi sedem reprezentantov in kvalitetne tujce. „Če jih želiš ugnati, moraš imeti izjemno dober dan, oni pa zelo slabega,“ nadaljuje Pelko, ki ga tudi ni presenetilo, da je Nymburk tako suvereno opravil v finalu.

„V minulih tednih sem govoril tudi z Aleksandrom Sekuličem, ki mi je pojasnil, kako stvari delujejo v Nymburku. Vse je točno določeno, načrtovano in organizirano,“ hvali Pelko prvaka.

Najprej “dvojka”, potem “enka”

Lansko leto je šel Jure drugič v karieri na tuje – v sezoni 2015/2016 je igral v Grazu, zdaj na Češkem. „Potreboval sem nekaj časa, da sem se povsem privadil, potem je steklo, za mano je dobra sezona,“ pravi Jure, ki ob tem spomni, da je imel ob sebi rojaka Jana Močnika, ki mu je pomagal pri navajanju na novo sredino. Žal je Moka predčasno sklenil sezono zavoljo poškodbe. Tudi zavoljo tega je bil Pelko prekomandiran na mesto organizatorja igre, čeprav je bil v klub pripeljan kot branilec strelec.

Visok nivo igre in organizacije

Ob tem Pelko pohvali razmere v klubu in na celotni češki košarkarski sceni. „Ki je v Sloveniji še vedno neupravičeno podcenjena. Na Češkem se igra hitra in atraktivna košarka,“ nam zatrdi Pelko, ki spomni, da ima vodilni peterec klubov spodoben proračun in kvalitetne igralce, košarka je precej prisotna v medijih, predvsem pa na televiziji. Poskrbljeno pa je tudi za tiste najboljše igralce – nagrade pa se delijo za mesečne naslove in končne, slednje so denarne!

Kako dalje, pobaramo Pelka. Pravi, da ima ponudbo sedanjega kluba, ki jo bo verjetno tudi sprejel in nadaljeval z uspešnim delom na Češkem.

Za konec Jure pove, da je pozorno celo sezono spremljal razmere v Sloveniji. Pohvalil je Primorce, ob tem pa izrekel priznanje trenerju Juretu Zdovcu, ki je na koncu pripravil Olimpijo tako, da je bila precej zahtevnejši zalogaj za Primorce, kot je bilo pričakovati.