Brez “puča” v Olimpiji, z Zdovcem evropska zgodba

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Olimpija ima novega trenerja. Ne novembra, februarja na klop zmajev seda Jure Zdovc. „Veseli in ponosni smo, ker smo uspeli prepričati Jureta, da se po dolgih letih vrne v Olimpijo. Vsi vemo, kdo je, igralsko in trenersko. Treba pa je bilo najti pravi moment, Jure je bil predsednikova in moja želja dalj časa,“ je poudaril Roman Lisac, direktor Olimpije, na današnji uradni predstavitvi novega šefa stroke.

Ni želel v kaos

„Kot sem omenil, z Juretom sem govoril, a lani jeseni trenutek ni bil pravi. Jure ni želel v kaos treh lig, kot ga imel v Cedeviti lani. To je bil edini problem. Zdovcu je bilo jasno, da je ob takem tempu nemogoče delati in preživeti,“ je nadaljeval Lisac, ki je razkril, da ima novi trener posebno klavzulo v pogodbi: ekipe ne bo vodil v treh ligah, ampak le v dveh! Ob tem je Lisac še spomnil, da so skušali kopirati lansko in letošnjo Cedevitino zgodbo (dve ločeni ekipi, da se ne obremenjuje nosilcev z igranjem v domači ligi; op.a.), a da se je zalomilo. Nenazadnje so porabili milijon evrov (oziroma nekaj več?).

Ni šlo mimo Lisca

Roman Lisac je tudi pojasnil, da ni prišlo v klubu do puča ali poizkusa prevrata. „Seje upravnega odbora, da bi se dobili, ni bilo, bila je le korespondenčna seja. Z Zdovcem se je pogovarjal predsednik. Malce nekorektno je bilo nekje zapisano, da je prišlo malodane do puča,“ se je Lisac obregnil ob namigovanja, da je šla trenerska menjava mimo njega… Je pa ob tem Lisac načel tudi temo, ki ima korenine v sezoni 2010/11 in finalu Lige ABA. Na klopi zmajev Zdovc, šef regije pa Lisac. Takrat je imel Zdovc veliko povedati na temo sojenja in Lisca. Drugi časi, novi časi.

„Pisalo se je, da z Zdovcem ne govoriva in podobno. Te besede me motijo in bolijo, zato bomo to danes razščistili. Z Juretom se poznava skoraj 30 let, vedno sva imela odnos in sva vsaj dobra znanca. Nikoli pa ne, da bi imela skrhan odnos,“ je Lisac želel ovreči vsa natolcevanja. Ob tem je zatrdil, da je sanacije praktično konec, v dveh letih pa bo poplačan še zadnji kredit pri Gorenjski banki.

Večja plača, večji proračun

Ko smo pri denarju, je jasno, to je potrdil Lisac, da Zdovc ni prišel delati za isti denar kot Nikitović. Imel bo nekajkratnik plače srbskega trenerja, kar je logično in korektno. „Jure želi zgodbo. To je bil prvi pogoj, da pride. Ni gasilec, hoče dvigniti to Olimpijo. Hotel je zagotovila, da se za tako zgodbo poveča proračun. Sedaj smo stopicljali na mestu, zdaj je čas, da gremo dalje. Do zdaj ste me ves čas za vsako potezo s kijem po glavi, zdaj mi bo Jure pomagal, da to rešimo,“ je nadaljeval Lisac, ki je tudi razkril, da bo sam bdel nad financami in logistiko, igralska križanka in okrepitve pa bodo v domeni Zdovca, ki bo trener-športni direktor.

Pri Olimpiji mislijo na novo sezono. „Na zadnji seji UO KZS je bila ustanovljena posebna komisija, ki bo analizirala Ligo Nova KBM. Jure je dejal, da bo vodil ekipo v dveh ligah. Če ostane sistem v Sloveniji tako nehuman, bomo morali reševati tudi to,“ je še navrgel Lisac.