BRAVO: Srebrni medalji za Slovenijo!

Rubrika: Naši na tujem

Na evropskem prvenstvu v ulični košarki, ki je ta konec tedna potekal v romunski Bukarešti, je Slovenija dosegla nov izjemen uspeh, saj sta tako moška kot ženska reprezentanca osvojili srebrno kolajno. Dekleta so v finalu s 13:16 morala priznati premoč Rusiji, fantje pa so s 16:18 klonili proti Romunom.

0809_ulicno_00

Slovenija je kot edina dežela izmed deseterice, ki je v Bukarešti nastopala v obeh konkurencah, osvojila medalji z žensko in moško reprezentanco. Slednji sta si zagotovili tudi mesti na prvih evropskih igrah, ki bodo prihodnje leto potekale v Azerbajdžanu.

Različna cilja 

Na evropskem prvenstvu košarke 3×3, ki ga je FIBA Europe organizirala prvič v zgodovini, sta slovenski reprezentanci podali s povsem različnima ciljema. Medtem ko so izkušeni fantje, ki so v letu 2013 postali zmagovalci svetovne turneje ter FIBA All-Stars 3×3 tekme v Dohi, odkrito napovedali medaljo, pa je bila slednja le pobožna želja naši deklet. “Naš cilj pred začetkom evropskega prvenstva je bil preboj iz skupine v četrtfinale. Niti v sanjah si nismo mislile, da nam bo uspel preboj v polfinale, kaj šele finale,” je po uspehu povedala kapetanka Živa Zdolšek.

Dekleta do končnice s košem v zadnji sekundi

Ženska reprezentanca, za katero je bila to skupaj s kvalifikacijami v madžarski Zanki prva mednarodna izkušnja v ulični košarki, je v Bukarešti previdno stopala korak za korakom. Po uvodnem porazu proti Rusinjam (15:10) se je skozi predtekmovanje uspešno prebila predvsem po zaslugi uspeha proti Špankam, ki so jih naša dekleta s košem Žive Zdolšek premagala v zadnji sekundi (11:10). Na odločilni tekmi so namreč nato suvereno porazile že odpisane Latvijke (17:6) ter se z izkupičkom 2-1 razveselile preboja iz skupine B. Še za odtenek bolje so s predtekmovalnimi boji opravili fantje, ki so v skupini C osvojili prvo mesto. Ugnali vse tri nasprotnike. Posebej tesno je bilo na tekmi proti Azerbajdžanu (16:15), ki ima v svojih vrstah naturalizirana košarkarja iz Litve in ZDA, ter gostiteljem Romunom (21:20).

Tesno skozi četrtfinale

V četrtfinalu sta naši izbrani vrsti čakali srečanji s Švico oziroma Estonijo. Reprezentanci je na obeh tekmah ločila le točka. Fantje so z Estonci opravili v izdihljajih tekme, potem ko so dosegli koš za 14:13 ter se tako izognili podaljšku. Podobno tesno je bilo tudi na tekmi deklet, a je maščevanje Slovenk naposled le uspelo. Prav Švicarke so namreč naša dekleta oddaljila od višjih mest na kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo, tokrat pa klonile z 10:11.

Nizozemke brez moči proti razoloženim Slovenkam

Nedelja v Bukarešti je bila namenjena bojem za medalje, uvodna tekma pa je pripadla Slovenkam. Te Nizozemkam niso dopustile niti najmanjše možnosti za uspeh. S košem in dodatnim prostim metom je Maša Piršič reprezentanco popeljala do vodstva s 5:0, po znižanju zaostanka na 6:4 pa sta stvari v svoje roke prevzeli Živa Zdolšek in Urša Žibert. S trojkami sta 150 sekund pred koncem srečanja Sloveniji zagotovili vodstvo s 13:5 in veselje se je lahko začelo.

Trojke centrov presenetile Grke

Val veselja so na naslednji tekmi okrepili fantje. V polfinalu so se srečali z Grki, ki so v četrtfinalu domov poslali aktualne svetovne podprvake Srbe. S košarkarji z juga Balkanskega polotoka so se naši fantje srečali že na kvalifikacijah v Rigi (zmaga Grčije z 19:18), a se je tokrat zgodba razpletla drugače. Slovenija je tekmo začela izjemno. S trojkami Aleša Kunca in Blaža Črešnarja je po treh minutah in pol vodila že z 9:3, a se nasprotniki niso želeli udati tako zlahka. Dobri dve minuti pred koncem so se približali na 10:11, nakar je Češnar odgovoril z novo trojko (10:13). V naslednjih napadih sta točki dodala še Kunc ter Rok Smaka in zmagovalec je bil odločen.

Rusinje tudi v drugo premočne

Prvo evropsko prvenstvo košarke 3×3 je postreglo z zanimivim razpletom, saj sta se v obeh kategorijah v finalu srečali reprezentanci iz iste predtekmovalne skupine. Rusinj, pri katerih sta izbrano vrsto sestavljali dve košarkarici iz močne domače dvoranske prvoligaške scene, se Slovenke niso ustrašile. Kljub zaostanku z 1:6 so zmogle izenačenje na 8. in 9. točko, za kaj več pa jim je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče.

Slovenke z veliko željo ob boku velesilam

“Z Rusinjami smo se srečale že na prvi tekmi evropskega prvenstva. Po porazu smo se jim želele maščevati v finalu. Želja je bila velika, a nam žal ni uspelo,” je po tekmi dejala Urša Žibert in v isti sapi dodala: “Kljub vsemu smo s soigralkami dokazale, da se majhna Slovenija z lahkoto kosa tudi proti veliko večji košarkarski velesili kot je Rusija. Izjemno sem ponosna na soigralke in naš dosežek!”

Romuni s protih metov do naslova

Podobna usoda je v finalu moških reprezentanc doletela tudi fante, ki so proti Romunom odigrali verjetno najbolj razburljivo tekmo na celotnem prvenstvu. Ekipi sta bili večino časa tesno skupaj. Minuto in pol pred koncem srečanja je po osebni ter tehnični napaki Romunije, ki je bila v bonusu, Kunc zadel vse štiri proste mete za vodstvo Slovenije s 16:14. Žal pa to ni bilo dovolj za zmago, saj so gostitelji prvenstva izkoristili napake Slovenije, ki so sledile ter s črte prostih metov dosegli preobrat za zmago.

Srebro obliž na rane letošnje sezone 

“Če bi nam kdo pred začetkom prvenstva ponudil srebro, bi ga zgrabili z obema rokama. Drugo mesto je krasen dosežek, a ni nam manjkalo veliko, da bi zvlekli tudi zlato,” je misli po finalu strnil Kunc, ki je v letošnjem poletju postal prvi košarkar, ki je barve Slovenije v članski konkurenci branil v dresu dvoranske in ulične košarke. Medalja z evropskega prvenstva je za njegovo ekipo pravi obliž na razočaranja v letošnji sezoni, v kateri so ostali brez naslova v Samsung državnem prvenstvu ter brez možnosti ubranitve naslova FIBA 3×3 svetovne turneje. “Vsekakor je ta kolajna za nas zlatega leska, sploh po letošnji sezoni, v kateri nikakor nismo mogli ponoviti predstav iz leta 2013. To je velik dosežek tudi za slovensko košarko 3×3, ki je znova dokazala, da ne samo v evropskem, pač pa tudi v svetovnem prostoru spada v sam vrh. Za prihodnost naše ulične košarke se ne gre bati!” še dodaja Kunc.