Celjanke in Kranjčanke povedle 1:0

Rubrika: Ženska košarka

Tekmi v Celju in Kranju sta označili začetek končnice v 1. SKL za ženske. Polfinalna para Cinkarna Celje-Akson Ilirija in Triglav-Grosuplje sta v prvih tekmah še enkrat več v tej sezoni pokazala, kdo sta favorita za vstop v finale tekmovanja, saj so Celjanke in Kranjčanke, sicer težje od pričakovanj, dobile svoja prva dvoboja na domačem parketu. Povratni srečanji polfinala bosta na sporedu 29. aprila v Ljubljani in 30. aprila v Grosuplju.

1.SKL ZA ŽENSKE, polfinale, 1. tekmi, 27.4.
CINKARNA CELJE (1)
– Akson Ilirija (4) 83:75 (22:23, 21:22, 18:17, 22:13)  *1:0

Polfinalni par, v katerem so Celjanke jasne favoritinje je v prvi tekmi upravičil pričakovanja, saj so aktualne državne prvakinje prvo tekmo zmagale, a so se morale za zmago zelo konkretno potruditi.

Ljubljančanke so na tekmo v Celje prišle brez bele zastave, odločne, da se favoriziranim Celjankam postavijo po robu in večino tekme so to tudi storile. Po prvih, izenačenih sedmih minutah so gostje naredile izjemen rezultatski niz 18:0 in prešle v vodstvo s 33:22. Celjske igralke so ob tem ugotovile, da se Ilirijanke ne bodo kar tako predale in so do konca prvega polčasa uspele znižati zaostanek na samo dve točki. Ko je bilo za pričakovati, da bodo domačinke v drugem polčasu stopile na gas, so gostuje pokazale, da se ne mislijo kar tako predati in tudi v tretji četrtini smo ponovno gledali izenačeno tekmo (skupaj na tekmi 12 izenačenj in 12 sprememb vodstva), kar je pomenilo, da bo končni zmagovalec znan šele po zadnjem delu igre. Igralke Aksona Ilirije so v tem delu še vodile pet minut pred koncem tekme (66:69), a so Celjanke na koncu le pokazale svojo kvaliteto in tekmo z delnim rezultatom 10:0 obrnile v svojo korist in na koncu zmagale v prvem polfinalnem obračunu. Vsekakor pa so se igralke Cinkarne Celja morale močno potruditi za zmago, Ljubljančanke pa so z dvignjeno glavo zapustile parket v Celju in optimistično pričakujejo drugo tekmo v Ljubljani.

Celjanke so prevladovale v skoku (41-30) dosegle kar 26 točk več v raketi in 11 točk več iz protinapadov ter malenkostno bolje metale iz igre (46%-44%), to pa je bilo na koncu dovolj za vodstvo v polfinalu.

Najboljša strelka Cinkarne Celja je bila Isabela Macedo, ki je dosegla 22 točk, a na celotnem srečanju ni zbrala niti enega skoka, Lea Debeljak pa se je v zapisnik vpisala s 15 doseženimi točkami. Za Ljubljančanke je Sara Sambolić dosegla 30 točk, Hana Sambolić (7 skokov) se je ustavila pri 19.

Drugo polfinalno srečanje bo odigrano v Ljubljani, v petek, 29. aprila, ob 19.45.

TRIGLAV (2) – Grosuplje (3) 65:55 (24:15, 19:12, 10:15, 12:13)  *1:0
Kranjčanke so prvo polfinalno tekmo proti Grosuplju dobile brez prevelikih prask in povedle z 1:0 v zmagah, a z igro niso navdušile, zato Grosupeljčanke še upajo, da lahko na drugi tekmi rezultat v zmagah lahko poravnajo.

Prvi polčas je sicer nakazal, da se Triglavanke ne bodo preveč mučile z gostujočo ekipo, saj so prvo četrtino dobile za devet točk, v drugi pa povedle celo z 22 točkami (43:21) in zdelo se je, da bo prva tekma odločene že takrat. A so gostje pokazale, da se ne bodo kar tako predale. Že v prvi polčas so zaključile z delnim rezultatom 6:0, v tretji četrtini pa so razliko zmanjšale še za dodatnih pet točk. Kljub vsemu pa so Gorenjke rezultat imele stalno pod nadzorom, medtem ko se je Grosuplju poznala odsotnost njihove najboljše igralke, Eve Stefanoski in več kot častnega poraza si gostje niso mogle priboriti.

Pogled na statistiko je razkril, da so Kranjčanke imele šest podaj več in osem izgubljenih žog manj od gostij, kar je na koncu obrnilo rezultat v njihovo korist. Zanimivo pa je, da igralke iz Kranja niso dosegle niti ene točke iz protinapadov.

Pri Kranjčankah je bila strelsko najbolj razpoložena Lara Kozina Bubnič (6 skokov), ki je dosegla 21 točk, Manca Vrečer jo je spremljala z 11 doseženimi točkami in kar 15 skoki. Pri Grosuplju je napadalno izstopala Mojca Ahac, ki je dosegla 15 točk in 12 skokov, Lea Mehle (9 skokov) pa je dosegla 10 točk.

Drugo polfinalno srečanje v tem paru bo odigrano v soboto, 30. aprila, ko se bosta zasedbi pomerili v Grosuplju, ob 18. uri.

* Izid v zmagah, polfinalna serija se igra na dve dobljeni zmagi