Bili so trenerji v Krki in Olimpiji!

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Približuje se veliki obračun Krke in Petrola Olimpije, ki bosta v nedeljo, 17.3., ob 21. uri v 22. krogu Lige ABA odločala o obstanku v regiji.

Ob pogledu v preteklost pa pade v oči podatek, da je kar nekaj trenerjev delovalo v obeh taborih. Začenši s sedanjima trenerjema Simonom Petrovom in Juretom Zdovcem! Petrov je v sezoni 2003/2004 igral v Olimpiji, Zdovc pa je bil v taisti sezoni pripeljan v Krko kot igralec, na to pa se je pridružil strokovnemu štabu Krke, ko je ekipo prevzel Pero Skansi (ki bi moral v 80. letih sesti na klop Olimpije, a je odšel v Italijo!).

Spahija do naslova

V obeh ekipah je deloval tudi Neven Spahija, ki se je kalil v mladinskem pogonu Olimpije pri Zmagu Sagadinu, potem pa zvezdne trenutke doživel v Novem mestu. Spajki je leta 2003 Krko popeljal do naslova državnega prvaka, ekipa je igrala finale pokala Uleb!

Vrnil jih je v regijo

Leta 1995 je začel s KK Krka sodelovati Rade Mijanovič, ki je bil vključen v delo mlajših kategorij novomeškega kluba. Leta 1998 ga je v Olimpijo povabil Zmago Sagadin. „Ne pokliče te vsak dan legendarni Zmago Sagadin,“ se spominja Mijanovič, ki je v Ljubljani ostal do leta 2006. Potem je začel samostojno pot, ki ga je poleti 2008 pripeljala na čelo Krke, ki jo je po štirih letih vrnil v regionalno ligo.

Par dni je bil trener Krke tudi Gašper Okorn, ki je dobil ponudbo iz Latvije, a je Dolenjcem plačal odškodnino in odšel v svet.

S Pipanom padli evropski velikani

Ne pozabimo na Aleša Pipana, ki je leta 2000 sedel na klop Krke in jo vodil v Suproligi, z njim na čelu si je Krka v predkvalifikacijah zagotovila igranje v Evroligi, kjer so bili Dolenjci pravi hit Evrolige, saj ji je sredi Madrida uspelo premagati Real, kjer je zaslovel Jaka Lakovič, na domačem igrišču pa sta med drugim padla tudi sloviti CSKA in Panathinaikos. Pipan je bil kasneje trener Olimpije. Podobno kot Zoran Martić, ki pa je bil sprva sekretar v Olimpiji, potem pa je vodil Krko (na začetku sezone 2003/2004), lani pa z zmaji postal državni prvak z zmago prav proti Krki.

Džikić se je hitro vrnil

Veliko presenečenje je bilo, da je leta 2008 trener Olimpije postal Aleksandar Džikić (nadomestil je Memija Bečirovića, ki je bil jeseni 2003. korak do prihoda v Krko), ki je v Ljubljani osvojil dvojno krono, s klopi ga je odnesla serija porazov v Evroligi. Ko je odhajal, je piscu teh vrstic dejal, da se bo hitro vrnil. Zgodilo se je prej, kot bi si mislil! 2009. je prvič sedel na klop Krke, drugič pa med letoma 2013 in 2015. V tem času je spisal najslavnejše dneve novomeške košarke – Krka je osvojila pokal EuroChallenge (2011) ter po tri državne in pokalne naslove.

Sekulič, Potočnik, Mravljak

Iz Krke v Olimpijo je šel Aleksander Sekulič, ki je v Novem mestu trajal od leta 2010 do 2015. Dve sezoni je bil glavni trener, tri pa pomočnik. V Olimpiji je vodil mladinski pogon (2015/2016). Podobno pot je imel tudi Gašper Potočnik, ki je v sezoni 2012/13 prišel za pomočnika (z njim tudi Žiga Mravljak, ki danes delu v Olimpiji) v Krko, potem se preselil v Olimpijo, kjer je bil glavni trener in pomočnik.