Bertomeu želi stabilno – in zaprto – Evroligo

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Direktor Evrolige Jordi Bertomeu je v Atenah govoril o svoji viziji za najboljše evropsko klubsko tekmovanje. Povezava med domačimi ligami in Evroligo je tako rekoč prekinjena, ves razvoj pa gre očitno v smeri praktično zaprtega tekmovanja po vzoru lige NBA.

Bertomeu je tako med govorom o kolektivni pogodbi in zagotavljanju mesta enemu izmed londonskih klubov, mimogrede omenil tudi idejo o šestnajstih licencah v 18-članski ligi. Bertomeu seveda ne more vladati z dekreti in bi za tovrstno spremembo tekmovanja potreboval strinjanje klubov, a ob morebitni uveljavitvi te ideje bi bila vrata za klube, ki niso del aktualne sestave Evrolige, skoraj popolnoma zaprta. 16 licenc bi bilo stalnih, preostali dve vstopnici pa bi klubi lahko pridobili izključno po tekmovalni poti, z uvrstitvijo v finale Eurocupa.

Že sezona 2020-21 se bo krepko približala Bertomeujevim želja.  Predividenih je 11 licenc + dva wild carda za ASVEL in Bayern + trije wild cardi + finalista Eurocupa. Širitev na dvajset moštev naj trenutno še ne bi uživala dovolj široke podpore.