Bizarna zahteva FIBE: Klubi, odrečite se Evroligi in Eurocupu!

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Svetovna krovna košarkarska zveza je podala ugovor na sklep, ki so ga prejšnji torek v Zagrebu sprejeli klubi iz ABA Lige ter nacionalne zveze. Odgovor FIBE je milo rečeno absurden, saj le ta zahteva, da klubi prekinejo vse stike z Evroligo oz. podjetjem ECA, ki upravlja obe najmočnejši evropski klubski tekmovanji.

fiba vs aba

Čeprav sklepi, sprejeti v Zagrebu, zadoščajo zahtevam FIBE, kar nakazujejo tudi podpisi vseh nacionalnih košarkarskih zvez, pa je le-ta poskrbela za nov hladen tuš.

Klubi bi se tako, v preprosti razlagi, morali odreči nastopanju v Evroligi in Eurocupu, kar je za tiste z evropskimi ambicijami naravnost bizarno. Po poročanju srbskega Monda ima FIBA še dve zahtevi – ABA Liga mora biti razpuščena v 30 dneh, v kolikor ji FIBA umakne priznanje, poleg tega pa se mora jadransko tekmovanje podrediti novemu koledarju reprezentančnih tekem, ki bodo v veljavo stopile z letom 2017.

Ta koledar so brez sankcij že odbili pri ECA, najmočnejših evropskih klubih in ligah. Koledar predvideva štiri t.i. “okna” sredi sezone, v katerih bodo igrale reprezentance.

Rok za morebitne popravke in konzultacije je 29. junij, ko naj bi FIBA podala uradne sklepe.