Bron za Slovenijo, čestitali tudi Trifunovič in košarkarji Heliosa

Rubrika: Košarka na vozičkih

S finalnim turnirjem na Vranskem se je sklenila 11. sezona Lige NLB Wheel. Še šestič zapored se naslova veseli ekipa KKI Vrbas (BiH), srebro v avstrijski Graz, bron pa je ostal v Sloveniji. Košarkarji so finalno dejanje posvetili 50. letnici Zveze paraplegikov Slovenije in prazniku Občine Vransko.

V športni dvorani na Vranskem so 13. aprila 2019 ekipe Regionalne NLB Wheel lige  sklenile tekmovanje. V XI. sezoni 2018-2019 so se po treh rednih krogih v skupinah A in B ter polfinalnem srečanju, pomerile še za končne uvrstitve. Prvo mesto je že šestič zapored osvojila KKI Vrbas iz Banjaluke, druga je bila RBB FlinkStones iz Graza, tretja ZŠIS-PK iz Slovenije, četrta KIK Sana iz Sanskega Mosta, peta KIK Zmaj iz Gradačca, šesta Zagreb iz Hrvaške, sedma KIK Una Sana iz Bihaća, osma pa KKK Singidunum iz Beograda.

Finalni turnir Lige NLB Wheel, Vransko, 13.4.

tekma za 7. mesto:
KIK UNA SANA – KKK Singidunum 46:45 (8:9, 20:10, 5:10,l 13:16)
(Vojić 13, Dizdarić 12; Ćirković 23, Grujić 14)

tekma za 5. mesto:
KKI Zagreb – KIK ZMAJ 56:74 (16:16, 10:20, 13:24, 17:14)
(Vujica 19; Kamberović 20, Mahovac 16)

tekma za 3. mesto:
KIK Sana – ZŠIS-PK 40:64 (9:20, 5:22, 9:8, 18:14)
(Karupović 20, Vehabović 13; Kamenik 15, Slapničar in Koduzović po 14, Radič 10)

tekma za 1. mesto:
RBB FlinkStones Graz – KKI VRBAS 55:73 (15:24, 15:26, 12:13, 13:10)
(Rekanović 19, Edler 14; Modronja 28, Štimac 20)

Sloveniji bron

V končnem obračunu sta se najprej za sedmo mesto pomerili KIK Una Sana in KKK Singidunum. Nekoliko boljšo igro je pokazala KIK Una Sana, ki je v razburljivih zadnjih minutah le slavila s 46:45. V naslednji tekmi sta se za peto mesto borili KKI Zagreb in KIK Zmaj. V prvi polovici tekme sta bili ekipi enakovredni, nato pa je KIK Zmaj napravila občutno razliko in suvereno zmagala s 74:56. Tretja tekma je že prinesla medaljo. Za bron sta se udarili KIK Sana in ZŠIS-PK. Po nervoznem začetku je povedla ZŠIS-PK, silovito nadaljevala in prvo četrtino dobila z 20:9. Slovenci so z agresivno igro nadaljevali in si ob polčasu priigrali kar 29 točk prednosti. ZŠIS-PK je s končnim rezultatom 64:40 povsem nadigrala nasprotno ekipo, osvojila bronasto odličje, ekipi pa sta prikazali za razred višjo igro košarke.

„Za nami je izjemna sezona, ki smo jo kronali z izvrstnim turnirjem na Vranskem, kjer smo bili lepo in toplo sprejeti. Za ligo je 11 sezon, pogledujemo v novo. Obstaja precejšen interes ekip iz Hrvaške, Srbije in tudi Grčije, da bi se vključili v tekmovanje,“ je po koncu tekmovanja povedal Gregor Gračner, vodja lige.

„Vesel sem, ker nam je uspelo. Tale bron je veliko vreden in dragocen, ker je osvojen z ekipo ZŠIS-PK, čeprav ostaja malce grenkega priokusa zaradi poraza na polfinalnem turnirju,“ je dodal Milan Slapničar, igralec slovenske vrste (izvrstno jo vodi trener Žiga Kobaševič), ki je osvojila bron.

„Pravi borci in izvrstni košarkarji ste,“ pa je vsem čestital za pokazano tudi Rado Trifunovič, selektor slovenske izbrane vrste, ki je s košarkarji na vozičkih preživel dan na Vranskem. Tam so bili tudi Helisovi košarkarji Aljaž Bratec, Miroslav Pašaljić in Nejc Klavžar, ki so prišli podpreti slovensko ekipo.

V zaključnem, finalnem srečanju, sta se pod koši srečali RBB FlinkStones in prvak prejšnje sezone KKI Vrbas. Povedli so Avstrijci, ki so se s KKI Vrbas enakovredno kosali le na začetku. Favorizirani lanskoletni prvaki so že v prvi četrtini vodili za 9 točk, ob polčasu so razliko povečali za 20 točk, tekmo pa brez težav zaključili s 73.55  in ponovno osvojili prehodni pokal.
Tekme so ob tehničnem delegatu Milanu Lukanu in vodji lige Gregorju Gračnerju sodili: Dražen Štrok (HR) ter Mitja Dečman in Nedžad Budimlić, oba (SLO)

Ob zaključku največjega košarkarskega dogodka na področju jugovzhodne Evrope in razglasitvi rezultatov so košarkarje nagovorili in čestitali za dosežene rezultate: v imenu generalnega pokrovitelja Nove ljubljanske banke Alenka Smonkar – vodja poslovalnice Žalec, župan Občine Vransko Franc Sušnik, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik ZŠIS-PK Damijan Lazar in selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunovič. Za sodelovanje v regionalni ligi in pri organizaciji posamičnih kol se je vsem zahvalil vodja lige Gregor Gračner, še posebej pa se je zahvalil generalnemu pokrovitelju, Novi ljubljanski banki.

Rekanović naj strelec

Prehodni pokal za prvo mesto, pokale za posamične uvrstitve in medalje so najboljšim podelili: Alenka Smonkar, Franc Sušnik, Damijan Lazar, Dane Kastelic in Rado Trifunovič. Pokal je prejel tudi najboljši strelec lige Ramo Rekanovič (240) – FlinkStones, drugi je bil Milan Slapničar (186) ZŠIS-POK, tretji pa Sabid Karapović (158) Una Sana. Nova ljubljanska banka (generalni pokrovitelj), je tudi letos prijetno presenetila in podarila dva košarkarska vozička. Prejela sta jih: Sabid Karupović – KIK Sana in Igor Ignjatović KKI Vrbas.

Ob koncu so se v ligi zahvalili še generalnemu pokrovitelju Novi ljubljanski banki, Gostišču Grof Vransko, Občini Vransko, Zavodu za kulturo, turizem in šport Vransko, OŠ Vransko, Plesni skupini OŠ Vransko, Košarkarskemu društvu Vrani Vransko. Ob tem ne gre pozabiti še Lige ABA, ki že četrto sezono pomaga pri promociji športa invalidov in košarke na vozičkih v regiji.