Boleč poraz na Finskem

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2023, ki ga bodo med 25. avgustom in 10. septembrom 2023 gostile Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila), doživela prvi poraz. Na gostovanju na Finskem so bili gostitelji boljši s 86:76. V ponedeljek ob 17.30 uri se bosta reprezentanci pomerili še v Kopru.

 

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023 SKUPINA C, 3. KOLO, 25.2.
FINSKA : SLOVENIJA 86:76 (58:57, 32:31, 13:14)

Slovenija: Rebec 5 (5 podaj), Rupnik 5, Murić 1 (8 skokov), Tobey 12 (10 skokov), Blažič 16, Hrovat 3, Dimec 3, Dragić 25 (6 skokov), Glas, Macura, Čebašek 6

Selektor Aleksander Sekulić v postavo za dvoboj s Finci izmed štirinajsterice košarkarjev ni uvrstil Žige Samarja in Luke Ščuke, med ogrevanjem za tekmo pa ostal še brez ostrostrelca Klemna Prepeliča, ki je začutil močne bolečine v hrbtu. V uvodnih minutah je tako na parket poslal postavo Luka Rupnik, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Edo Murić in Mike Tobey.

Obe reprezentanci sta pred dobrimi 5000 gledalci nastopili oslabljeni. Če je Slovenija ostala brez Klemna Prepeliča, sta pri Finski zaradi pozitivnega testa na koronavirus dan pred tekmo ekipo zapustila najboljši strelec na uvodnih dveh tekmah Edon Maxhuni ter prvi podajalec, izkušeni Petteri Koponen.

Odsotnost Prepeliča, ki je na prvih dveh tekmah imel povprečje 23 točk, se je očitno bolj poznala Sloveniji, ki ni našla svoje prepoznavne igre in je večino časa zaostajala ter bila brez pravih možnosti za pomembno zmago na gostovanju.

Sistem pogostih menjav in utrujanje tekmeca – do 12. minute je v igro vstopilo vseh enajst preostalih slovenskih košarkarjev – ni prinesel želenega rezultata, saj Slovenija ni imela dovolj razpoloženih igralcev v napadu. Prvi polčas je zaključila z metom 4:19 za tri točke in 12 izgubljenimi žogami.

V drugem delu je v čevlje prvega slovenskega ostrostrelca stopil Zoran Dragić in s 13 točkami v tretji četrtini praktično sam vrnil Slovenijo v igro po zaostanku desetih točk v 26. minuti (52:42). A tudi to ni bilo dovolj, saj se je Finska v drugem polčasu razigrala z meti za tri točke. V prvem polčasu jih je zadela pet, na koncu štirinajst, od tega sedem (7:11) Sasu Salin.

Prav s trojkami so gostitelji v zadnji četrtini naredili delni izid 15:2 in od zaostanka 58:61 tri minute pred koncem prišli do vodstva 73:63, ki jim je ob izjemno slabi slovenski realizaciji prostih metov (18:28) prinesel zasluženo zmago.