Čehi v lovu za slovenskim rekordom

s kategorijo
Novice
.

Češka še naprej preseneča. Reprezentanca, ki so ji mnogi, vključno z avtorjem tega članka, pripisovali ekspresen izpad v boje za razvrstitev od 17. do 32. mesta, je po senzacionalnih zmagah nad Turčijo in Brazilijo na pragu četrtfinala. V ponedeljek bo celotna Češka spremljala tekmo z Grčijo, kjer pa bo njihovim ljubljencem zadostoval že poraz z razliko 12 točk ali manj, ob čemer se predvideva zmaga ZDA nad Brazilijo.

Z uvrstitvijo med osem najboljših bi Čehi izboljšali najboljši rezultat debitantke na svetovnem prvenstvu, ki je zaenkrat še v rokah Slovenije, ki se je od turnirja na Japonskem pred trinajstimi leti poslovila po osmini finala in prvenstvo končala na devetem mestu skupaj s sedmerico preostalih izbranih vrst.

Spomnimo, takratno slovensko reprezentanco je vodil vodil selektor Aleš Pipan, na njegovem seznamu pa so bili Goran Jurak, Jaka Lakovič, Sašo Ožbolt, Sani Bečirović, Rašo Nesterović, Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Željko Zagorac, Marko Milič, Goran Dragić, Uroš Slokar in Primož Brezec. 

19. avgusta 2006 je Slovenija prvič debitirala na velikem odru in premagala Senegal s končnim izidom 96:79, sledil je tesen poraz z Italijo (80:76), časten poraz z ZDA (95:114), zmaga nad Portorikom (90:82) in nepričakovan poraz s Kitajsko v zadnjem dvoboju skupinskega dela (78:77). Skupno tretje mesto v skupini je Slovencem namenilo duel s Turčijo in poraz s šestimi točkami razlike (90:84). Najboljša strelca na Japonskem sta bila Bečirović in Nesterović s povprečjem 13 oz. 12 točk na tekmo.